13 غذای برنجی برای افطاری که هر میزبانی باید بداند
در ماه رمضان، با وجود تنوع غذاهای افطاری، انتخاب غذای مجلسی مناسب برای سفره شام، اهمیت ویژهای دارد. غذایی که علاوه بر طعم لذیذ و ظاهر چشمنواز، طبخ آن نیز آسان باشد و فرصت دورهمی و لذت بردن از لحظات معنوی را فراهم کند. در این مطلب از مجله اکالا، به شما انواع غذاهای برنجی برای افطار را معرفی میکنیم.
در ادامه، شما را با مجموعهای از غذاهای برنجی خوشمزه و لذیذ مخصوص افطاری نظیر عدس پلو، زرشک پلو با مرغ، قیمه نثار قزوینی، فسنجان، ته چین مرغ، قورمه سبزی، خورشت قیمه، باقالی پلو با مرغ و… آشنا میکنیم و طرز تهیه هر یک را برایتان شرح خواهیم داد.
انواع غذاهای برنجی برای افطار
در این بخش، لیستی از غذاهای مجلسی برنجی مناسب برای افطاری ارائه میشود که با انتخاب آنها، میتوانید سفرهای رنگین و متنوع را برای خود و مهمانانتان تدارک ببینید.
۱- عدس پلو مجلسی
عدس پلو یکی از قدیمیترین و سنتیترین غذاهای ایرانی است که اصالت آن به شهرهای مناطق شمالی و مرکزی ایران برمیگردد. برای طبخ این غذا ابتدا عدسها را بشویید و خیس کنید، سپس نیمپز و آبکش کنید.
برنج را جداگانه شسته و خیس کنید، بعد از آن در آب جوش نیمپز کرده و آبکش کنید. در تابهای پیاز نگینی را تفت دهید و با ادویههای معطر و گوشت چرخکرده ترکیب کنید تا کاملاً پخته شود.
پیاز خلالی را جداگانه سرخ کنید و کشمش شسته را با آن تفت دهید. ته قابلمه را با روغن چرب کنید، لایهلایه برنج، عدس و مخلوط گوشت را بچینید و کمی زعفران دمکرده اضافه کنید.
قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا عدسپلو حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه دم بکشد. در نهایت، غذا را با کشمش، پیاز داغ و خلال پسته تزیین و سرو کنید.
۲- زرشک پلو با مرغ
زرشک پلو با مرغ یکی از محبوبترین و خوشمزهترین غذاهای ایرانی است که به روشهای مختلفی طبخ میشود. برای پخت این غذا ابتدا مرغها را با مقداری محلول زعفران و نمک طعمدار کنید، سپس در کمی کره یا روغن تفت دهید تا طلایی شوند.
در همان تابه پیاز نگینی را تفت دهید تا طلایی شود. سپس پوره سیر، رب گوجه فرنگی، فلفل و پودر کاری را به تابه اضافه کنید و تفت دهید تا عطرشان آزاد شود.
هویج و فلفل دلمه خرد شده را به همراه مرغهای طلایی شده به مواد درون تابه اضافه کنید و همه مواد را به هم بزنید. مقداری آب جوش به تابه اضافه کنید و ۱ ساعت زمان دهید تا با حرارت کم مرغها بپزند.
برنج را به صورت کته یا پلو بپزید و با خلال بادام، پسته، زرشک و محلول زعفران تفت داده شده تزیین و میل کنید.
۳- قیمه نثار قزوینی
قیمه نثار یکی از اصیلترین غذاهای ایرانی است که از نظر ظاهر شباهت زیادی به مرصع پلو دارد. برای درست کردن این غذا ابتدا باید گوشت و پیاز را در روغن سرخ کنید و بعد ادویهها را اضافه کنید. مقداری آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید گوشت بپزد.
در ادامه برنج را آبکش کنید. زرشک و خلالها (بادام، پسته و…) را در روغن تفت دهید. تلخی پوست پرتقال را بگیرید و بعد آن را تفت دهید. سپس برنج را در دیس بریزید و آن را با خلال بادام و پسته، پوست پرتقال، گوشت و زرشک تزیین کنید.
بیشتر بخوانید: نکات مهم برای انتخاب بهترین افطاری در ماه رمضان
۴- خورشت فسنجان با مرغ
فسنجان یکی از خوشمزهترین و محبوبترین غذاهای ایرانی است که برای درست کردن آن از ترکیب مرغ، گردو و رب انار استفاده میشود. برای درست کردن خورشت فسنجان با مرغ ابتدا باید پیاز را خرد کنید و در روغن تفت دهید تا سبک شود.
در ادامه زردچوبه و مغز گردوی آسیاب شده را اضافه کنید و مواد را برای یک دقیقه تفت دهید. سپس ۶ تا ۷ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید گردو برای چند ساعت بپزد.
بعد از این که گردو روغن انداخت، میتوانید رب را اضافه کنید. مرغ را در روغن سرخ کنید و همراه با مقداری زعفران و در صورت نیاز شکر به خورشت اضافه کنید. اجازه دهید خورشت برای ۱ تا ۱/۵ ساعت دیگر بپزد و آماده شود.
۵- ته چین مرغ مجلسی
ته چین مرغ یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که به دلیل طعم دلچسب و ظاهر شیک، در مراسم، مجالس، وعده افطاری و مهمانیهای ایرانی جا باز کرد. برای طبخ این غذا ابتدا پیازها را خلالی خرد کنید و در قابلمه تفت دهید.
سپس فیلههای مرغ را اضافه و با آب پیاز و حرارت کم بپزید. سیر لهشده، زنجبیل، زعفران دمکرده، نمک و ادویههای دیگر را اضافه کنید و اجازه دهید مرغ با این مواد خوشطعم شود. برنج را شسته، در آب و نمک بخیسانید و نیمپز کنید.
پس از پخت مرغ، آن را ریشریش کنید و با پیاز کاراملی شده مخلوط کنید. مایه تهچین را با ماست، زرده تخممرغ و زعفران آماده کنید و برنج آبکش شده را به آن بیفزایید.
کف قابلمه را با روغن چرب کنید، لایهای از برنج بریزید، مرغ و زرشک تفت داده شده را روی آن قرار دهید و لایه دوم برنج را اضافه کنید. تهچین را روی حرارت ملایم بپزید تا طلایی شود. سپس در ظرف برگردانده و با زرشک و خلال بادام تزیین کنید.
۶- قورمه سبزی
خورشت قورمه سبزی یکی از اصیلترین غذاهای ایرانی است که نه تنها در ایران، بلکه در سراسر دنیا محبوبیت زیادی دارد. برای پخت این خورشت ابتدا باید لوبیا را برای یک شب در مقداری آب بخیسانید.
پیاز را خرد کنید و در مقداری روغن تفت دهید. کمی زردچوبه و فلفل به آن بزنید و بعد گوشت را اضافه کنید. لوبیا را به گوشت و پیاز اضافه کنید و مواد را برای چند دقیقه تفت دهید.
سپس مواد قورمه سبزی را همراه با آب در قابلمه بریزید و برای چند ساعت بپزید تا خورشت شما آماده شود. در این فرصت سبزی قورمه را خرد و در روغن سرخ کنید و به خورشت اضافه کنید.
سپس اجازه دهید خورشت شما برای چند ساعت روی حرارت ملایم بجوشد و آماده شود.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
۷- خورشت قیمه
خورشت قیمه یکی از اصیلترین غذاها است که ریشه در دوران قدیم ایران دارد. برای طبخ این غذا ابتدا لپهها را خیس کنید تا نرم شوند. پیازها را در قابلمه با روغن تفت دهید تا طلایی شوند.
زردچوبه و فلفل سیاه و گوشت را به پیازها افزوده و تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. سپس لپههای خیس خورده و رب گوجه فرنگی تفت داده شده را به خورشت اضافه کنید.
خورشت را با آب جوش بپزید و لیمو عمانیها را در انتهای پخت اضافه کنید. در نهایت، سیبزمینیهای سرخ شده را روی خورشت قرار داده و با برنج زعفرانی سرو کنید.
۸- باقالی پلو با مرغ
باقالی پلو با مرغ یکی از پرطرفدارترین و خوشمزهترین غذاهای مجلسی با مرغ است که به راحتی میتوانید آن را برای افطاری آماده و نوش جان کنید. برای طبخ این غذا، ابتدا پیاز و سیر را تفت داده، سپس ادویهها را اضافه و مرغها را سرخ کنید.
پس از پخت مرغ، باقالیها را جداگانه بپزید. برنج را آبکش کرده و به همراه باقالی و شوید، لایه به لایه در قابلمه بریزید و دم کنید. در انتها، مرغ پخته شده را با زعفران طعمدار کرده و به همراه باقالی پلو سرو کنید.
۹- شیرین پلو
شیرین پلو یکی از غذاهای محبوب و اصیل ایرانی است که به روشهای مختلفی آماده میشود. این غذا با ظاهر جذاب و طعم بسیار خوشمزهای که دارد انتخاب مناسبی برای افطاری است.
برای درست کردن این غذا ابتدا برنج را با آب ولرم و نمک خیس کنید و خلال پسته و بادام را در گلاب بخیسانید. مرغ را با پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه بپزید و ریشریش کنید. پوست پرتقال را خلالی خرد کنید و تلخی آن را بگیرید.
هویج را خلالی خرد کنید و همراه با پوست پرتقال و کمی زعفران تفت دهید. زرشک را با شکر و خلالها در کره تفت دهید. برنج را در آب جوش نیمپز کنید و سپس در قابلمه لایهلایه با زعفران، مرغ، هویج و پرتقال قرار دهید.
درب قابلمه را ببندید و روی حرارت بگذارید. پس از دم کشیدن، شیرین پلو را مخلوط و با خلالها و زرشک تزیین کنید.
۱۰- چلو گوشت
چلو گوشت یکی از قدیمیترین غذاهای ایرانی است که برای درست کردن آن ابتدا باید پیاز را با گوشت و زردچوبه سرخ کنید. رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و همه مواد را برای ۵ دقیقه دیگر تفت دهید.
به اندازه کافی آب در قابلمه بریزید و بعد سیر، برگ بو و دارچین را اضافه کنید. اجازه دهید گوشت به خوبی بپزد و سس آن غلیظ شود. سپس برنج را آماده کنید و گوشت را در کنار برنج آبکش سرو کنید.
بیشتر بخوانید: لیست افطاریهای ساده و مقرونبهصرفه
۱۱- مرصع پلو
مرصع پلو یکی از غذاهای سنتی و مجلسی ایرانی است که به خاطر طعم عالی و ظاهر رنگی و جذابش، گزینه مناسبی برای دورهمیها در وعده افطار است. برای درست کردن این غذا، ابتدا مرغ را همراه با پیاز بپزید.
سپس خلال بادام و پسته را در آب بخیسانید و خلال پرتقال را در آب و شکر بجوشانید. خلال هویج، زرشک و کشمش را هر کدام جداگانه با کمی کره تفت دهید.
در ادامه برنج را آبکش کنید و مقداری از آن را با زعفران ترکیب کنید. در آخر همه مواد را به صورت لایهای در ظرف مورد نظر سرو کنید.
۱۲- خورشت آلو اسفناج
خورشت آلو اسفناج یکی از خورشتهای خوشمزه و مجلسی ایرانی است که بیشتر در مهمانیها طبخ میشود. برای درست کردن این خورشت، باید ابتدا پیاز را خلالی خرد کنید و آلوهای خورشتی را خیس کنید.
پیاز را با زردچوبه تفت داده، سپس گوشت تکهای را اضافه و سرخ کنید. آب جوش را در قابلمه ریخته و اجازه دهید گوشت نیمپز شود. پیاز و سیر نگینی را در تابهای جداگانه تفت داده، سپس اسفناج و تره خرد شده را اضافه کنید.
سبزیجات سرخ شده را به گوشت نیمپز اضافه کنید و اجازه دهید خورشت جا بیفتد. در ۲۰ دقیقه پایانی پخت، آلوهای خیس خورده را اضافه کنید و در لحظات آخر، چاشنی دلخواه (آبلیمو یا آبغوره) را بیفزایید.
۱۳- استانبولی پلو (دمی گوجه)
استانبولی پلو یا دمی گوجه فرنگی یک غذای سنتی با برنج است که از کشور ترکیه وارد فرهنگ ایرانیها شده است. این غذا را معمولا با ماست و سالاد شیرازی سرو میکنند که ترکیبی بینظیر برای یک افطاری خوشمزه است.
برای طبخ این غذا ابتدا برنج را پاک کرده و با آب ولرم بشویید، سپس گوجه فرنگی رنده شده، نمک و روغن را اضافه کنید و اجازه دهید برنج خیس بخورد. در همین حین، گوشت را به صورت قیمهای خرد کرده و با پیاز نگینی تفت دهید.
سپس آب، زردچوبه و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و اجازه دهید گوشت بپزد. پس از پخت گوشت، قابلمه برنج را روی حرارت قرار دهید تا آب آن تبخیر شود.
سپس گوشت پخته شده را وسط برنج ریخته و روی آن را با برنج بپوشانید. در قابلمه را بگذارید و روی شعله پخشکن با حرارت ملایم قرار دهید تا برنج دم بکشد.
در این مطلب از بخش آشپزی اکالا لیستی از انواع غذاهای مجلسی برنجی مناسب افطاری را در اختیارتان قرار دادیم. پیشنهاد میکنیم با توجه به سلیقه، بودجه و ذائقه خود و خانوادهتان، از این دستور پختها استفاده کنید و در ماه رمضان، سفرهای رنگین و متنوع را برای خود و عزیزانتان تدارک ببینید.
شراره هستم و اینجا سعی دارم با قلمم، شما را به دنیای گردشگری، مد و فشن، آشپزی و… ببرم. پس اگر به دنبال ایدههای جدید و سبک زندگی متفاوت هستید، اینجا دقیقا جای شماست.