طرز تهیه رشته عدس یا آش پرپوله برای افطاری؛ با 2 روش متفاوت
مناسب برای
4 نفر
زمان آمادهسازی
15 دقیقه
زمان پخت
1 ساعت
آش پرپوله یا رشته عدس کردستان یکی از خوشمزهترین آشهای سنتی ایرانی است که بیشتر در سنندج طبخ میشود. اصلیترین مواد تشکیل دهنده این آش رشته و عدس است و جالب است که برای درست کردن آن از رب گوجه فرنگی و در برخی مواقع از آبلیمو استفاده میشود.
در این مقاله از بخش آشپزی در مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه آش پرپوله به روش سنتی سنندجی به طور کامل آشنا شوید.
نگاهی سریع به روش پخت
پیاز و سیر را سرخ کنید و بعد زنجبیل رنده شده و رب گوجه فرنگی را به قابلمه اضافه کنید. در ادامه نعنا، پونه و آویشن خشک را اضافه کنید.
بعد از ۲ دقیقه عدس و آب گوشت را در قابلمه بریزید و صبر کنید تا عدس کاملا بپزد. در انتها رشته آش را خرد کنید و در آش بریزید تا آماده شود. رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای رشته عدس یا آش پرپوله با رب گوجه فرنگی برای ۴ نفر
مواد لازممقدار مورد نیازعدس ریز ۲ لیوان فرانسوی دستهداررشته آشی ۱ لیوان فرانسوی دستهدارپیاز ۱ عددزنجبیل تازه به مقدار کمسیر ۲ تا ۳ حبهروغن به مقدار لازمرب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخورینمک و فلفل سیاه به مقدار لازمآب گوشت ۴ تا ۵ لیوان فرانسوی دستهدارنعنا، پونه و آویشن به مقدار لازمپیاز داغ و کشک (برای تزیین)به مقدار لازم
مرحله اول: پیاز را آماده کنید
برای شروع باید پیاز را بشویید و پوست آن را جدا و به صورت خلالی نازک خرد کنید. سپس مقداری روغن در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. پیازها را برای چند دقیقه در روغن سرخ کنید تا سبک شوند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش ترش عدس
مرحله دوم: سیر، زنجبیل و رب را اضافه کنید
سیرها را بشویید و پوست آنها را جدا کنید. سپس آنها را رنده کنید و به پیازها اضافه کنید. برای چند دقیقه سیرها را تفت دهید تا بوی سیر بلند شود.
در ادامه زنجبیل تازه رنده شده را اضافه کنید. ۱ دقیقه بعد باید رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و چند دقیقه با پیاز و سیر تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود.
مرحله سوم: نعنا، پونه و آویشن را به قابلمه اضافه کنید
بعد از این که رب گوجه فرنگی به خوبی سرخ شد، باید نعنا، پونه و آویشن خشک را اضافه کنید و خوب با پیاز و سایر مواد تفت دهید تا بوی سبزیجات بلند شود.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
مرحله چهارم: عدس را اضافه کنید
در این مرحله باید عدس شسته شده را به قابلمه اضافه کنید. بهتر است عدس را برای یک ساعت در آب بخیسانید و بعد به قابلمه اضافه کنید تا نفخ آن گرفته شود. عدس را برای ۲ دقیقه با پیاز و سبزیجات تفت دهید
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سوپ دال عدس
مرحله پنجم: آب گوشت و رشته را به آش اضافه کنید
در ادامه آب گوشت را به آش اضافه کنید. سپس درب قابلمه را روی آن قرار دهید و اجازه دهید عدسها به خوبی بپزند. زمانی که عدس کاملا نرم شد، میتوانید رشته آش را به صورت ریز خرد کنید و در آش بریزید.
مرحله ششم: آش را آماده کنید
بعد از چند دقیقه مقداری نمک و فلفل سیاه به آش اضافه کنید. درب قابلمه را برای چند دقیقه روی آن قرار دهید تا رشتهها به خوبی بپزند و نرم شوند.
بعد از این که آش کاملا جا افتاد شعله گاز را خاموش کنید. میتوانید این آش را در ظرف مناسب بریزید و با پیاز داغ و کشک تزیین کنید.
آش پرپوله یا رشته عدس با آب لیمو ترش
برای پخت این آش ابتدا باید عدسهای خیسانده شده را همراه با آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در روغن تفت دهید. در ادامه مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به آن اضافه کنید. بعد از ۲ دقیقه نعنا خشک و پونه خشک را در قابلمه بریزید و سپس شعله گاز را خاموش کنید.
همه مواد را به قابلمه عدس در حال پخت اضافه کنید و خوب هم بزنید و زمانی که آش شروع به جوشیدن کرد، رشته را به صورت ریز خرد و در آن بریزید. ۱ ساعت دیگر صبر کنید تا آش شما روی حرارت ملایم جا بیفتد و آماده شود. بعد از پخت آش میتوانید مقداری آب لیمو ترش تازه به آن اضافه کنید.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه آش پرپوله یا رشته عدس کردستان
در این بخش به چند نکته طلایی برای پخت رشته عدس یا آش پرپوله برای افطاری اشاره شده است.
برای درست کردن آش پرپوله اگر به آب گوشت دسترسی ندارید میتوانید از چند لیوان آب همراه با استاک یا عصاره گوشت استفاده کنید.در طرز تهیه آش پرپوله محلی میتوانید به جای نعنا، پونه و آویشن تنها از مقداری مرزه خشک یا تازه استفاده کنید.برای این که آش عدس و رشته کردستانی شما خوشرنگ تر شود، میتوانید مقداری زردچوبه به پیاز داغ اضافه کنید.نکته جالبی که باید برای پخت آش رشته عدس کردستان رعایت کنید، خرد کردن رشتهها است. برای درست کردن این آش باید رشتهها را خوب خرد کنید و بعد در آش بریزید.میتوانید از آش پرپوله کردی در ماه رمضان برای سحری و افطار نیز استفاده کنید.آش پرپوله باید با حرارت ملایم و به آرامی بپزد تا به خوبی جا بیفتد.برای خوشمزهتر شدن آش رشته عدس میتوانید از مقداری آب قلم استفاده کنید.برای تزیین این آش کردستانی میتوانید از مقداری نعنا داغ استفاده کنید.به طور سنتی برای پخت آش پرپوله از مقدار کمی سبزی خشک استفاده میشود، اما در صورت تمایل میتوانید مقداری سبزی آشی نیز در این آش بریزید.برای درست کردن آش رشته عدس معمولا از عدس ریز استفاده میشود. اما اگر به عدس ریز دسترسی ندارید، میتوانید برای پخت این آش از عدس درشت نیز استفاده کنید.اضافه کردن مقداری روغن کرمانشاهی یا کره محلی به این آش طعم فوقالعادهای میبخشد.بعد از آماده شدن آش پرپوله میتوانید به جای کشک، مقداری ماست روی آش بریزید و آن را میل کنید.
در این مقاله از مجله اکالا به طرز تهیه آش رشته عدس یا آش پریوله کردستانی اشاره شد. این آش بسیار لذیذ و مقوی است و از همین رو گزینه فوقالعادهای برای ماه رمضان و روزهای سرد زمستان محسوب میشود. اگر تجربه درست کردن این آش را دارید، میتوانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…