امیدوارم روزی صفر تا صد «خوشه پروین» به همت بانوان برگزار شود/جمع 300 زن تئاتر.
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، نشست خبری نخستین جشنواره تئاتر «خوشه پروین» با حضور مازیار رضاخانی طراح و دبیر جشنواره، آتوسا مومنی رئیس مرکز میراث ناملموس یونسکو در وزارت میراث فرهنگی و حامی جشنواره، پوران درخشنده، مشاور ارشد جشنواره و سفیر یونسکو، فریدون محرابی، عضو شورای سیاسی و نماینده هیئت داوران جشنواره، کسرا شاهینی، مدیر جشنواره سلمان رستمی مدیر تئاتر دی. رئیس بخش ایران مؤسسه. فرهانی اکو و فرنوش آبا مدیر رسانه و عضو شورای سیاسی جشنواره روز دوشنبه 12 دی ماه در عمارت کوسک با یکدیگر دیدار کردند.
به گزارش ایرنا، این جشنواره در دو گروه نمایشی و یک مرحله ای به همت مؤسسه فرهنگی هنری «د.آ» با مشارکت مرکز میراث ناملموس (یونسکو) وزارت میراث فرهنگی و با همکاری سازمان میراث فرهنگی کشور برگزار می شود. ناملموس فرهنگی و هنری “اکو” از 15 تا 21 آذرماه سال جاری.
مازیار رضاخانی دبیر جشنواره در این نشست خبری گفت: برای اولین بار یک رویداد نمایشی ویژه بانوان برگزار می شود. این جشنواره فراخوان عمومی ندارد و متولیان امر گروه ها را رصد و دعوت کرده اند.
وی با بیان اینکه این جشنواره برای اولین بار به یک تهیه کننده و طراح پوستر زن جایزه می دهد، گفت: مدیر مراسم اختتامیه نیز یک خانم است و امیدوارم روزی بانوان برگزارکننده جشنواره را بر عهده بگیرند. روند کار به گونه ای پیش می رود که در عرض دو سال زنان جشنواره را به عهده بگیرند و تمام شود.
رضاخانی با اشاره به شناسایی 50 چهره زن در عرصه تئاتر تصریح کرد: بسته به بودجه و امکانات در اولین دوره جشنواره 20 نفر خواهیم داشت. افرادی که برای حضور در مراسم امسال انتخاب شده اند افرادی هستند که علیرغم فعالیت هایشان دیده نشدند یا بنا به دلایلی نتوانستند حضور پیدا کنند. برای انتخابات شخصاً سال گذشته به تئاتر رفتم و نمایش ها را دیدم تا بتوانم تصمیم درستی بگیرم.
آنچه در ادامه میخوانید
Toggle
هفت صحنه و هشت اجرا
وی با این خبر که هفت اثر در بخش صحنه و هشت اثر در بخش اجرا وجود دارد، گفت: هر دو بخش به صورت جداگانه داوری خواهند شد. ما یک کارگاه یک روزه انتقال تجربه داریم که همه شرکت کنندگان می توانند در آن شرکت کنند.
رضاخانی با بیان اینکه در دوره اول جشنواره قریب به سیصد نفر از بانوان را گرد هم آوردیم، اظهار کرد: تا به امروز بخشی از میراث ناملموس مغفول مانده و به این موضوع نیز توجه داریم. به عنوان مثال، بسیاری از مردم نمی دانند که لالایی ها میراث ناملموس هستند. در میراث ناملموس صحنه تئاتر مضامین جذاب و زنانه ای وجود دارد که چندان دیده نمی شود و امروز فرصت خوبی برای تامل در آن است.
دبیر اولین جشنواره تئاتر «خوشه پروین» با اعلام این خبر مبنی بر اینکه مردان نیز می توانند در دومین دوره که سال آینده برگزار می شود، شرکت کنند، تصریح کرد: البته موضوع کار شما باید زنانه باشد تا زنانه باشد. بتواند وارد جشنواره شود.
وی گفت: برای کارگردانی جشنواره امسال از بازیگران زن دعوت کردیم و 30 نفر پذیرفتند. قصد ما این بود که هنرمندان تئاتر نیز کارگردانی را تجربه کنند.
رضاخانی از برگزاری جشنواره فیلم پروین در سال آینده خبر داد و گفت: این جشنواره در چهار بخش تئاتر، فیلم، موسیقی و هنرهای تجسمی برگزار می شود. عدم حمایت دولت قبل باعث شد این مراسم را برگزار نکنیم. اما سال آینده این رویداد برگزار خواهد شد.
وی درباره تعداد جوایز نیز توضیح داد: در اولین دوره جشنواره «خوشه پروین» پانزده جایزه ده میلیون تومبای به برگزیدگان اهدا می شود.
مازیار رضاخانی از اهدای جایزه ویژه به خبرنگار برتر در روز اختتامیه جشنواره خبر داد.
نام و شهرت یونسکو منبع اعتبار است
در ادامه این نشست آتوسا مومنی مدیر مرکز میراث ناملموس یونسکو گفت: هدف اصلی ما نشان دادن جایگاه زنان در جامعه بود. هیئت داوران این دوره تعیین می کند که چگونه کار تئاتر زنان با این چهره های نوظهور که قبلاً فرصت ارائه مهارت های خود را در جشنواره ها نداشتند، توسعه یابد. در جشنواره کوش پروین مردم بدون سیاست در حوزه میراث ناملموس کار کرده اند اما خودشان هم نمی دانستند کاری که انجام می شود میراث ناملموس است. اما حالا بعد از این بیشتر در تولید آثار میراث ناملموس تخصص پیدا می کنند.
و افزود: ما و همکارانمان امکان حمایت از جشنواره ها، تئاترها و سینماهای حامی بانوان را با مبلغ اندک داریم. نام و آوازه یونسکو و همکاری های بین المللی آنقدر معتبر است که می تواند ما را به مسیر آشتی برساند. ما همچنین می توانیم با کشورهای عضو تبادل تجربیات داشته باشیم. یکی از ماموریت های ما افزایش آگاهی، ظرفیت سازی و ایجاد شبکه است. از آنجایی که در جشنواره چند رسانه ای میراث فرهنگی توانستیم این کار را انجام دهیم، باید بتوانیم در اینجا هم الگو باشیم. در این جشنواره 4 داور از حوزه میراث ناملموس به همراه سایر داوران به بررسی آثار می پردازند.
مومنی درباره فعالیت و نقش پوران درخشنده گفت: وی در سه دوره جشن جشنواره چند رسانه ای میراث فرهنگی به عنوان یکی از اعضای مسئول سیاست گذاری در داوری ها و رایزنی ها حضور پررنگی داشت. میراث ناملموس عرصه ای است که متعلق به مردم است، لذا با توجه به فعالیت ارزشمند خانم درخشنده در این حوزه ها بر آن شدیم تا از حضور ایشان به عنوان گنجینه ای ارزشمند بهره مند شویم.
پوران درخشنده: ادبیات نمایشی در حوزه زنان می تواند یکی از اهداف جشنواره باشد.
پوران درخشنده کارگردان با سابقه تئاتر و سینما نیز درباره حضور خود در جشنواره گفت: سه سال است که درگیر سیاست میراث فرهنگی هستم. تئاتر، سینما، موسیقی و ادبیات بخشی از این جشنواره و میراث ما هستند. در جشنواره امسال اتفاقات خوبی افتاد که مهم ترین آن حضور هنرمندان جوان در این دوره بود. به شخصه امیدوارم جشنواره «کوشه پروین» که با هدف حمایت از بانوان برگزار میشود، در سالهای آینده پربارتر برگزار شود. پیگیری ادبیات نمایشی در حوزه زنان نیز می تواند از اهداف بلند مدت این جشنواره باشد.
موضوعات میراث ناملموس به جشنواره اضافه شده است
کسرا شاهینی مدیر خانه تئاتر DA در ادامه این نشست توضیح داد: یکی از اتفاقات مثبتی که در حوزه تئاتر در بخش بانوان رخ داد، جشنواره تئاتر خوشه پروین است که امیدوارم در سال های آینده نیز ادامه داشته باشد. تاکنون توانسته ایم 50 چهره زن را شناسایی کنیم، اما ظرفیت ما این بود که از 20 هنرمند استفاده کنیم. در واقع در این جشنواره بازیگران فرصت ایفای نقش در کارگردانی تئاتر را دارند. موضوعات میراث ناملموس نیز به جشنواره اضافه شده است.
در پایان این نشست فرنوش آبا، مسئول رسانه و عضو شورای سیاسی جشنواره افزود: از مدیر اجرایی جشنواره خانم پونه قشقایی که برای برگزاری این نشست زحمات زیادی کشیدند تشکر ویژه دارم و از زحمات ما کمال تشکر را داریم. دوستان، خبرنگاران و خبرنگارانی که با وجود مشکلات و کاستی های فراوان، چراغ های عرصه فرهنگی هستند که روشن مانده اند.
در پایان این نشست و جلسه پرسش و پاسخ، تابلویی به پاس زحمات پوران درخشنده در عرصه زنان، تئاتر و سینما اهدا شد.
ارزش گذاری زنان حامی میراث فرهنگی ناملموس
به گزارش ایرنا، حضور بانوان به عنوان کارگردان در تمامی بخش های جشنواره «خوشه پروین» الزامی است، اما از نظر نویسندگی و بازیگری، حضور هنرمندان مرد مانعی ندارد.
علاوه بر این، کار با زنان، جامعه و میراث فرهنگی در اولویت قرار دارد. از موضوعات باز نیز استقبال می شود.
این رویداد به مدت 7 روز قبل از جشنواره جهانی فجر برگزار می شود و هر شب یک قطعه پرفورمنس (فرم، ویدئوآرت، اینستالیشن) و نمایش صحنه ای ارائه می شود.
برگزارکنندگان جشنواره تصمیم گرفته اند از بانوان پیشکسوت عرصه تئاتر ایران که نقش موثری در زنده نگه داشتن میراث فرهنگی ناملموس (تعزیه خوانی، سیاه بازی، نقالی و شاهنامه) داشته اند، تجلیل شود.
۲۴۴۵۷