نحوه ساخت کوکداما خانگی برای گیاهان+ روش استفاده
احتمالا تا به حال شما هم حداقل یکبار توپهای کوچک خزهای و معلقی را دیدهاید که گیاه به جای گلدان در آن رشد میکند. این توپهای خزهای که اصالتی ژاپنی دارند به نام کوکداما شناخته میشوند. در این مطلب از مجله اکالا با نحوه ساخت کوکداما خانگی برای گیاهان آشنا خواهیم شد پس با ما همراه باشید.
برای این کار لازم است خاک مناسبی را آماده کرده و به کمک آب آن را به صورت گوی در آورید. گیاه را داخل این گوی بکارید و اطراف آن را با خزه بپوشانید. در نهایت باید خزهها را با استفاده از کنف، فیکس کنید. در ادامه با شیوه ساخت کوکداما با جزئیات آشنا میشویم.
کوکداما چیست؟
کوکداما یک کلمه ژاپنی است که از دو بخش تشکیل شده است. Koke در این کلمه به معنی خزه است و dama به معنی توپ است. در واقع هر بخش این کلمه به یکی از ویژگیهای اصلی کوکداما اشاره دارد.
کوکداما روشی مدرن برای نگهداری از گیاهان است که در آن نیازی به استفاده از گلدان برای نگهداری از گیاه مورد نظر خود ندارید. این روش، یک روش دوستدار محیط زیست، مینیمال و زیباست که البته برای همه گیاهان کاربرد ندارد.
هرچند که این روش در چند سال اخیر در سراسر جهان محبوبیت زیادی پیدا کرده است، اما قرنها است که باغبانهای ژاپنی از این تکنیک استفاده میکنند.
چگونه در خانه کوکداما درست کنیم؟
اگر قصد دارید تا این تکنیک جذاب باغبانی ژاپنی را در خانه به کار بگیرید، لازم است خاک، خزه، قیچی و کنف در دست داشته باشید تا بتوانید کوکداما بسازید. در ادامه با شیوه ساخت کوکداما به صورت گام به گام اقدام خواهیم کرد.
مرحله اول: خاک را آماده کنید
خاک لازم برای کوکداما خاکی رسی و چسبناک است. برای آمادهسازی خاک مناسب برای کوکداما میتوانید خاک رس را با ۱۵درصد پیتماس برای این گیاه آماده کنید.
مرحله دوم: گیاه مورد نظر خود را انتخاب کنید
لازم است گیاهی را که میخواهید داخل کوکداما از آن نگهداری کنید، انتخاب کنید. این گیاه باید با شرایط کوکداما سازگار باشد.
توجه کنید که خاک کوکداما معمولا مرطوب است و با توجه به این موضوع کاکتوس انتخاب خوبی برای کاشت در کوکداما نیست اما میتوانید سرخس یا پیچک را در کوکداما بکارید.
مرحله سوم: خزهها را مرطوب کنید
خزهها را در یک سطل پر از آب بگذارید تا به خوبی مرطوب شوند. بهتر است خزهها تا یک ساعت در آب بمانند.
بعد آنها را از آب بیرون آورده و فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس آن را کنار بگذارید تا در مرحله آخر استفاده کنید.
مرحله چهارم: یک توپ گلی آماده کنید
به خاکی که با نسبت درست ترکیب شده، کمی آب اضافه کنید تا شکلپذیر شود.
خاک را به صورت دایرهای و گرد شکل دهید. سپس داخل آن یک حفره درست کنید. این حفره باید به اندازهای باشد که ریشه گیاه بدون آسیب دیدن به صورت کامل در آن جا شود.
مرحله پنجم: گیاه را داخل کوکداما بگذارید
ریشه گیاه را داخل حفره ایجاد شده در کوکداما بگذارید.
در طی انجام این مراحل از اسپری آب استفاده کنید تا توپ گلی و ریشه گیاه خشک و آسیبپذیر نشوند. بعد از این که ریشه گیاه را داخل کوکداما گذاشتید دور آن را کاملا با خاک بپوشانید.
بیشتر بخوانید: آموزش مرحله به مرحله قلمه زدن و تکثیر گیاهان آپارتمانی
مرحله ششم: خزهها را دور کوکداما بپیچید
خزهها را به اطراف گلوله گلی که درست کردید بچسبانید. این کار را تا جایی ادامه دهید که کاملا اطراف کوکداما با خزه پوشیده شود. سپس با کنف خزهها را به دور تا دور کوکداما فیکس کنید.
توجه کنید که نباید در استفاده از کنف زیاده روی کنید و این کار فقط برای فیکس کردن خزهها است. بهتر است از الگویی مشخص برای کشیدن کنف دور کوکداما استفاده کنید تا ظاهر زیباتری داشته باشد.
میتوانید کوکداما را به کمک کنف آویزان کنید یا روی پایهای چوبی یا سرامیکی در دکور قرار دهید.
شیوه نگهداری از کوکداما
با توجه به این که کوکداما محافظی در برابر تبخیر آب ندارد، آب آن به سرعت تبخیر میشود؛ به همین دلیل لازم است آن را در معرض نور مستقیم خورشید و گردش هوا قرار ندهید.
آبیاری
برای آب دادن به کوکداما لازم است آن را به طور کامل در یک ظرف آب قرار دهید و بگذارید چند دقیقه در ظرف آب بماند. سپس آن را آویزان کنید تا آب اضافی از آن خارج شود.
لازم است در طول تابستان این کار را یک روز در میان انجام دهید. در طول زمستان هفتهای دو بار آبیاری برای کوکداما کافی است.
کود دادن
برای کود دادن به کوکداما باید از کود مایع استفاده کنید. باید کود مایع را رقیق کنید و آن را به کمک یک اسپری، روی سطح کوکداما اسپری کنید.
بیشتر بخوانید: ساخت کود کمپوست با برگهای پاییزی برای گیاهان
نور مناسب
بهترین جا برای نگهداری کوکداما کنار پنجرههای شرقی است. کوکداما بهترین رشد را در فضایی دارد که در آن در بیشتر طول روز، نور غیرمسقیم و زیاد داشته باشد.
تعویض کوکداما
با توجه به این که ریشه گیاه در کوکداما هم رشد میکند، یک یا دو بار در سال لازم است با توجه به میزان رشد ریشه، کوکداما را تعویض کنید و ریشه گیاه را در یک کوکداما بزرگتر بگذارید.
در این مطلب از بخش سبک زندگی مجله اکالا با نحوه ساخت کوکداما خانگی برای گیاهان آشنا شدیم. با استفاده از این توضیحات میتوانید در خانه گیاهان دلخواه خود را در کوکداما بکارید و ظاهری سبز و متفاوت به منزل خود بدهید.
من فاطمه عاقلی هستم؛ عاشق کشف طعمهای تازه، غرق در دنیای کتابها و شیفته فیلمهایی که ذهن را به چالش میکشند. نوشتن و داستانگویی برای من چیزی بیش از یک سرگرمی است؛ راهی است برای به اشتراک گذاشتن لحظات ناب و تجربههای هیجانانگیز.