19 شیرینی سنتی برای سفره افطار؛ طرز تهیه و نکات کلیدی
در ماه پربرکت رمضان، سفرههای افطار با شیرینیهای متنوع و مقوی، رنگ و بوی خاصی به خود میگیرند. در این مطلب از مجله اکالا، با مجموعهای از دستورهای پخت شیرینیهای مخصوص ماه رمضان آشنا میشوید تا سفره افطار خود را با طعمهای دلپذیر و خانگی زینت بخشید.
از جمله این شیرینیهای خوشمزه میتوان به شیرینی شباکیه عربی، لگیمات، رشته خوشکار، چای چورگی، زولبیا، بامیه، گوش فیل و… اشاره کرد که در ادامه رسپی هر یک را برایتان شرح میدهیم.
شیرینیهای مناسب ماه رمضان
شیرینیهای ماه رمضان طعم متفاوتی نسبت به شیرینیهای دیگر دارند. اکثر شیرینیهایی که در سفره افطار سرو میشوند، حاوی شهد هستند و برای درست کردن آنها از ادویههای گرم و انواع مغزها استفاده میشود.
در ادامه این بخش میتوانید با لیستی از انواع شیرینی مخصوص افطار آشنا شوید.
۱- شیرینی شباکیه عربی
شیرینی شباکیه یا همان زولبیا فانوسی یکی از خوشمزهترین و محبوبترین شیرینیهای عربی است که در ماه رمضان آماده میشود. برای درست کردن این شیرینی جذاب، ابتدا شربت بار را آماده کنید.
سپس با ترکیبی از آرد، شیر، ماءالشعیر و کره خمیر را شکل دهید. پس از استراحت خمیر، آن را باز کنید و به صورت رشتههای نازک برش بزنید. خمیرهای برش خورده را فرم دهید و در روغن سرخ کنید تا طلایی شوند.
سپس آنها را در شربت بار قرار دهید و در نهایت با پودر پسته یا کنجد تزیین و سرو کنید.
۲- لگیمات
لقیمات یا لگیمات یکی از انواع شیرینیهای خوشمزه عربی است که اغلب در وعده افطاری سرو میشود. برای درست کردن این شیرینی باید ابتدا آرد و نشاسته ذرت الک شده را با خمیرمایه مخلوط کنید.
سپس روغن مایع، عسل (یا شکر)، تخممرغ و آب ولرم را اضافه کرده و با همزن برقی بزنید تا خمیر یکدست و چسبناکی حاصل شود. خمیر را در ظرف دربسته به مدت ۴۰ تا ۶۰ دقیقه استراحت دهید تا حجم آن دو برابر شود.
در این فاصله، شربت بار را با جوشاندن شکر، آب، هل، زعفران و آبلیمو درست کنید و کنار بگذارید تا گرم بماند. پس از استراحت خمیر، پف آن را بگیرید و در قیف بریزید. روغن را در ظرف گودی داغ کنید و خمیر را با قیچی یا قاشق به صورت گلولههای کوچک در روغن بریزید و سرخ کنید تا طلایی شوند.
لگیماتهای سرخ شده را بلافاصله در شربت بار گرم غوطهور کرده و پس از چند ثانیه، روی صافی قرار دهید تا شربت اضافی خارج شود.
۳- رشته خوشکار
رشته خوشکار یکی از شیرینیهای خوشمزه گیلانی است که معمولا در روزهای ماه رمضان سرو میشود. برای درست کردن این شیرینی باید ابتدا آرد برنج و آرد گندم الک شده را با آب مخلوط کنید تا خمیری رقیق حاصل شود.
خمیر را در قیف مخصوص یا بطری نوشابه سوراخدار بریزید و روی تابهی چرب شده به صورت حصیری بریزید تا کمی خود را بگیرد. سپس خمیرها را روی دستمال قرار دهید.
برای درست کردن مواد میانی، پودر قند، دارچین، هل و گردو را مخلوط کنید. خمیرها را پهن کرده، مواد میانی را وسط آن قرار دهید و به صورت ساندویچی تا کنید.
رشته خشکارها را در روغن داغ سرخ کنید تا طلایی شوند. برای درست کردن شربت آب، آبلیمو، شکر، گلاب و زعفران را بجوشانید تا غلیظ شود. رشته خشکارها را در شربت داغ قرار دهید.
سپس شیرینیها را از شربت داغ خارج کرده و روی توری بگذارید تا شربت اضافی خارج شود. با خلال پسته تزیین و سرو کنید.
۴- شیرینی چای چورگی
چای چورگی یک شیرینی قدیمی و خوشمزه زنجانی است که در ماه مبارک رمضان در سفره های افطار سرو میشود. برای درست کردن این شیرینی، باید ابتدا تخم مرغها را با همزن هم بزنید و سپس شکر و شیر را اضافه کنید.
مواد پودری (آرد، بیکینگ پودر، وانیل، هل و خمیر مایه) را مخلوط و الک کرده و به تدریج به مواد اضافه کنید. خمیر را کمی ورز داده و پس از استراحت، به شکل بیضی درآورید و در سینی فر بچینید.
روی خمیرها را روغن زده و سپس با زرده تخم مرغ و زعفران رومال کنید. با چنگال روی خمیرها خط انداخته و کنجد بپاشید. سپس فر را گرم کرده، ظرف آب داخل آن قرار دهید و شیرینیها را به مدت ۱۲ دقیقه بپزید.
۵- بامیه
بامیه یکی از محبوبترین شیرینیهای ماه رمضان است که برای درست کردن آن، باید ابتدا شربت بار را آماده کنید. سپس خمیر بامیه را با ترکیب آب، کره و آرد آماده کنید. پس از خنک شدن خمیر، تخممرغها را به آن اضافه کنید و خوب ورز دهید تا یکدست شود.
سپس خمیر را داخل قیف بریزید و با ماسوره مخصوص در روغن داغ سرخ کنید. در نهایت، بامیههای سرخ شده را در شربت خنک شده قرار دهید و بعد از چند دقیقه، از شربت خارج کنید و در ظرف سرو بچینید.
بیشتر بخوانید: غذاهای سبک و ساده اما مقوی؛ مخصوص افطاری
۶- زولبیا
زولبیا یکی از محبوبترین شیرینیهای سنتی ایرانی برای ماه رمضان است که میتوانید به راحتی آن را در منزل آماده کنید. برای درست کردن زولبیا، ابتدا آب و شکر را ترکیب کنید و روی حرارت قرار دهید.
بعد زعفران، گلاب و عرق هل را در آن بریزید. ماست را با نشاسته ترکیب کنید و بعد آرد الک شده را اضافه کنید. کمی بعد جوش شیرین، گلاب و اسانس هل را نیز اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
مواد زولبیا را در قیف بریزید و بعد در روغن داغ سرخ کنید. زولبیای داغ را در شربت خنک قرار دهید تا به خوبی مزه دار شود.
۷- گوش فیل
گوش فیل یکی از خوشمزهترین و سادهترین شیرینیهای ایرانی است که بیشتر در ماه رمضان و برای افطار سرو میشود. برای درست کردن این شیرینی خوشمزه ابتدا باید شکر و آب را روی حرارت قرار دهید.
بعد آبلیمو، گلاب و زعفران دم کرده را اضافه کنید و زمانی که شربت غلیظ شد، شعله گاز را خاموش کنید. تخم مرغ را با شیر و روغن جامد ترکیب و بعد بیکینگ پودر، ماست و مقداری شربت بار به مواد اضافه کنید.
آرد را الک کنید و خمیر را روز دهید تا یکدست شود. حالا خمیر را در روغن داغ سرخ کنید و بعد در شربت بار قرار دهید تا آماده شود.
۸- قطایف عربی
قطایف یکی از دسرهای سنتی و پرطرفدار خاورمیانه، به ویژه در کشورهای مصر، سوریه و لبنان است. این دسر خوشمزه با اصالتی عربی، شباهت زیادی به پنکیک دارد و اغلب در ماه رمضان سرو میشود.
برای آماده سازی قطایف عربی، آرد سفید و سمولینا را با نمک، شکر، خمیر مایه و جوش شیرین ترکیب کنید و با آب و شیر ولرم خمیری نرم آماده کنید. پس از استراحت خمیر، آن را در تابه به شکل پنکیک بپزید.
مواد میانی شامل شیر، نشاسته، شکر، خامه، نارگیل و گلاب را آماده کنید و داخل پنکیکها قرار دهید. لبههای پنکیک را ببندید، سپس در روغن داغ سرخ کنید تا طلایی شوند.
قطایفهای سرخ شده را در شربت معطر بیندازید و پس از جذب شربت، با مغز پسته تزیین و سرو کنید.
۹- بامیه هندی
بامیه یکی از شیرینیهای محبوب و پرطرفداری است که اغلب در ماه رمضان آماده میشود. بامیه هندی با بامیه معمولی کمی متفاوت است. برای درست کردن بامیه هندی، ابتدا باید ترکیب آب، کره و شربت بار را روی حرارت بگذارید تا به نقطه جوش برسد.
سپس آرد و بیکینگ پودر را به آن اضافه کنید تا مایهای منسجم شبیه حلوا داشته باشید. پس از خنک شدن مایه، تخممرغها را دانهدانه به آن اضافه کنید و مواد را با همزن حسابی مخلوط کنید.
در ادامه با قیف خمیر را روی سینی فر پایپ کنید و پخت اولیه آن را انجام دهید. بعد برای طلایی شدن، بامیهها را در روغن سرخ کنید. در نهایت هم بامیههای سرخ شده را در شربت ولرم بغلتانید تا طعمدار شوند.
۱۰- بامیه عربی
بامیه عربی یک نوع دیگر از انواع بامیه است که به صورت باریک و بلند آماده میشود. قسمت بیرونی این بامیه ترد و داخل آن نرم و لطیف است. برای درست کردن این بامیه، باید ابتدا شربت بار را آماده و خنک کنید.
سپس خمیر مایه، شکر و آب ولرم را مخلوط کرده و پس از عمل آمدن، ماست، روغن، هل، دارچین و زعفران را اضافه کنید. آرد را به تدریج اضافه کرده و خمیر را ورز دهید. بعد از استراحت خمیر، تخم مرغها را یکی یکی اضافه کنید و هم بزنید.
خمیر را در قیف با ماسوره ریخته و در روغن ملایم سرخ کنید. بامیههای سرخ شده را بلافاصله در شربت بار خنک قرار داده و پس از چند دقیقه خارج کنید تا شربت اضافی خارج شود. در نهایت، با پسته، گل محمدی یا پودر نارگیل تزئین کنید.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
۱۱- باقلوا ترکی
باقلوای ترکی که برخی آن را به عنوان لانه بلبل نیز میشناسند، یکی دیگر از شیرینیهای خوشمزهای است که میتوانید برای افطار درست کنید.
برای درست کردن این شیرینی، باید ابتدا شربت بار را با ترکیب شکر، آب، زعفران، گلاب و آبلیمو روی حرارت ملایم بجوشانید تا غلیظ شود، سپس کنار بگذارید تا خنک شود.
در مرحله بعد، زرده تخممرغ را با کره و شیر مخلوط کنید و آرد الک شده را کمکم به آن اضافه کنید تا خمیر یکدست شود. این خمیر را استراحت دهید، سپس آن را نازک باز کرده و لایهلایه در قالب قرار دهید، لابهلای آن گردوی خرد شده بریزید.
پس از برش زدن در فر بپزید تا طلایی شود. در نهایت، شربت خنک را روی باقلوای داغ بریزید و اجازه دهید جذب شود.
۱۲- شیرینی شکر پاره
شیرینی شکر پاره یک نوع شیرینی خوشمزه برای افطار است که میتوانید آن را در فر یا بدون فر آماده کنید. برای درست کردن این شیرینی، ابتدا فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم کنید و مواد را نیم ساعت قبل از یخچال خارج کنید.
در ادامه شکر، تخم مرغ و وانیل را با همزن برقی بزنید تا پفکی شود، سپس کره، روغن و هل را اضافه کنید. آرد، وانیل و بیکینگ پودر را اضافه و مخلوط کنید تا خمیر یکدست شود.
سپس کف سینی را چرب کنید و خمیر را به شکل یک گلوله درست کنید و در سینی قرار دهید. روی شیرینی رومال زرده تخم مرغ و زعفران بزنید و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در فر بپزید. پس از خنک شدن، شربت بار را روی شیرینیها بریزید و سرو کنید.
۱۳- شیرینی گلاب جامون هندی
شیرینی گلاب جامون یک نوع شیرینی هندی مخصوص ماه رمضان است که مزه آن شباهت زیادی به زولبیا و بامیه خودمان دارد. برای درست کردن این شیرینی، ابتدا باید آرد شیرینیپزی، سمولینا، شیر خشک، بیکینگ پودر و جوش شیرین را الک کرده و با کره نرم شده مخلوط کنید تا بافت خرده نان پیدا کند.
سپس شیر یا ماست را کمکم اضافه کرده و خمیر را جمع کنید. پس از استراحت کوتاه خمیر، آن را به شکل گلولههای کوچک درآورده و در روغن فراوان سرخ کنید.
برای آماده کردن شربت، شکر و آب را روی حرارت قرار دهید تا غلیظ شود، سپس هل، دارچین، زعفران و گلاب را اضافه کنید. شیرینیهای سرخ شده را در شربت غوطهور کنید تا کاملاً مزهدار شوند.
۱۴- نجمات سمید
نجمات سمید شیرینی سنتی عربی است که بافت خاص و طعم بینظیری دارد و در ماه رمضان بسیار پرطرفدار است. برای آماده سازی این شیرینی جذاب، ابتدا شربت آن را آماده کنید؛ شکر و آب را بجوشانید و با گلاب، زعفران و گلوکز ترکیب کنید تا غلیظ شود.
سپس خمیر را با ترکیب ایرمیک یا آرد سمولینا و آرد سفید، مایه خمیر، شکر، روغن و شیر آماده کنید و استراحت دهید. کرم لطیف میانی را با شیر، شکر، نشاسته، خامه و گلاب درست کنید و بگذارید خنک شود.
خمیر را باز کنید، قالب بزنید و با کرم پر کنید. پس از فرمدهی، آنها را در روغن سرخ کنید و در شربت خنک شده بغلتانید. در نهایت با پودر پسته یا بادام تزیین و سرو کنید.
۱۵- تارتلت خرما
تارتلت خرما یا مینی تارتهای بسیار خوشمزه خرما مناسب سرو در مناسبتهای مختلف مثل ایام ماه رمضان و ماه محرم هستند. برای درست کردن این دسر خوشمزه باید ابتدا کره نرم شده و پودر قند را با همزن بزنید تا پوک شود، سپس زرده تخممرغ و وانیل را اضافه کنید.
آرد را الک کرده و با نوک انگشتان مخلوط کنید تا خمیر یکدستی حاصل شود. خمیر را به گلولههای کوچک تقسیم کرده و در قالبهای مینی مافین یا تارتلت قرار دهید و شکل دهید.
خرماهای پوستگرفته و هسته جدا شده را میکس کنید، کره نرم شده، دارچین و پودر هل (و در صورت تمایل گردو خرد شده) را اضافه و مخلوط کنید. پوره خرما را داخل تارتلتها بریزید و صاف کنید.
برای درست کردن لایه رویی، پنیر ماسکارپونه و شیر عسلی را با همزن مخلوط کنید و روی پوره خرما بریزید. تارتلتها را با بادام پرک یا گردو تزئین کنید و در فر از پیش گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بپزید تا طلایی شوند.
پس از خنک شدن، از قالب خارج کرده و با پسته یا گل محمدی تزئین کنید.
بیشتر بخوانید: انواع دسر خوشمزه برای افطاری
۱۶- شیرینی نان خرمایی
شیرینی نان خرمایی یکی از خوشمزهترین شیرینیهای سنتی است که با بافتی نرم و لطیف و مغزی خرمایی، در مناسبتهای ویژه مثل ماه رمضان، بسیار پرطرفدار است.
برای آمادهسازی این شیرینی، ابتدا کره هم دمای محیط را با پودر قند الک شده ترکیب کنید. زرده تخممرغ و محلول زعفران را به آن اضافه و ترکیب کنید. آرد سفید و آرد نشاسته ذرت را روی مواد الک کرده و کمکم خمیر را جمع کنید.
برای مواد میانی، خرمای بیهسته، مغز گردو پودر شده و دارچین را با هم ترکیب کرده و از مواد گلولههای کوچکی درست کنید. از خمیر به اندازه گردو بردارید و در دست صاف کنید. مغزی را در مرکز خمیر بگذارید و خمیر را گرد کنید.
شیرینیها را روی سینی فر بچینید و به دلخواه تزیین کنید. شیرینیها را در فر از پیش گرم شده بپزید. بعد از خنک شدن شیرینیها را در ظرف سرو بچینید و نوش جان کنید.
۱۷- زولبیا چراغعلی
اگر به دنبال زولبیا رژیمی و بدون شربت برای افطار هستید، زولبیا چراغعلی گزینه مناسبی برای شما است. برای درست کردن این زولبیا، ابتدا نشاسته، گلاب، آرد و ماست را با هم ترکیب کنید.
پس از استراحت خمیر، آن را داخل قیف بریزید و در روغن داغ سرخ کنید. سپس زولبیاهای سرخ شده را در صافی بگذارید تا روغن اضافیشان گرفته شود. در نهایت، زولبیا را در ظرف سرو بچینید و در کنار کاسهای عسل یا شیره انگور سرو کنید.
۱۸- باقلوا لقمهای دو رنگ
اگر به دنبال شیرینی ساده و آسان برای افطار در ماه رمضان هستید، باقلوا لقمهای دو رنگ جزو انتخابهای بسیار لذیذ و پرطرفدار است. برای درست کردن این باقلوا، ابتدا تخممرغ، شکر و وانیل را با هم ترکیب کنید.
سپس شیر و روغن را اضافه کنید. آرد و بیکینگپودر را الک و به تدریج به مواد اضافه کنید تا خمیر نرمی به دست آید. خمیر را به دو قسمت تقسیم کنید، یکی را با کره و قسمت دیگر را با کاکائو مخلوط کنید.
سپس هر دو خمیر را در یخچال استراحت دهید. بعد از آن خمیرها را باز کنید و به مربعهای کوچک برش بزنید و آنها را شکل دهید. باقلواها را در روغن داغ سرخ کنید و در شربت سرد بگذارید. در نهایت، آنها را با پودر پسته تزیین و سرو کنید.
۱۹- اسنک خرما
اسنک خرما، شیرینی مقوی و خوشمزهای است که به ویژه در ماه رمضان، زینتبخش سفرههای افطار میشود. این اسنک طرز تهیه ساده و سریعی دارد و با مواد اولیه در دسترس، میتوان طعمی دلپذیر و انرژیبخش آن را تجربه کرد.
برای درست کردن این شیرینی، ابتدا خرماهای بدون هسته را با کره تفت داده، دارچین، پودر نارگیل، کنجد و گردوی خرد شده را اضافه و مخلوط کنید. سپس مواد را در قالب چرب شده ریخته و پس از خنک شدن در یخچال، به دلخواه برش دهید.
در این مطلب از بخش آشپزی اکالا، مجموعهای از شیرینیهای سنتی و خوشمزه مخصوص ماه رمضان را به همراه طرز تهیه آنها برای شما گردآوری کردیم. مصرف شیرینیهای خانگی در ماه رمضان، میتواند به تنظیم قند خون و تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک کند و پس از ساعات طولانی روزهداری، لذتی مضاعف را به ارمغان آورد.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…