بحران یقه کشاورزان را گرفت؛ گندم تحویل دادیم؛ اما یک ریال نگرفتیم
در روزهای اخیر، تعدادی از کشاورزان از نقاط مختلف کشور نگرانیهای خود را درباره شرایط دشوار معیشتی و تولیدی ابراز کردند.
به گزارش خبرآنلاین، آنها از افزایش بیرویه هزینههای تولید، کمبود منابع آبی و ناپایداری بازار محصولات کشاورزی شکایت کردند. برخی از کشاورزان بیان کردند که با وجود صرف هزینههای سنگین برای کاشت و نگهداری، در زمان برداشت، ارزش محصولات به حدی نیست که حتی هزینهها را پوشش دهد. گروهی دیگر به نبود سازوکار شفاف در خرید تضمینی و تأخیرهای مکرر در پرداخت مطالبات اشاره کرده و خواستار بازنگری جدی در این روند شدند.
این گلایهها تنها به مسائل اقتصادی محدود نمیشد؛ برخی از آنها ازعدم حمایتهای بیمهای، نبود نظارت مؤثر بر بازار نهادهها و بیتوجهی دستگاههای اجرایی به خواستههای صنفی خود انتقاد کردند. خواسته مشترک بسیاری از این کشاورزان، شنیده شدن صدایشان و توجه واقعی به مشکلات این قشر مولد بود؛ قشری که نقش کلیدی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد، اما این روزها در شرایط نامساعدی به سر میبرد.
این کشاورزان در تماس با ما با صدایی آمیخته به خستگی و ناامیدی، از وضعیت بحرانی معیشت و بیپناهی کشاورزان جنوب کشور گلایه کردند.
یکی از آنها گفت: «میدانید کشاورزان اهواز دارند میمیرند؟ پیاز را کیلویی ۵ هزار تومان از سر زمین میبرند، اما با چند برابر قیمت به دست مصرفکننده میرسد. پیاز را با قیمت پنج هزار تومان هم از کشاورز نمیخرند.
او در ادامه با گلایه گفت: کلمی که تا چند ماه پیش کیلویی ۶۵ هزار تومان فروخته میشد، حالا حتی مجانی هم مشتری ندارد.»
این کشاورز با اشاره به رکود شدید بازار محصولات کشاورزی افزود: «میدان بار دزفول تعطیل شده و رانندهها حاضر نیستند از خوزستان بار بزنند. محصولات ما روی زمین میماند و میپوسد. نه بازار داریم، نه خریدار. کشاورزی خوزستان در حال فروپاشی است و صدای ما به جایی نمیرسد.»
او که مدیریت ۱۵۰ هکتار زمین کشاورزی و ۳۵۰ کارگر را بر عهده دارد، درباره وضعیت پرداختیها گفت: «دو ماه است گندم را تحویل دولت دادهایم اما هنوز ریالی دریافت نکردهایم. هر یک از این کارگران نانآور یک خانواده حداقل چهار نفره هستند. من نهتنها برای معیشت خودم، بلکه برای صدها خانواده مسئولم؛ اما دیگر از نظر مالی و روانی در آستانه فروپاشی هستم.»
او با حسرت ادامه داد: «دیگر حتی پاسخگوی نیازهای ساده خودم نیستم، چه برسد به این همه خانواده. کشاورز در این کشور رها شده است. ما با جان و دل تولید میکنیم، اما حاصل زحماتمان نابود میشود؛ نه حمایتی هست، نه خریدار، نه امیدی برای ادامه راه.»
صدای ما نه به مسئولان میرسد، نه در رسانهها شنیده میشود. کشاورز در این کشور فراموش شده است. »
صدای نمایندگان مجلس درآمد/ دولت هنوز پول کشاورزان را پرداخت نکرده است
این موضوع صدای نمایندگان مجلس را هم در آورده است. سیدمحمد ساداتابراهیمی، نماینده مردم شوشتر و گتوند، در نشست علنی روز چهارشنبه (۲۴ اردیبهشتماه) مجلس شورای اسلامی با تذکری شفاهی، نسبت بهعدم پرداخت مطالبات کشاورزان گندمکار اعتراض کرد و گفت: «با گذشت دو ماه از زمان تحویل گندم، دولت هنوز پول کشاورزان را پرداخت نکرده، در حالی که طبق قانون، باید ظرف ۴۸ ساعت این مبلغ واریز شود.»
وی با بیان اینکه «کشاورزان مظلومترین قشر جامعه هستند»، خواستار ورود نظارتی مجلس و معرفی مقصران به قوه قضائیه شد و همچنین نسبت به پایین بودن قیمت خرید تضمینی گندم وعدم تناسب آن با نرخ تورم، ابراز نگرانی کرد.
همچنین بهنام سعیدی، نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی، امروز در صحن علنی مجلس اظهار داشت: «مگر مقام معظم رهبری نفرمود مواظب باشید کشاورزی تحقیر نشود؟ مگر نفرمود کشاورزی دارای عزت است؟ مگر نفرمود کشاورزان گنجینههای خدا روی زمین هستند؟ چرا به فکر کشاورزان نیستید؟»
وی افزود: «هیئتی به شهرستان جیرفت آمدند و قول ۴۸ساعته دادند، اما به وعده خود عمل نکردند. گفتیم قیمت را اصلاح کنید، پاسخ دادند که نمیشود. گفتیم هزینه تولید یک کیلو پیاز ۱۳ هزار تومان است و با قیمت ۳ هزار تومان در مزرعه خریداری شود، باز هم گفتند نمیشود.»
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد با انتقاد از وضعیت نابسامان بازار محصولات کشاورزی تأکید کرد: «این شرایط باعث شد که یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن پیاز مردم روی زمین بماند و خراب شود.»
وی ادامه داد: «این حیفومیل بیتالمال است و دیوان محاسبات و دستگاه قضایی باید به این موضوع ورود کنند. سازمان جهاد کشاورزی و وزارت کشاورزی باید پاسخگو باشند. از وزیر محترم میخواهم هرچه سریعتر ورود پیدا کند.»