برکناری برخی استانداران از شابعه تا واقعیت
در حالی که از زمان معرفی استانداران دولت چهاردهم تا به الان، تنها چندماه گذشته است اما برخی از رسانه ها از احتمال برکناری چند نفر از استانداران روایت کردند. احتمالی که برخی چهره های سیاسی آن را طبیعی می دانند و برخی دیگر آن را رد می کنند.
به گزارش خبرآنلاین، در این میان، اکبر نیکزاد، که در کارنامه خود استانداری اردبیل و کهگیلویه و بویراحمد را دارد، در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین، درباره احتمال برکناری استانداران بیان کرد: «من معتقد هستم که استانداران با قوت کارها را پیش می برند و ارزیابی یکی از اصلی ترین کارهایی است که وزارت کشور انجام می دهد. به عنوان یک ایرانی و کسی که اخبار را رصد کردم، تلاش استانداران را مشاهده می کنم و ضرورتی در تغییر آنان مشاهده نمی کنم.»
وی درباره احتمال نفوذ نمایندگان پس از انتصاب استانداران گفت: « اگر زمانی مشاهده کنند که امور مردم خوب پیش نمی رود، طبق وظایفش باید مطالبه گری کند و ممکن است که گاهی مشاهده کنند که کمک به فرد بی فایده است، او را جا به جا می کنند.»
مشروح گفت و گوی اکبر نیکزاد، رئیس سابق بنیاد مسکن انقلاب اسلامی را در ادامه می خوانید.
*************
* آقای نیکزاد! اخیرا شنیده شده است که برخی از استانداران دولت چهاردهم در آستانه برکناری هستند. ارزیابی شما از عملکرد استانداران چیست و با توجه به وعده وزیر کشور درباره ارزیابی عملکرد آنان، برکناری آنان را چطور ارزیابی می کنید؟
من هم رئیس بنیاد مسکن بودم و هم ۲ بار استانداری را تجربه کردهام، می دانم که مسئولیت استانداری، یک مسئولیت بسیار بسیار سنگینی است. از میان همه ۳۱ استانداری که مستقر شدند، با بیشتر آنان دوست بوده و کار کرده ام. با بقیه هم از دور سلام و علیک دارم ولی توفیق کار شانه به شانه را نداشته ایم.
بنابر آماری که من دارم از روزی که همه استانداران از روزی که مستقر شدند، مقداری جابه جایی در استان ها انجام شده که کار طبیعی است؛ زیرا دولت عوض شده و مردم انتظار دارند تا مدیران ناکارآمد و ضعیف تغییر کنند و کار دشواری است. فرد استاندار باید عملکرد مدیران را بسنجند و اگر شخصی مدیریت ضعیفی داشت، او را با هماهنگی مسئولان ارشد جا به جا کند. همچنین اگر شخصی مدیریت قوی داشت، به کارش ادامه بدهد و به او کمک کند.
مسئله بعدی، مدیریت پروژه ها است. ما در کشور حدود ۷۰ هزار پروژه نیمه تمام داریم و اعتبارات ما به اندازه ای نیست که همه این پروژه ها را تمام کنیم. استانداران باید بررسی کنند و ببینید با توجه به منابع محدودی که در اختیار داریم، اولویت با کدام پروژه ها است. این کار بسیار مهمی است و استاندار مسئولیت اجرایی استان ها را به عهده دارد. او مرتبا در مرکز استان یا در سفرها به شهرستان ها و روستاها با مردم ملاقات کرده، مشکلات آنان را شنیده و پیگیری می کند.
ضرورتی در تغییر استانداران مشاهده نمی کنم
بر اساس آنچه که من اخبار را رصد می کنم، همه استانداران به صورت شبانه روزی تلاش می کنند. فرمایش وزیر کشور برای ارزیابی یکساله استانداران درست است، آنان در همه ادوار توسط وزارت کشور و نهاد ریاست جمهوری ارزیابی شدند.
اگر مشاهده کنند که نیاز به جایی استاندار است، این کار را انجام می دهند. با این حال، همه استانداران تلاش مضاعف دارند و بعید می دانم که به این فوریت استانداری را جا به جا کنند. شایعه برکناری برخی از استانداران به در برنامه ریزی استانی ضربه می زند. زمان مسئولیت استانداران همان ۴ سال است و اگر بنابر دلایل، توان یا شرایط برای ادامه کار مهیا نباشد جا به جا می شوند. اگر توان یک فرد برای ادامه استان هم قوی بود ممکن است از او در وزارت خانه ها استفاده شود.
بنابراین، من معتقد هستم که استانداران با قوت کارها را پیش می برند و ارزیابی یکی از اصلی ترین کارهایی است که وزارت کشور انجام می دهد. به عنوان یک ایرانی و کسی که اخبار را رصد کردم، تلاش استانداران را مشاهده می کنم و ضرورتی در تغییر آنان مشاهده نمی کنم.
رئیس جمهور حق دارد که تیم خودش را بچیند
* برخی معتقد هستند که اگر از همان ابتدا استانداری قوی انتخاب می شد نیاز به تغییر او بعد از یک سال نیست، خاصه آنکه برخی انتخابات دولت برای استانداری پرحاشیه بوده است. نظر شما چیست؟
دولت استانداران بر اساس ارزیابی ها، عملکرد اشخاص و سوابقشان انتخاب می کند. این از برکات و افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران است که برای مسئولیت استانداری در هر استان، صدها نفر معرفی می شوند که هم سواد بالا و تجربه دارند و هم صاحب نظر هستند. در این میان، برخی از نمایندگان مجلس، ستادهای انتخاباتی و … نقطه نظراتی درباره انتخاب استاندار دارند که پس از بررسی ها گزینه نهایی معرفی می شود. ممکن است فرد معرفی شده با تجربه و با سواد باشد اما مورد علاقه یک طیف خاص سیاسی نباشد.
رئیس جمهور به عنوان سرمربی قوه مجریه توسط مردم انتخاب شده است و حق دارد که تیم خودش را بچیند و پاسخگوی همه مردم باشد. نمی توانیم حق قانونی او را بگیریم تا چینش افراد را انجام ندهد. انتصاب افراد از اختیارات او است و چارچوبی دارد. انتصاب مسئولان پس از گرفتن استعلام ها مشکلی ندارد. در این یک سالی که از دولت می گذرد، یکی از پرکاربردترین مسئولان منصوب شده در دستگاه های مختلف، استانداری است.
انواع کارها، انواع کارگروه ها و انواع جلسات میان مسئولان برگزار می شود و ارزیابی استانداران جز برنامه وزارت کشور است. آقای رئیس جمهور هنگامی که دید یکی از معاون های ایشان، چارچوب را رعایت نکرده است، علی رغم رفاقت دیرینه و ۳۰ سالهاش با او، به فوریت آن شخص را برکنار کرد. در حال، باید از استانداران حمایت کرد و به آنان کمک کرد زیرا در سال دوم کارهای بیشتری صورت می گیرد و همچنین باید اختیارات آنان افزایش پیدا کند.
نماینده مجلس حرفی نزد، از وظایف نمایندگیاش دور شده
* می توان گفت که نمایندگان پس از انتصاب استانداران، باز هم اعمال نفوذ می کنند؟
من رجل سیاسی هستم اما نمایندگان نماینده مردم هستند. اگر زمانی مشاهده کنند که امور مردم خوب پیش نمی رود، طبق وظایفش باید مطالبه گری کند و ممکن است که گاهی مشاهده کنند که کمک به فرد بی فایده است، او را جا به جا می کنند. اگر زمانی که کارها بر زمین مانده، نماینده مجلس حرفی نزد و صُمٌّ بُکْمْ باشد، از وظایف نمایندگیاش دور شده است.
اگر عملکرد یک استاندار قوی باشد، بیشترین خیر به همین نماینده خواهد رسید زیرا مردم حوزه انتخابیهاش از انتخاب آن استاندار خوشحال هستند. یکی از وظایف قوه مقننه نظارت بر مسئولان است.