جوک‌

طرز تهیه آش سبزی برای ناهار+ نکات و فوت‌وفن ها

مناسب برای

5 نفر

زمان آماده‌سازی

1 ساعت

زمان پخت

2 تا 3 ساعت

آش سبزی یکی از خوشمزه‌ترین آش‌های سنتی ایرانی است که بیشتر در شیراز و آبادان طبخ می‌شود. این آش بیشتر در روزهای سرد زمستان و مراسم مذهبی پخته می‌شود. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با طرز تهیه آش سبزی و همه فوت‌وفن‌ های درست کردن این آش آشنا شوید.

نگاهی سریع به روش پخت

برای درست کردن این آش باید برنج را بپزید تا کاملا نرم شود و بعد ⅔ سبزی آش را به آن اضافه کنید. گوشت را با پیاز و ادویه‌ها تفت دهید و به صورت جداگانه بپزید.

در ادامه گوشت را ریش ریش کنید و همراه با بقیه سبزی‌ها به آش اضافه کنید. سپس مقداری پیاز داغ به آش اضافه کنید و اجازه دهید آش جا بیفتد. رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای آش سبزی شیرازی برای ۵ نفر

مواد لازممقدار مورد نیازبرنج نیم دانه۱/۵ لیوان فرانسوی دسته‌دارگوشت گوسفندی یا گوساله۵۰۰ گرمعدس۱ لیوان فرانسوی دسته‌دارنخود۱ لیوان فرانسوی دسته‌دارلوبیا سفید۱ لیوان فرانسوی دسته‌دارتره و ترخون۲۵۰ گرم (۲۰۰ گرم تره و ۵۰ گرم ترخون)پیاز۳ عددزردچوبه۲ قاشق مرباخوریفلفل سیاه۱ قاشق غذاخورینمکبه مقدار لازمروغنبه مقدار لازم

مرحله اول: حبوبات را بخیسانید

برای شروع باید حبوبات را در ظرف آب بریزید و برای ۱۲ ساعت تا ۲۴ ساعت بخیسانید. در این مدت چند بار آب حبوبات را عوض کنید تا نفخ آن‌ها به طور کامل گرفته شود.

بهتر است عدس را ۲ تا ۳ ساعت قبل از پخت بخیسانید، زیرا خیساندن زیاد عدس موجب له شدن آن در آش می‌شود.

مرحله دوم: برنج را بپزید

برنج را بشویید و چند دور آبکشی کنید. سپس آن را برای ۱۰ تا ۱۲ ساعت در آب و کمی نمک بخیسانید. در ادامه برنج را همراه با مقداری آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. اجازه دهید برنج به طور کامل بپزد و نرم شود.

به خاطر داشته باشید که برای پخت این آش برنج باید در حدی بپزد که کاملا له شود. اگر آب برنج تبخیر شد و برنج هنوز سفت بود، می‌توانید مقداری آب به قابلمه اضافه کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش ماش

مرحله سوم: سبزی آش را در قابلمه بریزید

برای پخت این آش از ترکیب تره و ترخون استفاده می‌شود. اگر از ترخون تازه برای این آش استفاده می‌کنید، حدود ۱۰۰ گرم ترخون کافی است. در صورتی که از ترخون خشک استفاده می‌کنید، می‌توانید حدود ۲/۵ تا ۳ قاشق غذاخوری ترخون خشک در آش بریزید.

مقدار تره نیز باید حدود ۱۵۰ گرم باشد. سبزی‌ها را بشویید و خرد کنید و بعد از اینکه برنج به خوبی پخت، ۲/۳ سبزی‌ها را در قابلمه بریزید. ۱/۳ باقی مانده سبزی را در انتهای پخت آش به آن اضافه کنید تا آش شما خوش عطرتر شود.

مرحله چهارم: گوشت و پیاز را تفت دهید

گوشت را به تکه‌های کوچک خرد کنید و با مقداری آب در یک قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید. اجازه دهید آب بجوشد و بعد از چند دقیقه گوشت را آبکش کنید. این کار به از بین بردن بوی زهم گوشت کمک می‌کند.

در ادامه ۲ عدد پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. پیازها را در روغن سرخ کنید و بعد از اینکه سبک شدند، تکه‌های گوشت را همراه با زردچوبه اضافه کنید.

کمی فلفل سیاه به گوشت اضافه کنید و آن را برای چند دقیقه تفت دهید. در ادامه مقداری آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید گوشت به طور کامل بپزد.

مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر

مرحله پنجم: حبوبات را بپزید

بعد از این که گوشت نیم پز شد، می‌توانید نخود و لوبیا را اضافه کنید و اجازه دهید حبوبات همراه با گوشت بپزند و نرم شوند. بعد از این که گوشت و حبوبات به خوبی پختند، می‌توانید عدس را اضافه کنید.

مرحله ششم: گوشت را ریش ریش کنید

گوشت را از قابلمه خارج کنید و در یک ظرف بریزید. در ادامه با گوشتکوب دستی گوشت را له کنید تا بافت آن از هم باز شود. سپس آن را دوباره به آش اضافه کنید. این کار موجب می‌شود تا آش شما بافت کشدار و غلیظی پیدا کند.

مرحله هفتم: مواد آش را ترکیب کنید

در این مرحله باید ترکیب حبوبات پخته شده و گوشت را به قابلمه برنج اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید. در ادامه باید ۱/۳ باقی مانده سبزی‌ها را نیز به آش اضافه کنید و هر ۱۰ دقیقه یک بار آش را هم بزنید تا جا بیفتد.

بهتر است برای یک ساعت درب قابلمه را به صورت نیمه روی آن بگذارید تا آش جا بیفتد. از قرار دادن درب قابلمه به صورت کامل روی آن اجتناب کنید، زیرا این کار موجب بد رنگ شدن آش شما می‌شود.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش ماست

مرحله هشتم: پیاز داغ را آماده کنید

یک عدد پیاز را به صورت خلالی خرد کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. سپس پیازها را در روغن سرخ کنید تا طلایی و خوشرنگ شوند. در ادامه پیاز را در صافی بریزید تا روغن اضافه آن خارج شود.

مرحله نهم: آش را آماده کنید

حدود ۱/۳ پیازها را به آش اضافه کنید. مقداری نمک و فلفل سیاه در آش بریزید و بعد شعله گاز را خاموش کنید. حالا آش سبزی خوشمزه‌تان را در ظرف مناسب بریزید و با پیاز داغ فراوان تزیین کنید.

آش سبزی بدون گوشت

برای درست کردن آش سبزی از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره شده است.

آش سبزی بدون گوشت

برای درست کردن این آش بدون گوشت تنها باید گوشت را حذف کنید و آن را با حبوبات، برنج و سبزی آماده کنید. سایر مراحل پخت این آش مثل روش قبل است.

آش سبزی با سبزی خشک

اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، می‌توانید برای پخت آش سبزی از سبزی خشک به جای سبزی تازه استفاده کنید. سایر مراحل پخت این آش تفاوتی با روش قبل ندارد.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش لبو و اسفناج

آش سبزی آبادان بدون گوشت

روش درست کردن آش سبزی آبادان بدون گوشت درست مثل آش سبزی شیرازی است، تنها باید به جای ترخون و تره از ترکیب ۲۰۰ گرم تره و ۱۰۰ گرم گشنیز استفاده کنید.

آش سبزی با مرغ

برای درست کردن این آش با مرغ باید مرغ را به صورت جداگانه بپزید و بعد ریش ریش کنید و در آش بریزید. سایر مراحل درست کردن این آش مثل روش قبل است.

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه آش سبزی

کشدار شدن آش سبزی

برای کشدار شدن آش سبزی باید از گوشت استفاده کنید. بهتر است گوشت را بپزید و بعد با گوشتکوب دستی خوب له کنید و در آش بریزید تا بافت آش کشدار شود. هم زدن مرتب آش نیز به کشدار شدن آن کمک می‌کند. بهترین گوشت برای کشدار شدن این آش گوشت گردن و سردست گوسفند است.

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه آش سبزی

در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت آش سبزی اشاره شده است، با ما همراه باشید.

برای پخت این آش بهتر است از برنج نیم دانه استفاده کنید. اگر به برنج نیم دانه دسترسی ندارید، می‌توانید بعد از پخت برنج آن را با گوشتکوب برقی میکس کنید تا کاملا له شود.برای سرعت بخشیدن به روند پخت این آش می‌توانید گوشت را در زودپز بپزید و بعد به آش اضافه کنید.هر زمان که احساس کردید آش شما غلیظ شده است، می‌توانید مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.این آش معمولا با فلفل قرمز زیاد و به صورت تند و تیز آماده می‌شود.برای پخت این آش می‌توانید به جای لوبیا سفید از لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی نیز استفاده کنید.برای درست کردن این آش نمک را بعد از پخت گوشت به آش اضافه کنید. اضافه کردن زودهنگام نمک به آش موجب دیرپز شدن گوشت می‌شود.در صورت تمایل می‌توانید برای پخت این آش از سبزی آش استفاده کنید و در انتهای پخت آش مقداری ترخون خشک در آن بریزید.آش سبزی شیرازی معمولا به عنوان صبحانه سرو می‌شود.مهم‌ترین فوت‌و‌فن آش سبزی شیرازی این است که باید با حرارت ملایم و به مدت طولانی روی حرارت پخته شود تا همه مواد له شوند و آش بافت کشداری پیدا کند.برای درست کردن آش سبزی برای صبحانه می‌توانید بعد از آماده شدن آش مواد را با گوشتکوب دستی یا برقی بکوبید.در برخی رسپی‌ها برای درست کردن آش سبزی شیرازی به جای گوشت از سیرابی استفاده می‌شود.در صورت تمایل می‌توانید از مقداری کشک برای مزه دار کردن این آش استفاده کنید.اضافه کردن سیر به این آش طعم بی‌نظیری می‌بخشد.برای تزیین این آش می‌توانید از مقداری نعنا داغ استفاده کنید.برخی افراد برای مزه دار کردن این آش از مقداری آبغوره یا آبلیمو استفاده می‌کنند.برای طعم دار کردن این آش می‌توانید کمی پودر آویشن به آن اضافه کنید.اضافه کردن مقداری آب قلم موجب خوش طعم شدن این آش می‌شود.

در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه آش سبزی و همه فوت‌وفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این آش خوشمزه را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقه‌مند به اشتراک بگذارید.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!