این شش نشانه نشان میدهند از نظر روانی سالم هستید!
بسیاری از ما همواره در زندگی در پی شادی هستیم. آرزو داریم در حالت مداومی از شادی و رضایت به سر ببریم. با این حال، این غیرطبیعی و تقریباً غیرممکن است. باید بر پرورش آرامش، ثبات و رفاه تمرکز کنیم. در واقع، اگر از نظر روانی سالم باشید، پیشاپیش خرسندی و رضایت فرا می رسد.
سلامت روان
سلامت روان چیزی نیست که ما با آن به دنیا بیاییم. با این حال، عوامل ژنتیکی وجود دارند که میتوانند ما را تحت تأثیر قرار دهند.
به عنوان مثال، مقالهای که در Integral Pediatrics منتشر شده است، ادعا میکند که اکثر اختلالات روانپزشکی با بار ارثی بالا مشخص میشوند.
اما، این فقط یک نقطه شروع است. محیطی که ما را احاطه کرده است و کاری که انجام میدهیم، بسیار تاثیرگذارند (دمپستر و همکاران، 2011).
چگونه می توان فهمید از نظر روانی سالم هستیم یا خیر؟
نگاهی به تعاریف سلامت روان
طبق تعریف، یک فرد سالم از نظر روانی کسی است که از سلامت روان خوبی برخوردار است. اما این به چه معناست؟
طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سالم بودن نه تنها به معنای زندگی عاری از بیماری یا ناخوشی است، بلکه به معنای برخورداری از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی نیز هست.
این نهاد همچنین بیان میکند که سلامت روان فقط به صورت، عدم وجود بیماریهای روانی تعریف نمیشود. در واقع، شامل تعادل درونی نیز میشود و به محیط اجتماعی-اقتصادی مربوط میشود.
سازمان بهداشت جهانی جنبههایی مانند توسعه پتانسیل فردی، دانستن نحوه مقابله با استرسهای روزانه و کار مؤثر برای مشارکت در جامعه را در نیز بیان می کند.
ویژگیهای سلامت روان
سلامت روان خوب در کیفیت افکار، مدیریت احساسات و اتخاذ رفتارهای سازگارانه و مناسب برای عملکرد خوب در زندگی روزمره منعکس میشود.
بنابراین، چگونه می توان فهمید که از نظر روانی سالم هستیم؟ در زیر شش نشانه ای را ذکر می کنیم که از مهم ترین نشانه های سلامت روان هستند.با ما بمانید.
1. عزت نفس و اعتماد به نفس
عزت نفس جنبهای است که آنقدر در مورد آن صحبت شده که میتوان آن را کلیشهای دانست. اما در واقع، کلید سلامت روانی و عاطفی است. در واقع، بدون این مؤلفه، پایدار ماندن و احساس اعتماد به نفس در مواجهه با زندگی روزمره و ترسیم مسیر دشوار است.
عزت نفس خوب شامل داشتن درک مثبت از خود و احساس قدردانی قوی از آنچه هستید ، میشود.
این شامل گوش دادن، احترام گذاشتن و اولویت دادن به خود در هر زمان ممکن است . علاوه بر این، باید با خود مهربان باشید و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید تا بتوانید خود را در دوران سخت ببینید و به جلو حرکت کنید.
طبق مطالعات اخیر عزت نفس یک عامل محافظتی مهم برای سلامت روان خوب است. در واقع، یکی از عناصر اصلی تمایز بین افراد بالینی و عموم مردم است.
2. انعطافپذیری روانشناختی
بخش بزرگی از سلامت روان به معنای سازگاری با موقعیتهای متغیر زندگی است. وقتی همه چیز خوب پیش میرود، احساس شادی و آرامش آسان است، اما ضروری است که هنگام بروز سختیها، آرام و پایدار بمانید.
انعطافپذیری شناختی تواناییای است که به شما امکان دستیابی به این هدف را میدهد، زیرا به جنبههای زیر کمک میکند:
داشتن ذهنی باز
پذیرش تغییرات بدون ناامیدی بیش از حد
یافتن راههای مؤثر برای پاسخ به چالشها و حل مشکلات
در واقع، نشان داده شده است که این توانایی ما را کمتر مستعد ابتلا به اختلالات روانی مانند افسردگی میکند و احتمال ایجاد و تمرین تابآوری را افزایش میدهد (سلطانی و همکاران، ۲۰۱۳).
۳. هوش هیجانی
اگر از نظر ذهنی سالم هستید، هوش هیجانی بالایی دارید. به عبارت دیگر، میدانید چگونه احساسات خود را شناسایی کنید و یاد گرفتهاید که احساسات خود را تنظیم کنید. این بدان معناست که شما تحت تاثیر شرایط خاص بحرانی درست رفتار می کنید.
شما خودآگاه هستید و از استراتژیهایی برای تعدیل یا مدیریت احساسات خود به روشی سالم و سازنده استفاده میکنید. علاوه بر این، شما قادر هستید در ارتباط با دیگران نیز همین فرآیندها را انجام دهید. به این ترتیب، میتوانید احساسات و نیازهای آنها را درک کنید و بدانید که چگونه بر اساس آن عمل کنید.
تحقیقات نشان می دهند که هوش هیجانی با سلامت روان و روانتنی ارتباط مثبت دارد.
۴. در جهت رشدتوانمندی های فردی تان تلاش می کنید
اگر از نظر روانی سالم هستید، روی خودتان کار خواهید کرد. ممکن است به لطف تربیت یا تجربیات دوران کودکی، از قبل پیشینه خوب و مجموعهای از مهارتهای اکتسابی داشته باشید. با این حال، کار کردن روی خودتان برای تکامل، شناخت بهتر خود و قرار نگرفتن در معرض رویدادهای بیرونی ضروری است.
۵. مراقبت از خود
داشتن سلامت روان به این معنی است که میدانید چگونه وقت خود را اولویتبندی و سازماندهی کنید
شما برای ایجاد عادات خوب و مراقبت از روابط خود وقت اختصاص میدهید. در واقع، شما در هر زمینهای از زندگی خود به دنبال تعادل هستید و آن را ایجاد میکنید.
6. مهارتهای ارتباطی خوب
شما میتوانید با تجزیه و تحلیل روابط خود با دیگران، بگویید که آیا از نظر روانی سالم هستید یا خیر. در واقع، آنها بازتابهای عالی از وضعیت درونی شما هستند.
به عنوان مثال، اگر آسیب دیده یا آسیب دیدهاید، هر نظر یا عملی از دیگران میتواند احساسات شدید و منفی را برانگیزد. آنها باعث میشوند که شما به صورت تکانشی واکنش نشان دهید و به دیگران آسیب برسانید یا به خودتان اجازه دهید که آسیب ببینند.
مطالعهای که در Procedia-Social and Behavioral Sciences منتشر شده است، حاکی از این است که داشتن مهارتهای ارتباطی خوب و دانستن چگونگی نه گفتن قاطعانه، جنبههایی هستند که با سلامت روان خوب همبستگی مطلوبی دارند.
چگونه از نظر روانی سالم بمانیم
سلامت روان یک جنبه تغییرناپذیر نیست و در شرایط مختلف متفاوت است. به همین دلیل، مهم است بدانید کدام شیوهها به پرورش سلامت روانی و اجتماعی شما کمک میکنند.
چه بخواهید از ابتدا شروع کنید و چه صرفاً بخواهید سلامت روان تان را حفظ کنید. در اینجا چند پیشنهاد ارائه شده است:
از گفتگوی درونی خود مراقبت کنید. سعی کنید با کلمات محبتآمیز، تشویقآمیز و دلسوزانه با خودتان صحبت کنید. از انتقاد و قضاوت در مورد خودتان خودداری کنید.
روی پذیرش و عدم مقاومت در برابر تغییر کار کنید. در هر تجربه نامطلوب، درسی بیابید و انعطافپذیری را در خود پرورش دهید.
فعال بمانید . فعال ماندن کلید شخصیتی قوی از نظر ذهنی است. این بدان معناست که شما عزم و انگیزه لازم برای دنبال کردن اهداف خود را دارید.
یاد بگیرید که به خودتان گوش دهید . سیگنالها و احساسات بدن خود را بخوانید تا بدانید که در هر لحظه چه احساسی دارید و به چه چیزی نیاز دارید. سکوت و نوشتن میتواند کمک کند.
پیوندهای مثبت و معنادار با دیگران ایجاد کنید . یاد بگیرید که مرزها را تعیین، و خود را شفاف و با احترام بیان کنید و افرادی را که در اطراف خود دارید با دقت انتخاب کنید.
سلامت روان میتواند با رواندرمانی هم حاصل شود.
در نهایت، باید توجه داشت که سلامت روان خوب نتیجه شانس یا اقبال خوب نیست. در واقع، کار زیادی در پشت این عادتها و مهارتها نهفته است. و در بسیاری از موارد، سلامت روان به لطف تلاش خود فرد در جهت بهبود و رشد و نیز رواندرمانی است.
در واقع، رواندرمانی میتواند نقطه شروعی برای بهبود یا توسعه استراتژیهای مؤثر باشد. همچنین برای کسانی که در مواقع خاصی به حمایت بیشتری نیاز دارند، حتی اگر از هیچ اختلالی رنج نمیبرند، کمک بزرگی است.
در نهایت، سلامت روان، درست مانند سلامت جسم، روزانه باید مورد توجه و مراقبت قرار گیرد.
همیشه ایده خوبی است که شروع به ایجاد تغییرات مثبت در این زمینه کنید.