جوک‌

موج بعدی رشد بورس در راه است؟

بازار سرمایه در حال‌حاضر تحت‌تاثیر اصلاحاتی تکنیکال قرار دارد که بیشتر از نوع اصلاح زمانی است، تا قیمتی. طبق ارزیابی تحلیلگران، اصلاحات قیمتی تا نهایتا اواسط اسفند پیش‌بینی شده‌است. در این مدت، بازار در یک فاز‌اصلاحی باقی‌می‌ماند و انتظار می‌رود که پس از آن، روند صعودی جدیدی آغاز شود.

به گزارش دنیای اقتصاد، برخی از تحلیلگران بر این باورند که دلار به‌عنوان محرک اصلی بازار سرمایه، هم‌راستا با بازار حرکت‌کرده و به احتمال زیاد پس از آرام گیری دلار، بورس نیز شروع به رشد خواهد کرد. ارزش دلاری بازار در حال‌حاضر با نرخ موجود حدود ۱۲۰‌میلیارد دلار است که نشان‌دهنده عقب ماندگی بورس از رشد دلار است. این عقب ماندگی ممکن است به محض تثبیت وضعیت دلار به بورس منتقل و رشد جدیدی در بازار آغاز شود.

با این‌حال، وضعیت تکنیکال شاخص‌کل نیز به طور ویژه مورد‌توجه قرارگرفته‌است. اگر بازار از سطح حمایتی خود در محدوده دو‌میلیون و ۷۵۰‌هزار واحد محافظت کند، رشد به مراحل بالاتر خواهد رسید، اما در صورت شکسته‌شدن این سطح، انتظار اصلاحات بیشتر می‌رود.

اتمام اصلاح در بهمن؟

سلمان نصیرزاده، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: «در روند تکنیکال، بازار در محدوده پیک دو‌ میلیون و ۹۴۹‌ هزار واحد قرار گرفت و تا امروز اصلاح ۵.۸ درصدی داشته‌است. حمایت دو‌ میلیون و ۷۳۹‌ هزار واحد شکل‌گرفته و دیروز به دو‌ میلیون و ۷۸۰‌هزار واحد رسید.»

وی افزود: «اگر به چارت نگاه کنیم، با توجه به روندی که بازار از نیمه اول آبان شروع کرده، یک حوزه تکنیکال شکل‌گرفته‌است. اگر بخواهیم صرفا شاخص را به طور رادیکال بررسی کنیم، محدوده حمایتی جدی دو‌ میلیون و ۷۴۰‌ هزار واحد نمایان می‌شود. اگر بازار به زیر این سطح برود، فشار روانی افزایش خواهد یافت، اما نکته‌ای که کمتر به آن توجه می‌شود این است که توقف دو ماهه نماد‌های پتروشیمی نظم بازار را برهم زد. این موضوع در چارت نشان‌داده نمی‌شود و چارت شاخص‌کل نمی‌تواند به طور دقیق وضعیت واقعی را نمایندگی کند.»

وی ادامه‌داد: «برای مثال، زمانی‌که نماد‌های پتروشیمی متوقف بودند، صندوق‌های بخشی پتروشیمی اقدام به صدور واحد‌کرده و نماد هلدینگ خلیج‌فارس را با حجم بالا خریداری کردند. از نظر قیمتی و زمانی، فارس برخلاف سایر نماد‌های بزرگ و کوچک بازار هنوز اصلاح نکرده‌است. همچنین نماد‌های پتروشیمی که بازگشایی شدند، در صف خرید هستند، در نتیجه بازار در حال‌حاضر به شکل متوازن عمل نمی‌کند.»

نصیرزاده تصریح کرد: «با توجه به روند صعودی که از نیمه آبان ماه آغاز شده و هنوز هم متوقف نشده، ترند اصلی صعودی است. این عدم‌توازن فعلی را می‌توانیم در یک باکس اصلاح زمانی ببینیم.»

وی در ادامه گفت: «ممکن است شاخص سطح حمایتی را بشکند یا ممکن است این اتفاق نیفتد، اما با توجه به بی نظمی‌های اخیر، اعتبار شاخص‌کل کاهش یافته‌است. انتظار می‌رود که در این مقطع زمانی قیمت سهام اصلاحاتی در محدوده ۵ تا ۷‌ درصدی داشته باشند و این نوسانات تا اواخر این ماه یا نهایتا اواسط اسفند ادامه پیدا کند. بعد از آن، بازار به تعادل خواهد رسید و حرکت مستمر خود را با دید بهار ۱۴۰۴ آغاز خواهد کرد.»

نصیرزاده همچنین به ضعف‌های اصلی بازار اشاره کرد و گفت: «ضعف اصلی بازار این است که در دوره‌های مختلف، از جمله در سال‌۹۹، از روند طبیعی خود خارج شده‌است. مدیریت سازمان بورس باید به این موضوع توجه ویژه‌ای داشته‌باشد. توقفات بی اثر که همچنان ابهامات آن پابرجاست، می‌تواند توازن بازار را به هم بزند و در نهایت به کلیت بازار آسیب بزند.»

او در پایان افزود: «در مجموع، عمده اصلاح شاخص‌کل انجام شده‌است و بیشتر بازار در حال‌حاضر در فاز‌اصلاح زمانی قرار دارد. نوسانات قیمت سهام در این محدوده (۵ تا ۷‌درصد) ادامه خواهد داشت و پس از آن، امید است که روند صعودی بازار با دید بهار ۱۴۰۴ آغاز شود.»

رشد بورس هم‌راستا با دلار

سعید مشکات، تحلیلگر بازار سرمایه، گفت: «معمولا و بر اساس تجربیاتی که طی چند سال‌گذشته تکرار‌ شده، همزمان با گران‌شدن دلار، بورس نیز با یک اختلاف چند ماهه شروع به رشد می‌کند. این روند در سال‌های اخیر معمولا بین آبان تا دی ماه رخ‌داده و پس از آن، بازار در بهمن ماه مقداری راکد می‌شود، با این‌حال معمولا از اواخر بهمن ماه مجددا رشد بازار آغاز شده و این رشد تا حدود اردیبهشت ماه ادامه می‌یابد.»

وی در ادامه افزود: «در حال‌حاضر، ارزش دلاری بازار با نرخ موجود حدود ۱۲۰‌میلیارد دلار است که تقریبا کف تاریخی هفت سال‌اخیر از نظر دلاری محسوب می‌شود. این نشان می‌دهد؛ بورس متناسب با رشد دلار رشد نکرده و درواقع عقب ماندگی دارد. اگر روند صعودی دلار آرام بگیرد، این عقب ماندگی به بورس سرایت خواهد کرد و بازار شروع به رشد خواهد‌کرد تا خود را با قیمت‌های جدید منطبق سازد.»

مشکات همچنین تصریح کرد: «عددی که هم‌اکنون در اختیار داریم، کف تاریخی شناخته می‌شود، بنابراین انتظار می‌رود که از اواسط بهمن ماه بازار وضعیت بهتری پیدا کند، اما در این میان، باید وضعیت تکنیکال شاخص‌کل را نیز درنظر گرفت، زیرا این شاخص نشان‌دهنده یک اصلاح کوچک است. در محدوده دو‌میلیون و ۷۵۰‌هزار واحد، بازار می‌تواند کف سازی کند و در صورت تثبیت در این سطح، به مراحل بالاتر رشد خواهد کرد، اما اگر این سطح حمایتی شکسته شود، باید انتظار اصلاحات بیشتری را داشت.»

وی درباره پیش‌بینی روند بازار نیز اظهار کرد: «اگر طی سه روز آینده بازار مثبت باشد و رشد کند، ما شاهد یک رالی خواهیم بود، اما اگر جو منفی باشد و شاخص‌کل به زیر دو‌میلیون و‌هزار واحد برسد، بازار اصلاحات بیشتری را تجربه خواهد کرد و از نظر دلاری، ارزشمندتر خواهدشد. از منظر تکنیکال، در این محدوده باید مراقب بود، در صورتی‌که بازار به بالای دو‌میلیون و ۸۵۰‌هزار واحد برسد، روند صعودی آغاز خواهدشد، اما در غیر‌این‌صورت و با شکسته‌شدن محدوده حمایتی، بازار موقتا افت خواهد کرد. در حال‌حاضر در یک محدوده میانه قرار داریم و باید منتظر ماند تا ببینیم بازار از کدام سمت خارج خواهدشد.»

وی در پایان خاطرنشان کرد: «محرک دلار در حال‌حاضر به نفع بازار سرمایه حرکت می‌کند و از این حیث نگرانی خاصی وجود ندارد. آنچه که می‌تواند باعث اصلاح بازار شود، تحولات سیاسی است. اگر اخبار منفی سیاسی منتشر شود، احتمال خروج بازار از کف وجود دارد، اما در غیر‌این‌صورت، از نظر شاخص‌های بنیادی، بازار ارزنده به‌نظر می‌رسد و نگرانی عمده‌ای در این‌خصوص وجود ندارد. در حال‌حاضر، نگاه‌ها بیشتر معطوف به ریسک‌های سیاسی است.»

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!