فکری که فقط نظر مردم را وارد می کند
حسن مغادام یکی از اولین نمایشنامه نویسان ایرانی است. نویسنده ای که نام او به اثر “جعفر خان از فارنگ باز می گردد” مرتبط است و این تنها کار نیست. این روزها ، اجرای جدید این نمایشنامه در تئاتر سانگلاج روی صحنه است و از طرف دیگر ، مستندی درباره حسن مغادام با عنوان “HM یک پرتره است” در خانه هنرمندان ایرانی.
به گفته ایسنا ، ما نگاهی کوتاه به انگیزه این دو نمایشنامه برای زندگی این نویسنده و چهره فرهنگی داریم.
گفته می شود که حسن مغادامزاده 1 یا 2 فوریه است. او اغلب به دلیل خانواده پدر و کار پدرش در خارج از کشور زندگی می کرد ، اما به دور از خانه ، او به هم تیمی هایش علاقه مند بود و تمام تلاش خود را برای اطلاع آنها انجام داد. مغادام ، که بیشترین نگرانی او کشف ناشناخته ها بود و به زندگی به عنوان یک آزمایشگاه نگاه می کرد ، به سرعت اولین داستان خود را با عنوان “هندوانه” در استانبول منتشر کرد. داستانی ساختگی که با خوانندگان روبرو است.
او همچنین در روزنامه نگاری فعال بود ، با Abolghasem Lahouti مجله پارس را در فارسی و فرانسوی منتشر کرد. به مدت دو سال ، وی سعی کرد به مدت دو سال به هموطنان خود در ایران اطلاع دهد که مقاله های خود را در روزنامه ای به نام ایران می نویسد تا از هموطنان خود در ایران مطلع شود تا از دنیایی که آنها را در زمانی که هیچ خبری از فضای مجازی و دهکده جهانی وجود ندارد ، آگاه باشند.
اما آنچه هنوز نام او بود ، نوشتن جعفر خان د فارانگ بود. نوشتن کار در آن زمان حاکی از پیشرفت آوانگارد بود و از طرف دیگر ، وی نگاهی انتقادی به جامعه ایران و بخشی از غربی شدن آن دوره داشت.
مغادام ، گرچه بیشتر زندگی کوتاه خود در خارج از کشور بود ، اما همیشه به ایران و توسعه میهن خود فکر می کرد و با آثار خود سعی می کرد بر این امر تأثیر بگذارد. وی از افکار تجزیه انتقاد کرد و خواستار تکامل و پیشرفت ایران شد ، و برخی از خود شاغل فرهنگی که آنها فقط به دنبال آن بودند ، فقط ظاهر می شدند و سعی می کنند خود را روشنفکران نشان دهند. این مورد هنرمندانی نبود که فقط در مورد عقاید روشنفکران فکر می کردند ، اما مهم این بود که عموم مردم با آثار خود ارتباط برقرار کنند و بتوانند روی آنها تأثیر بگذارند.
به جز جعفر خان ، او از فارانگ بازگشت ، آثار دیگری مانند “نرگس” ، “زن حج آقا” ، “شاهزاده تاج” ، “حکایات” و اثر دیگری به نام “بازی ایرانی” او را به یاد آوردند.
مغادام ، موتور جستجوی جوان ، تصمیم به سفر به مصر و بازدید از توتان خامون گرفت. اگرچه رفتن به قبر ممنوع است ، اما او که روانی پرشور و محدود داشت ، توصیه ها را رد کرد و وارد گور شد و شاید این بازی جوان بی قرار با سل بود. آنها به او گفتند که برای معالجه به سوئیس برود ، اما این اقدام کار نکرد و حسن مغادام در سن هشت سالگی در آسایشگاه لیزن درگذشت.
اگرچه این روز با این هنرمند جوان به یک هنرمند و متفکر تبدیل شد و شور و شوق خود را در کار فرهنگ و تلاش های خود برای آگاه سازی مردم از سرزمین خود نادیده گرفت ، حسن مغادام آثار خود را با یادآوری خود نشان داد که با وجود زندگی کوتاه ، او می تواند فراموش و جاودانه شود.
اگرچه او سالها در سوئیس در یک قبر حضور داشته است ، اما کار او به کارگردانی الهام زولفیقاری ، در تئاتر قدیمی سنگلاج در صحنه است و در همان زمان “H. میم یک پرتره” ، یک تئاتر مستند نوشته و کارگردانی داوود زدی بر روی او ، در خانه ای از هنرمندان ایرانیا فرض می شود.
۲۴۴۲۴۵