جوک‌

طرز تهیه عدس پلو مجلسی؛ با گوشت و کشمش

عدس‌پلو یکی از قدیمی‌ترین و سنتی‌ترین غذاهای ایرانی است که اصالت آن به شهرهای مناطق شمالی و مرکزی ایران برمی‌گردد. جایی که برنج به وفور کشت می‌شود و مصرف آن در غذاهای محلی رایج است. جالب است بدانید که این غذا در سراسر ایران و حتی در برخی کشورهای همسایه مانند تاجیکستان و افغانستان نیز محبوب است و هر منطقه با توجه به آداب و رسومشان نحوه طبخ متفاوتی برای غذا دارند. در این مقاله از مجله اکالا طرز تهیه عدس‌پلو را به شما آموزش خواهیم داد.

 نگاهی سریع به روش پخت

ابتدا عدس‌ها را بشویید و خیس کنید، سپس نیم‌پز و آبکش کنید. برنج را جداگانه شسته و خیس کنید، بعد از آن در آب جوش نیم‌پز کرده و آبکش کنید. در تابه‌ای پیاز نگینی را تفت دهید و با ادویه‌های معطر و گوشت چرخ‌کرده ترکیب کنید تا کاملاً پخته شود.

پیاز خلالی را جداگانه سرخ کنید و کشمش شسته را با آن تفت دهید. ته قابلمه را با روغن چرب کنید، لایه‌لایه برنج، عدس و مخلوط گوشت را بچینید و کمی زعفران دم‌کرده اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا عدس‌پلو حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه دم بکشد.

در نهایت، غذا را با کشمش، پیاز داغ و خلال پسته تزیین و سرو کنید. رسپی این غذای خوشمزه را با جزئیات کامل‌تر در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای عدس پلو مجلسی برای ۴ نفر

مواد لازممقدار مورد نیازبرنج۳ پیمانهعدس۱ پیمانهگوشت چرخ کرده یا گوشت قیمه‌ای۲۰۰ گرمپیاز۲ عددکشمش پلویی۱/۲ پیمانهزعفران دم کردهبه میزان لازمروغنبه میزان لازمکره به میزان لازم (اختیاری)زردچوبه، نمک، فلفل، دارچین و زیرهبه میزان لازممدت زمان آماده سازی: ۶۰-۹۰ دقیقهمناسب برای: ۳-۴ نفردرجه سختی: متوسط

مرحله اول: عدس را آماده کنید

عدس را تمیز کنید و آن را حدود ۲۰-۳۰ دقیقه در آب خیس کنید تا پخت آن سریع‌تر انجام شود و کاملاً نرم شود.

عدس‌های خیسانده شده را در قابلمه مناسبی بریزید و مقداری آب به آن اضافه کنید.

قابلمه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید تا عدس‌ها نیم‌پز شود. بعد از حدود ۱۵ دقیقه، عدس را تست کنید؛ باید کمی نرم شده باشد؛ اما نباید له شود. سپس آن را آبکش کنید و کنار بگذارید.

توجه داشته باشید که در این مرحله به عدس نمک اضافه نکنید، زیرا نمک می‌تواند باعث سفتی آن شود. برای خوشمزه تر شدن غذا بهتر است از عدس محلی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی

مرحله دوم: برنج را نیم‌پز کیند

برنج را تمیز کنید و بشویید. برنج را حداقل یک ساعت در آب و نمک خیس کنید.

این کار باعث می‌شود برنج بهتر قد بکشد و ظاهر بهتری داشته باشد.

قابلمه‌ای که در آن قصد طبخ عدس پلو را دارید تا نیمه آب کنید و قابلمه را روی حرارت گذارید، اجازه دهید آب به جوش بیاید.

برنج خیس کرده را آبکش کنید و به آب در حال جوش اضافه کنید.

زمانی که برنج نرم شد و دانه‌های آن کمی قد کشیدند، آن را درون صافی بریزید.

برنج و عدس را نباید با هم بپزید، زیرا هر کدام زمان پخت متفاوتی دارند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه ته چین عدس پلو با گوشت چرخ کرده

مرحله سوم: پیاز و ادویه‌ها را تفت دهید

یک عدد از پیازها را نگینی خرد کنید و در کمی روغن تفت دهید تا طلایی و نرم شود.

زردچوبه، فلفل، دارچین و کمی نمک به پیازها اضافه کنید تا عطر ادویه‌ها آراد شود.

شما می‌توانید از ادویه‌هایی مثل دارچین و زیره استفاده کنید. دارچین و زیره طعمی گرم و دلپذیر به غذا می‌دهند.

مرحله چهارم: گوشت چرخ کرده را اضافه کنید

گوشت چرخ‌کرده یا قیمه‌ای را به محتوای درون تابه اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.

پس از پخت کامل گوشت، آن را کنار بگذارید.

مرحله پنجم: پیاز داغ و کشمش را آماده کنید

پیاز دوم را به صورت خلالی نازک برش بزنید و در روغن سرخ کنید تا طلایی و ترد شود.

کشمش پلویی را بشویید و خشک کنید. حرارت را کم کنید و کشمش‌ها را به پیاز داغ اضافه کنید.

کمی تفت دهید تا کشمش‌ها پف کنند و نرم شوند. مراقب باشید کشمش‌ها نسوزند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه عدس پلو خرم آبادی

مرحله ششم: عدس پلو را بپزید

ته قابلمه مناسب را با کمی روغن چرب کنید و نان یا سیب زمینی برای ته‌دیگ بگذارید.

یک لایه برنج آبکش شده، یک لایه عدس و کمی از مخلوط گوشت بریزید.

همین روند را تکرار کنید تا تمام مواد تمام شوند.

می‌توانید در هر لایه کمی زعفران دم کرده برای عطر و رنگ اضافه کنید.

در نهایت روی قابلمه دم‌کنی بگذارید و قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا عدس پلو دم بکشد.

حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه برای دم کشیدن زمان نیاز است.

حرارت ملایم و زمان کافی برای دم کشیدن، کمک می‌کند تا عدس پلو خوش‌طعم و با کیفیتی داشته باشید.

مرحله هفتم: عدس پلو را تزیین و سرو کنید

پس از دم کشیدن، عدس پلو را در ظرف سرو بریزید و با مخلوط گوشت، کشمش و پیاز داغ تزیین کنید.

برای رنگارنگ‌تر شدن و جذاب‌تر شدن غذا می‌توانید از کمی خلال بادام یا پسته نیز برای تزیین استفاده کنید.

نکات و فوت و فن‌های تهیه عدس پلو مجلسی

برخی این غذا را با مرغ ریش‌ریش شده، گوشت قیمه شده یا گوشت قلقلی شده درست می‌کنند.

طرز تهیه عدس‌پلو با مرغ

برای طبخ عدس‌پلو با مرغ، ابتدا عدس‌ها را شسته و در آب جوش بپزید تا نیم‌پز شوند، سپس آبکش کنید. برنج را نیز با کمی نمک خیس کنید و جداگانه تا نیم‌پز شدن بجوشانید سپس آبکش کنید.

در تابه‌ای، پیاز را خلالی خرد کنید و با کمی روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس تکه‌های مرغ را اضافه کنید و با نمک، زردچوبه، و ادویه‌جات دیگر طعم‌دار کنید و بپزید. در تابه‌ای جداگانه، کشمش و خلال بادام یا پسته را کمی تفت دهید.

برای لایه‌بندی، کف قابلمه کمی روغن بریزید و نان یا سیب‌زمینی برای ته‌دیگ بگذارید. برنج، عدس، مرغ و مخلوط کشمش را لایه‌به‌لایه اضافه کنید و با زعفران دم‌کرده سطح برنج را خوش‌رنگ کنید.

قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و با دم‌کنی حدود ۴۰ دقیقه دم کنید. عدس پلوی آماده‌شده را با مرغ و مخلفات دلخواه سرو کنید.

چه عدسی برای پخت عدس‌پلو بهتر است؟

برای خوشمزه‌تر شدن عدس‌پلو، بهتر است از عدس‌های دانه‌ریز محلی و ارگانیک استفاده کنید. این عدس بافت لطیف‌تر و طعم بهتری دارد و سریع‌تر از عدس دانه درشت می‌پزد. توجه داشته باشید عدس‌هایی با رنگ روشن‌تر معمولاً تازه‌تر هستند و طعم بهتری دارند.

قبل از پخت، عدس را بشویید و به مدت ۱-۲ ساعت خیس کنید تا زودتر پخته شود. بهتر است برای خیساندن عدس از آب سرد استفاده کنید. خیساندن با آب سرد باعث می‌شود عدس به تدریج رطوبت را جذب کند.

عدس را با استاک قلم یا آبگوشت بپزید

پخت عدس با آب گوشت یا استاک قلم باعث خوشمزه‌تر شدن و افزایش ارزش غذایی عدس پلو می‌شود. استاک قلم به عدس طعمی عمیق می‌دهد و عطر و بوی غذا را جذاب‌تر می‌کند. از طرفی پخت عدس با این روش موجب بهتر نرم شدن عدس می‌شود و نتیجه نهایی غذایی خوش‌طعم و معطر خواهد بود.

ادویه‌های که طعم عدس پلو را جادو می‌کنند

برای خوشمزه‌تر و جذاب‌تر شدن عدس‌پلو، می‌توانید از ترکیب ادویه‌های زیر استفاده کنید، این ادویه‌ها را می‌توانید به ترکیب عدس و برنج اضافه کنید یا هنگام تفت دادن پیاز و گوشت به آن‌ها بیفزایید.

محلول زعفران: رنگ و عطر بی‌نظیری در طعم و ظاهر غذا ایجاد می‌کند.دارچین: عطر و بوی گرمی به غذای شما می‌دهد.زیره: طعم این ادویه با عدس هماهنگی دارد و جذابیت زیادی به غذای شما می‌دهد.زردچوبه: رنگ زیبا و طعم ملایم به عدس و برنج می‌بخشد.

امیدواریم که این آموزش از بخش آشپزی اکالا مورد توجه شما علاقه‌مندان به دنیای جذاب و رنگارنگ آشپزی قرار گرفته باشد و شما نیز طبق روش ساده و کامل فوق این عدس پلویی خوشمزه ‌را درست و در کنار عزیزانتان میل کنید.

من سمانه هستم، پس از سال‌ها تلاش مستمر و حرفه‌ای در دنیای شیرینی‌پزی، آشپزی، تولید محتوا و عکاسی با افتخار و اشتیاق بی‌پایان این طعم‌های دلنشین را با شما به اشتراک می‌گذارم.

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!