طرز تهیه کلانه کردستان؛ نان سنتی با سیر کوهی تازه
مناسب برای
4-5 نفر
زمان آمادهسازی
2-3 ساعت
زمان پخت
25-35 دقیقه
نان کلانه، یکی از اصیلترین و محبوبترین غذاهای سنتی کردستان و کرمانشاه است. جالب است بدانید این نان به «پیتزای کردی» نیز شهرت دارد. اگر علاقمند به چشیدن طعمهای متفاوت و جدید هستید به شما توصیه میکنیم که از امتحان کردن طعم این نان جذاب غافل نشوید. در این مقاله از مجله اکالا، طرز تهیه نان کلانه کردستان را به شما آموزش خواهیم داد.
نگاهی سریع به روش پخت
برای آماده سازی نان کلانه، ابتدا آرد گندم را الک و با نمک و آب مخلوط کنید تا خمیری نرم و یکدست حاصل شود. پس از استراحت دادن به خمیر، آن را به چانههای کوچک تقسیم و با وردنه باز کنید.
در مرکز هر خمیر باز شده، مخلوطی از پیازچه، سیر و پیاز تفت داده شده قرار دهید و خمیر را تا بزنید. سپس نانها را روی ساج یا تابه چدنی بپزید و در پایان با کره محلی یا روغن حیوانی چرب کنید.
رسپی این نان سنتی را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای نان کلانه کردستان برای ۵ نفر
مواد لازممقدار مورد نیازآرد گندم۲ پیمانهآب۱ پیمانهنمک۱/۲ قاشق چایخوریزعفران دم کردهبه مقدار لازمکره محلی یا روغن حیوانی۵۰ گرمپیازچه یا پیچک (محلی) ساطوری خرد شده۲ پیمانهسیر رنده شده۳ حبهپیاز۱ عدد
مرحله اول: خمیر را آماده کنید
آرد گندم را ۲-۳ بار الک کنید. آرد الک شده را در کاسه بزرگی بریزید و نمک را به آن اضافه کنید.
آب را کم کم به محتوای درون کاسه اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا خمیر شکل بگیرد.
سپس خمیر را به خوبی ۱۰-۱۵ دقیقهای ورز دهید تا چسبندگی نداشته باشد.
خمیر آماده شده را در کاسه قرار دهید و روی آن را با پارچهای تمیز بپوشانید. ظرف را به مدت ۳۰ دقیقه در محیطی گرم استراحت دهید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان عربی
مرحله دوم: پیاز و سیر را آماده کنید
پیاز و سیر را بشویید و پوست بگیرید. با کمک رنده پیاز را رنده کنید.
در تابه مناسبی کمی روغن بریزید و تابه را روی حرارت متوسط بگذارید. پیازهای رنده شده را در تابه بریزید و کمی تفت دهید تا پیاز سبک و طلایی شود.
سپس سیر را با کمک سیر له کن پوره و له کنید و به پیازهای درون تابه بیفزایید. کمی تفت دهید تا عطر سیر آزاد شود.
مرحله سوم: پیازچه را آماده کنید
پیازچه یا پیچک محلی را بشویید و درون آبکش بگذارید تا آب اضافیاش گرفته شود.
با کمک چاقو به صورت ساطوری آنها را خرد و به محتوای درون تابه اضافه کنید. به تفت دادن ادامه دهید تا پیازچهها نیز طلایی شوند.
در صورت تمایل، میتوانید مقداری زعفران دمکرده به این مخلوط اضافه کنید.
مرحله چهارم: نانها را شکل دهید
پس از استراحت، خمیر را روی میز کارتان بگذارید. آن را به چانههای کوچکی تقسیم کنید. روی چانهها را بپوشانید تا خمیر خشک نشود.
روی سطح میز کارتان را کمی آرد پاشی کنید و چانهها را یکی یکی با وردنه به صورت نازک باز کنید.
مقداری از مخلوط پیازچه را در مرکز هر خمیر قرار دهید و خمیر را تا بزنید. لبههای خمیر را به خوبی فشار دهید تا مواد میانی بیرون نریزد.
مرحله پنجم: نانها را بپزید
ساج یا تابه چدنی را روی حرارت ملایم بگذارید و زمان دهید تا به خوبی گرم شود.
پس از گرم شدن نانها را روی آن قرار دهید و هر طرف نان را تا زمانی که طلایی شود، بپزید. همه نانها را به همین ترتیب آماده کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه نان افغانی
مرحله ششم: نانها را سرو کنید
پس از پخت، روی نانها را با کره محلی یا روغن حیوانی چرب کنید و نانها را در ظرف سرو بچینید.
نان کلانه را میتوانید با ماست یا دوغ محلی سرو کنید.
طرز تهیه نان کلانه در فر
برای آماده سازی نان کلانه در فر، ابتدا تخممرغ، شکر، نمک و روغن را مخلوط کنید، سپس ماست، بیکینگپودر، جوششیرین و زردچوبه را جداگانه ترکیب و به مایه اصلی اضافه کنید.
سپس آرد را افزوده و خمیر را ورز دهید تا نرم شود. پس از ۳-۴ ساعت استراحت، خمیر را چانه کنید و با وردنه باز کنید. درون آن پیازچه خرد شده بریزید و تا کنید، سپس مجدد خمیر را باز کنید.
روی نانها زرده تخممرغ بمالید، در سینی چرب شده بچینید و به مدت ۳۰ دقیقه در فر ۲۰۰ درجه بپزید. در انتها گریل را روشن کنید تا روی نان طلایی شود.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
نکات و فوتوفن های طرز تهیه نان کلانه کردستان
در ادامه به چند نکته طلایی برای بهتر شدن طعم و بافت نان کلانه کردستان اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برای خوشرنگ شدن نان، میتوانید از زعفران دمکرده یا زردچوبه استفاده کنید.خمیر را به خوبی ورز دهید تا نان بافتی نرم و لطیف داشته باشد.استفاده از کره محلی یا روغن حیوانی عطر و طعم نان را دوچندان میکند.برای جلوگیری از باز شدن نان هنگام پخت، لبههای خمیر را محکم بچسبانید.پخت نان را با حرارت ملایم انجام دهید تا نان نسوزد و به خوبی بپزد.میتوانید به مواد میانی مقداری سبزیجات معطر مانند تره یا گشنیز اضافه کنید.برای پخت یکنواخت نان، آن را به طور مرتب روی ساج یا تابه بچرخانید.استفاده از آرد با کیفیت، تأثیر زیادی در طعم و بافت نان دارد.برای جلوگیری از خشک شدن نانها، آنها را در ظرف دربسته نگهداری کنید.استفاده از سیر تازه در مواد میانی، طعمی دلپذیر به نان میدهد.استفاده از آرد سبوسدار، نانی سالمتر و مغذیتر به شما میدهد.برای نگهداری نانها، آنها را در پارچهای تمیز قرار دهید تا خشک نشوند.
امیدواریم این آموزش از بخش آشپزی اکالا مورد توجه شما علاقهمندان قرار گرفته باشد و بتوانید طبق روش ساده و کامل بالا، این نان خوشمزه را آماده و در کنار عزیزانتان میل کنید.
اگر شما در طرز تهیه نان کلانه کردستان از ترفندهای دیگری استفاده میکنید که موجب خوشمزهتر شدن و بهتر شدن طعم آن میشود، خوشحال میشویم که آن نکات را در بخش نظرات با ما و سایر دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من سمانه هستم، پس از سالها تلاش مستمر و حرفهای در دنیای شیرینیپزی، آشپزی، تولید محتوا و عکاسی با افتخار و اشتیاق بیپایان این طعمهای دلنشین را با شما به اشتراک میگذارم.