تغییر در «ذائقه مخاطبان» در حال رخ دادن است/ مسئله اصلی «تولید» آثار «باکیفیت» و احترام به «مخاطب» است/ هر «مدیری» که میآید میخواهد «چرخ» را از نو اختراع کند! – اخبار سینمای ایران و جهان
سینماپرس: «سعید خانی» با انتقاد از عدم آشنایی تهیهکنندگان با مسائل اقتصادی روز و روشهای نوین تولید و اصول سرمایهگذاری، گفت: وقتی تهیهکنندهای بدون تحلیل اقتصادی و امید به بازگشت سرمایه وارد پروژه میشود، نتیجه آن است که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از سرمایهگذاران دچار زیان مطلق میشوند، و تنها حدود یک درصد، شاید بتوانند سودی کسب کنند.
«سعید خانی» تهیه کننده سینما و مدیر شرکت خانه فیلم در گفت و گو با خبرنگار سینماپرس ضمن ارایه چشم انداز خود از وضعیت کلی سینمای کشور در سال جاری، عنوان کرد: همواره بحث گیشه مطرح بوده است، اما به نظر میرسد که تغییر در ذائقه مخاطبان در حال رخ دادن است. اینکه سینمای اجتماعی بتواند بار دیگر در جایگاه مناسبی قرار گیرد، کار دشواری است؛ زیرا در سه سال گذشته، متأسفانه بهطور تعمدی به آثار اجتماعی مجوز داده نشد، یا شرایطی به وجود آمد که این آثار قاچاق شدند، توقیف گردیدند یا موفق به اخذ پروانه نمایش نشدند.
وی ادامه داد: بنابراین، بازگرداندن مخاطبی که به دلایلی از سینما فاصله گرفته، امری دشوار است. با این حال، یقین دارم که سال پیشرو میتواند سال خوبی برای سینمای اجتماعی باشد و موجب شود تا مخاطب، که متأسفانه قهر کرده است، بار دیگر با سینما آشتی کند.
تهیه کننده فیلم سینمایی رها در خصوص تاثیر افزایش قیمت بلیط بر مخاطبان سینما، اظهار داشت: سینما همچنان ارزانترین تفریح در کشور است. روزهای نیمبها و همچنین روزهایی با تخفیفهای ۳۰ یا ۴۰ درصد وجود دارد که شرایط مناسبی را برای مخاطب فراهم میکند.
وی متذکر شد: مسئله اصلی، تولید آثار باکیفیت و احترام به مخاطب است. اگر فیلم خوب ساخته شود، مردم از آن استقبال میکنند. مبلغ سه یا چهار میلیون تومان در برابر چنین تجربهای اهمیتی ندارد.
خانی همچنین در خصوص دلایل عدم صنعتی شدن سینمای ایران تصریح نمود: این مسئله به زیرساختها بازمیگردد. ثبات مدیریتی نقش بسیار مهمی دارد. هر تیمی که روی کار میآید، مدعی است که تیم قبلی اشتباه کرده است.
وی افزود: اگر ثبات وجود داشته باشد، میتوان تصمیمات بلندمدت گرفت. به عنوان نمونه، زمانی آقای شاهسواری تصمیم گرفت جشنواره بینالملل از جشنواره ملی جدا شود، و حال تیم جدید تصمیم دارد آنها را دوباره ادغام کند. متأسفانه هر مدیری که میآید، میخواهد چرخ را از نو اختراع کند؛ در حالیکه این چرخ سالها پیش اختراع شده است.
خانی با بیان این مطلب که ما نزدیک به ده میلیون مخاطب در خارج از کشور داریم که میتوان از طریق آنان درآمدزایی کرد؛ اظهار داشت: تنها گروهی از علاقهمندان هستند که هنوز سینما را زنده نگه داشتهاند. اگر هدف صرفاً کسب درآمد باشد، قطعاً میتوان در حوزههای دیگر سود بیشتری کسب کرد. متأسفانه حاکمیت نیز اقدامی مؤثر انجام نمیدهد.
وی متذکر شد: با شرایط کنونی، بنده چشمانداز روشنی نمیبینم. دولت فعلی نیز نمیتواند دغدغه فرهنگی داشته باشد، زیرا درگیر حل مسائل معیشتی و اقتصادی است. این مسئله تنها مختص دولت فعلی نیست؛ بنده در طول ۲۵ سال حضورم، این اتفاق وجود داشته.
تهیه کننده فیلم سینمایی لونه زنبور در انتقاد به عدم آموزش آکادمیک تهیه کنندگان بیان کرد: مسئلهی آموزش نیز بسیار مهم است. تهیهکنندگان ما تا چه اندازه با مسائل اقتصادی روز، روشهای نوین تولید و اصول سرمایهگذاری آشنایند؟ آیا به آن باور دارند؟
«سعید خانی» در پایان این گفت و گو خاطرنشان ساخت: وقتی تهیهکنندهای بدون تحلیل اقتصادی و امید به بازگشت سرمایه وارد پروژه میشود، نتیجه آن است که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از سرمایهگذاران دچار زیان مطلق میشوند، و تنها حدود یک درصد، شاید بتوانند سودی کسب کنند.