3 مستند 3 نما / از تاریخ دفاع مقدس جنگ ایران و عراق تا مسابقات قهرمانی یوزپلنگ ایرانی
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، 11 فیلم مستند در بخش مستند چهل و سومین جشنواره «سینما-غکریت» به نمایش در می آید. از این 11 فیلم، 9 فیلم مستند در هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینما-قکریت» آذرماه امسال به نمایش درآمد و از این منظر قابل مشاهده و ارزیابی است. در این فهرست 3 مستند کلیدی جشنواره «سینما حقیقت» که توسط مرکز گسترش تولید شده است، قرار دارد.
مستند «خط القر» فرشاد اکتسابی فیلمی است که در هجدهمین جشنواره «سینما حقیقت» به نمایش درآمد و مورد توجه قرار گرفت. فیلمی درباره آغاز جنگ هشت ساله ایران و عراق و اتفاقاتی که به این رویداد سرعت بخشید. اکتسابی یک فیلمبردار اجتماعی است و حضورش در پروژه ای که به تاریخ سال های جنگ اشاره دارد جذاب بود. او که فیلم های پرطرفدار «آلاله» و «فا» را در کارنامه سینمایی خود دارد، با «خط القر» وارد عرصه جدیدی شد. شاید این تجربهگرایی فقط در مرکز گسترش یابد، جایی که به فیلمسازان فرصت حضور در فضای جدیدی را میدهد و به آنها اجازه میدهد بدون در نظر گرفتن منشأ خود، فرصت تجربه کردن را از دست ندهند.
«خط القر» با توجه به موفقیت کسب شده در جشنواره «سینما-قکوریت» و با توجه به اینکه تنها فیلم مستند در بین 11 مستند این دوره از جشنواره فیلم فجر با موضوع جنگ است. تاریخ، شانس زیادی برای نامزدی برای دریافت سیمرغ بلورین دارد. این مستند در اختتامیه هجدهمین جشنواره سینماحقیقت برنده تندیس جشنواره و دیپلم افتخار پژوهش برتر و تندیس برنزی شهید آوینی به همراه لوح افتخار خالق آن شد.
یوزپلنگ هایی که با من دویدند
محمودرضا رضایی با ساخت مستندهایی درباره فوتبال به شهرت رسید، «فوتبال ایران»، «ماجرای یک خیزش»، «لژیونرها»، «فوتبال ایران»، «دوباره فوتبال» و «اوج افتخار» از جمله گزارش های مستند پربیننده تلویزیون بوده اند. نشان می دهد. در دوره های مختلف
ایده مستند «خیابان سوم سئول» با هدف نشان دادن وضعیت فوتبال ایران به ذهن رضایی رسید و دو سال پیش نوشته شد. این مستند به بررسی نقش وزرا و مدیران در صعود تیم ملی به جام جهانی می پردازد. گفت و گو با داریوش مصطفوی، محسن صفایی فراهانی، محمد دادکان، علی کفاشیان و شهاب الدین عزیزی خادم بخشی از این مستند است.
«خیابان سوم سئول» ۹۶ دقیقه است و قطعا تماشای آن برای علاقمندان به فوتبال در جشنواره فیلم فجر جذاب خواهد بود. تجربه تماشای مسابقات یا دربی های مهم تیم ملی در برج میلاد نشان می دهد که سینمادوستان عاشق فوتبال هستند، بنابراین تماشای «خیابان سوم سئول» در این فضا احتمالاً مسحورکننده خواهد بود.
زیر پوست شهر
نیما مهدیان با ساخت «یک وجب خاک» گام بلندی در کارنامه کاری خود برداشته است. فیلمی که یک مضمون تکان دهنده و جذاب ندارد. فیلم این فیلمساز جوان داستانی از امروز و دیروز را یکی می کند، قهرمانی را ارائه می دهد و مخاطب را تحت تاثیر قرار می دهد. «یک وجب خاک» مستندی است برای تمام فصول، روایت تنهایی زنی که با نگاهی به جامعه مردسالار، از شکاف بین نسل ها و کم رنگ شدن ارزش ها در جامعه می گوید و با انتقاد از ساختارهای مردسالارانه، از دستیاران، مدیران و مسئولان می خواهد به وضعیتی که جامعه و زنان می بینند بازگردند.
با توجه به اتفاقات چند سال اخیر، «یک وجب خاک» از منظر به تصویر کشیدن شخصیت یک زن مقتدر و مستقل می تواند نمونه ای شایسته باشد. تکنیک فیلم، ساختار منسجم و هدفمند آن از دیگر امتیازات این فیلم است که در جشنواره «سینما-غکریت» بسیار مورد استقبال قرار گرفت. زهرا فتاحیان، قهرمان فیلم مستند نیما مهدیان، جایزه ویژه دبیری بخش آوینی را دریافت کرد. «یک تکه خاک» شاید پدیده مستند چهل و سومین جشنواره «سینما-قکریت» باشد. نیما مهدیان پیش از این مستندهای «آن مرد با اتوبوس آمد»، «ارث ناپدری» و… را کارگردانی کرده بود.
۵۷۵۷