آموزش کاشت هل در گلدان+ نکات و اصول نگهداری
هل یکی از ادویههای خوشبو و نسبتا گران قیمت است که میتوان آن را در خانه کاشت. به همین دلیل در این مطلب از مجله اکالا با آموزش کاشت هل در گلدان به همراه روش نگهداری این گیاه همراه شما هستیم.
برای کاشت هل لازم است دانههای آن را از درون کپسول هل بیرون بیاورید. آنها را بخیسانید و جوانهدار کنید و سپس در یک گلدان سفالی بکارید. در ادامه با آموزش گام به گام کاشت هل در گلدان آشنا خواهیم شد.
کاشت هل در خانه
با انتخاب خاک و گلدان مناسب میتوانید هل را در خانه بکارید و حتی با مراقبت درست از گلدان هل خود، آن را قلمه بزنید و تکثیر کنید. در ادامه با مراحل کاشت هل در گلدان آشنا خواهیم شد.
مرحله اول: بیرون آوردن دانههای هل
در گام اول لازم است که دانههای هل را از کپسول یا همان غلاف آن خارج کنید. برای این کار میتوانید غلاف سبز رنگ هل را تا چند دقیقه در آب بخیسانید تا به راحتی باز شود و بتوانید دانههای آن را بیرون بیاورید.
مرحله دوم: جوانهدار کردن دانههای هل
دانههای هل را داخل یک دستمال کاغذی در یک ظرف دردار بگذارید. دستمال کاغذی باید کاملا خیس باشد. هر روز چند بار به این ظرف سر بزنید و درصورت لزوم آن را کمی مرطوب کنید.
گذاشتن در ظرف از تبخیر آب جلوگیری میکند. معمولا هلها در طی ۲ الی ۳ روز جوانه میزنند.
اگر این زمان کمی کم یا زیاد شد نگران نباشید زیرا مدت جوانهزنی هل با توجه به نوع آن متفاوت است.
مرحله سوم: جوانهها را بکارید
بعد از این که دانههای هل جوانه دادند، نوبت به کاشت آنها میرسد. برای این کار ابتدا گلدانی مناسب را با خاک پر کنید. سپس روی سطح خاک را کاملا مرطوب کنید. جوانه هل را روی خاک بگذارید و تنها مقدار کمی خاک روی آن بریزید. سپس دوباره روی سطح خاک را مرطوب کنید.
حالا تنها کافی است که از گیاه مراقبت کنید تا به یک گیاه بالغ تبدیل شود. توجه کنید که هل یک گیاه آب دوست است، پس باید دائم خاک آن را مرطوب نگه دارید اما به هیچ عنوان نباید این گیاه غرقاب شود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان و هل
مرحله چهارم: برداشت هل
وقتی ساقههای گیاه گل بدهند، کمکم غلافهای هل مشخص خواهند شد. گیاه هل هر سال از فروردین تا شهریور گل میدهد. ۴۰ روز بعد از گلدهی زمان مناسبی برای برداشت هل است.
برای اطمینان از این که وقت برداشت هلهای شما رسیده، میتوانید به نشانههای آماده بودن هل برای برداشت توجه کنید. این نشانهها عبارتند از: رنگ سبز تیره یا قهوهای، سفت و خشک بودن پوسته غلاف، بوی تند و طعم تلخ آن.
خاک مناسب برای گدان هل
بهترین خاک برای پرورش گلدان هل، خاک باغچه، کود پوسیده دامی و پرلیت است. این خاک هم مواد آلی مورد نیاز گلدان را تامین میکند و هم به خروج بهتر آب و جلوگیری از غرقابی کمک میکند.
جالب است بدانید که این گیاه به اسیدیته خاک مقاوم است و هم در خاکهای اسیدی و هم بازی رشد خوبی دارد. زرد شدن برگهای گیاه هل نشانه کمبود مواد مغذی در خاک این گیاه یا زهکشی نامناسب آن است.
گلدان مناسب
بهترین گلدان برای کاشت هل، گلدان سفالی است. این گلدانها قابلیت تنفس بهتری به خاک گیاه میدهند و مانع از پوسیدگی ریشههای هل میشوند. فراموش نکنید که گلدان مورد نظر شما حتما باید دارای زهکشی مناسب باشد.
اندازه گلدان هم باید با اندازه گیاه شما متناسب باشد. در ابتدای کار میتوانید گیاهتان را در یک گلدان با قطر ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر بکارید اما با رشد گیاه لازم است آن را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ ایده جذاب برای ساختن گلدان دیواری با بطری پلاستیکی
نگهداری از هل بعد از کاشت
بعد از این که دانه جوانهزده هل را کاشتید تا زمانی که گیاه شما به رشد کامل برسد، باید بتوانید به خوبی از آن نگهداری کنید تا گیاه شما رشد کاملی داشته باشد. رعایت شرایط زیر برای نگهداری از اهل لازم است.
نور کافی
این گیاه باید در مکانی روشن با نور غیر مستقیم خورشید قرار بگیرد. قرار گرفتن هل در فضایی گرم و در معرض نور مستقیم میتواند باعث سوختن برگهای آن شود.
آبیاری لازم
هل گیاهی آبدوست است و باید به صورت منظم آبیاری شود اما نباید خاک کاملا غرقاب و مرطوب شود. به خاطر همین بهتر است اجازه دهید بین دو آبیاری سطح خاک کاملا خشک شود.
بهتر است گاهی با اسپری روی برگهای هل را هم آبپاشی کنید. معمولا این گیاه در تابستان به آبیاری دو بار در هفته نیاز دارد. در زمستان باید هل را هر ۱۰ الی ۱۴ روز یکبار آبیاری کنید.
دمای مناسب
دمای مناسب برای نگهداری از گیاه هل دمای بین ۲۲ تا ۲۴ درجه است. البته این گیاه در دمای دیگر هم به رشد خود ادامه میدهد اما نسبت به دماهای خیلی پایین مقاوم نیست. تغییرات ناگهانی دما یا آبیاری مناسب میتواند باعث ریزش برگهای گیاه هل شود.
تکثیر هل
تکثیر هل هم به کمک بذرهای کشاورزی، هم جوانهدار کردن دانههای هل، به روشی که در بالا توضیح دادیم، ممکن است. علاوه بر این موارد وقتی که گدان هل شما رشد کرد، میتوانید از ساقههای آن برای قلمه زدن هل استفاده کنید. قلمه ساقه هل را میتوانید در آب یا در خاک مرطوب ریشهدار کرده و سپس بکارید.
در این مطلب از بخش سبک زندگی مجله اکالا با روش کاشت و نگهداری از هل در خانه آشنا شدیم. به کمک این مطلب میتوانید هل مورد نیاز خود را در گلدانی داخل منزل خود تهیه کنید و از زیبایی و طراوتی که این گلدان به فضا میدهند هم استفاده کنید.
من فاطمه عاقلی هستم؛ عاشق کشف طعمهای تازه، غرق در دنیای کتابها و شیفته فیلمهایی که ذهن را به چالش میکشند. نوشتن و داستانگویی برای من چیزی بیش از یک سرگرمی است؛ راهی است برای به اشتراک گذاشتن لحظات ناب و تجربههای هیجانانگیز.