طرز تهیه آش زرشک خوشمزه؛ به روش سنتی
مناسب برای
3 نفر
زمان آمادهسازی
30 دقیقه
زمان پخت
2 ساعت
آش زرشک یکی از خوشمزهترین آشهای سنتی ایرانی است که اصالت آن به استان خراسان بازمیگردد. این آش در شهرهای دیگر نیز به روش متفاوتی طبخ میشود. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه آش زرشک و همه فوتوفن های درست کردن این آش آشنا شوید.
نگاهی سریع به روش پخت
برای درست کردن آش زرشک خراسانی ابتدا باید پیاز را همراه با زردچوبه و آرد تفت دهید و بعد حبوبات پخته شده، آب زرشک تازه، عصاره قلم و ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید.
بعد از این که همه مواد آش به خوبی پختند، رشته آش، مرزه و آویشن خشک و زرشک تازه را اضافه کنید. کمی صبر کنید تا رشته آش بپزد و آش لعابدار شود.
پیشنهاد میشود حتما آش زرشک را به روشهای مازندرانی، لرستانی، طالقان و رودبار قصران نیز آماده کنید. رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای آش زرشک خراسانی برای ۳ نفر
مواد لازممقدار مورد نیازآب زرشک تازه۱ لیترنخود۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارلوبیا چیتی۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارلوبیا قرمز۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارپیاز۱ عدد بزرگرشته آش۱ مشتآویشن خشک۱ قاشق غذاخوریمرزه خشک۳ قاشق غذاخوریزرشک تازه۳۰۰ گرمآرد سفید۱ قاشق غذاخوریآب قلم۱ کاسهنمک، زردچوبه و فلفل سیاهبه مقدار لازمروغنبه مقدار لازمنعنا داغ و پیاز داغ (برای تزیین)به مقدار لازم
مرحله اول: حبوبات را بخیسانید
برای شروع باید نخود، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی را در یک ظرف آب بریزید و برای یک شب بخیسانید.
در این مدت چند بار آب حبوبات را عوض کنید تا نفخ آنها به طور کامل گرفته شود.
مرحله دوم: حبوبات را بپزید
همه حبوبات را در یک قابلمه مناسب بریزید و ۳ تا ۴ لیوان آب به آن اضافه کنید.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید و حبوبات را برای یک ساعت تا ۱ ساعت و نیم بپزید تا کاملا نرم شوند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش آبادانی خانگی
مرحله سوم: حبوبات را آبکش کنید
بعد از این که حبوبات به طور کامل پختند، آنها را آبکش کنید تا آب اضافهشان خارج شود. سپس به سراغ مرحله بعد بروید.
مرحله چهارم: پیاز را سرخ کنید
پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. آن را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
اجازه دهید آب اضافه پیازها کشیده شود و بعد مقداری روغن در قابلمه بریزید و پیازها را به خوبی تفت دهید تا طلایی شوند.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
مرحله پنجم: آرد و زردچوبه را اضافه کنید
در این مرحله میتوانید آرد و زردچوبه را به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند دقیقه همه مواد را تفت دهید تا بوی خامه زردچوبه و آرد گرفته شود.
مرحله ششم: مواد آش را ترکیب کنید
در این مرحله باید آب زرشک تازه را همراه با عصاره قلم و ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید.
در ادامه حبوبات آبکش شده را اضافه کنید و اجازه دهید همه مواد آش روی حرارت ملایم بپزند و آش جا بیفتد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش خمیری غش
مرحله هفتم: رشته آش، سبزیجات و زرشک را اضافه کنید
بعد از این که همه مواد آش به خوبی پختند، در ۲۰ دقیقه نهایی پخت آش میتوانید رشته را خرد کنید و در آش بریزید.
در ادامه مرزه و آویشن خشک و زرشک تازه را اضافه کنید. کمی صبر کنید تا رشته آش بپزد و آش لعابدار شود.
مرحله هشتم: آش را آماده کنید
حدود ۲۰ دقیقه بعد میتوانید مقداری نمک و فلفل سیاه در آش بریزید و بعد از چند دقیقه شعله گاز را خاموش کنید.
آش را در ظرف مناسب بریزید و با نعنا داغ و پیاز داغ فراوان تزیین کنید.
طرز تهیه آش زرشک در شهرهای مختلف
در این بخش میتوانید با روش پخت آش زرشک در شهرهای مختلف آشنا شوید.
آش زرشک مازندرانی: برای پخت این آش باید از مقداری مرغ ریش ریش شده استفاده کنید. مازندرانیها معمولا برای تزیین این آش از کمی کشک نیز استفاده میکنند.آش زرشک کوهی لرستان: در لرستان برای پخت این آش از ترکیب رشته آش زرشک کوهی خشک، نخود، لوبیا، عدس، روغن دنبه، سیر و پیاز استفاده میشود.آش زرشک رودبار قصران: برای پخت این آش در رودبار قصران تهران از مقداری برنج، سبزی آش و لبوی پخته شده در کنار زرشک و حبوبات استفاده میشود.آش زرشک طالقان: در طالقان برای پخت این آش از ترکیب اسفناج، جعفری و تره، لوبیا چیتی، رشته آش، زرشک محلی، لبو، پیاز داغ و سیر داغ استفاده میشود.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه آش زرشک
در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت آش زرشک اشاره شده است، با ما همراه باشید.
برای درست کردن این آش باید از آب زرشک تازه و طبیعی استفاده کنید.برای مزه دار کردن انواع آش زرشک میتوانید از مقداری آب گوشت یا عصاره گوشت استفاده کنید.آش زرشک برای پاکسازی کبد مفید است و از همین رو افرادی که کبد چرب دارند، میتوانند از این آش برای سم زدایی کبد استفاده کنند.اضافه کردن آب قلم به این آش اختیاری است، اما طعم فوقالعادهای به آن میبخشد.برای درست کردن این آش بهتر است از زرشک تازه استفاده کنید.برای پخت این آش در لرستان باید از زرشک کوهی مخصوص که رنگ سیاه و طعم ترشی دارد استفاده کنید.در صورتی که طعم آش شما ترش به نظر میرسد، میتوانید از مقداری شکر برای متعادل شدن طعم آن استفاده کنید.برای غلیظ شدن بافت این آش میتوانید از آب یا آب زرشک کمتری استفاده کنید و آش را برای مدت زمان بیشتری بجوشانید.برای آماده کردن آب زرشک تازه میتوانید زرشک را با مقداری آب جوش ترکیب و سپس میکس کنید. در ادامه زرشک میکس شده را از صافی رد کنید تا آب زرشک شما آماده شود.قبل از اضافه کردن آب زرشک به آش باید حبوبات را به خوبی بپزید. اضافه کردن زودهنگام آب زرشک به آش مانع پخت حبوبات میشود.به منظور نگهداری این آش میتوانید آن را در ظرف در بسته بریزید و تا ۵ روز در یخچال قرار دهید.آش زرشک فواید زیادی برای بدن دارد و به کاهش التهاب و عفونت و همچنین کاهش کلسترول و پاکسازی بدن نیز کمک میکند.در صورت تمایل میتوانید برای پخت آش زرشک از مقداری سیر نیز استفاده کنید.برخی از افراد در مازندران برای پخت این آش تنها از ترکیب آب زرشک تازه، نمک و برنج استفاده میکنند.در مازندران برای پخت این آش از مقداری مرغ ریش ریش شده استفاده میشود.قبل از پخت حبوبات باید آنها را برای چند ساعت یا یک روز در آب بخیسانید تا نفخشان به طور کامل گرفته شود.اگر به آب زرشک تازه دسترسی ندارید، میتوانید برای پخت این آش تنها از زرشک نیز استفاده کنید.از آن جایی که طعم رشته آشی کمی شور است، بهتر است نمک را بعد از اضافه کردن رشته به آش اضافه کنید.در برخی رسپیها برای پخت این آش از مقداری روغن دنبه نیز استفاده میشود.
در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه آش زرشک و همه فوتوفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این غذا را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…