بزرگان چراغ «سینمای حقیقت» را روشن کردند.
به گزارش خبرگزاری فارسیرو از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، مراسم افتتاحیه جشنواره سینماحقیقت بعدازظهر امروز یکشنبه 27 آذرماه 1403 در سالن شماره 1403 برگزار شد. 1 پردیس سینمایی چارسو.
در ابتدای این مراسم با اجرای حامد شکیبانیا، پس از پخش سرود ملی و تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم، محمد حمیدی مقدم دبیر جشنواره و مدیر کل مرکز فیلم های مستند، تجربی و انیمیشن حضور یافت. روی صحنه و خیرمقدم به حاضرین گفت: خوشحالم که پس از ماه ها تلاش مستمر، پذیرای شما جشنواره ای خواهیم بود که دنیایی از جسارت، زیبایی و شگفتی در مقابل چشمان شما گشوده خواهد شد.
آنچه در ادامه میخوانید
Toggle
افتتاحیه جشنواره با فیلمی درباره جان های بی گناه از دست رفته در غزه
در ابتدا به تمامی زنان، مردان و کودکان غزه، مردم مظلوم و مقاومی که بیش از یک سال است هدف شدیدترین حملات غیرانسانی رژیم اشغالگر قدس قرار گرفته اند، ادای احترام می کنم.
در این آیین که با احترام به حقیقت و در ستایش انعکاس واقعیت برپا شده است، به جان بی گناهان از دست رفته غزه و کودکان بی گناهی که تصویر آنها هرگز فراموش نخواهد شد، ادای احترام می کنم. جشنواره هجدهم را با فیلمی درباره این افراد شروع می کنیم و خود را در کنار آنها می بینیم. جشنواره سینما حقیقت به عنوان یک ناظر و ضبط ثابت این روزها شرایط بغرنجی را تجربه می کند، جهان در هرج و مرج و بی نظمی فرو رفته است و شاید نقش مستندساز در این شرایط بیش از هر دوره دیگری مهم باشد.
هنرمندان عزیز، مخاطبان گرامی، جشنواره «سینما-گکوریت» آثاری اجتماعی، مطالبه گرانه، انتقادی و جسورانه در روزهای اخیر ارائه می کند. ما به دنبال سینمای مستند خنثی نبودیم، بنابراین سعی کردیم از فیلمسازان جوانی که تجربه کرده اند و بر اساس تجربه و تلاش مستندسازان موفق نسل های گذشته فیلم ساخته اند، قدردانی کنیم. نتیجه تولد نسلی جدید است، نسلی نو که سعی می کند راوی زمان خود باشد. به بزرگان و معلمان ادای احترام می کنیم و خرسندیم که همواره از «سینما-قکریت» نام های معتبری که حضورشان شایستگی سینمای ایران است حمایت و همراهی کرده اند.
امسال، آنچه در بخش ملی دیده می شود، به دور از محافظه کاری است. نسل کنونی شفاف و روشن است، به همین دلیل است که سینمای مستند باید شفاف و شفاف باشد، ما اعتماد داریم که فیلمسازان در نقد خود منصف خواهند بود و همینطور هم شد، تعداد زیادی فیلم اجتماعی درباره بحران ها، مشکلات زیست محیطی، شکاف نسلی، جدایی، اعتیاد و شما مضامینی از این دست را در جشنواره خواهید دید که صادقانه سعی می کنند دنیای ما را روشن کنند، و آیا وظیفه هنرمند نیست که نور را در دل تاریکی بتاباند؟ «سینما-غکریت» را با تشکر از هنرمندان و مستندسازانی که چراغ این سینما را روشن نگه داشتند، بدون حضور و اندیشهشان سینمای مستند ایران نمیدرخشید، آغاز میکنیم. سینمایی که مشکل کمبود بودجه، پخش و فرافکنی دارد و تلاش های فراوانی برای تغییر این وضعیت دارد، هنوز نتوانسته فضای ایده آلی برای آن ایجاد کند. یکی از اهداف «سینما-قکریت» جلب توجه مدیران و مدیران سیاسی به اهمیت سینمای مستند و مشکلات آن است.
امروز پذیرای بزرگان سینمای مستند هستیم، امیدوارم همیشه این همراهی را در جشنواره «سینما وگتیر» داشته باشیم. خرسندیم که حضور این معلمان گرما و شور را در جامعه ما به ارمغان آورده است. هنرمندان عزیز امیدوارم در روزهای آینده گنجینه ای از بهترین مستندهای ایرانی و خارجی را ببینید و از کشف این آثار و معانی و مفاهیم جاری در آنها لذت ببرید. با تشکر از همکاری شما
فیلم های مستند باعث می شود به دنیا فکر کنید.
در ادامه این برنامه پیام تصویری بیل نیکولز فیلمساز آمریکایی پخش شد. این فیلمساز آمریکایی به اهمیت مستند و تاثیر آن بر درک مخاطب از جهان پرداخت و گفت: مستندها حس دنیا را در ما زنده می کنند. آنها درک عمیق تری از کیهان به ما می دهند و شکل و بافت جدیدی به دنیای اطراف می دهند. امروز امکانات سینمای ما با هوش مصنوعی همراه است. این داستان می تواند چالش ها و فریب هایی را به همراه داشته باشد. ما باید از این موضوع آگاه باشیم. دنیای ما پر از مسائلی است که باید به آنها پرداخته شود و افراد زیادی که باید دیده یا شنیده شوند. مستندها با مردم صحبت می کنند و ما را به فکر کردن درباره دنیای اطرافمان وادار می کنند.
شاهد حقیقت باش
در ادامه برنامه پیام صدابردار اتریشی اریک اسپیتزر به جشنواره هجدهم مخابره شد. این مدیر بین المللی فیلمبرداری در بخشی از پیام خود به جشنواره سینماهگوریت گفت: پیام من به همه دوستداران سینمای مستند این است که مسیر هر چقدر هم سخت می شود به راه خود ادامه دهید و ناامید نشوید. با این کار گام بزرگی برای نسل آینده بردارید. مستند باید بستری باشد که در دسترس همه مردم باشد. تا زمانی که شاهد حقیقت باشید. امیدوارم لحظات خوبی را در جشنواره داشته باشید.
اویدیو سالازار، فیلمساز آمریکایی نیز در پیامی بسیار کوتاه به جشنواره امسال گفت: موفق باشید. دوستان به جای ما
سمیر جلال الدین فیلمساز عراقی در پیام ویدئویی خود از برگزارکنندگان سینماحقاریت تشکر کرد و درباره مستندی که با موضوع نژادپرستی ساخته توضیح داد.
جشن بزرگداشت حسین ترابی
سپس محمد حمیدی مقدم و مصطفی رزاق کریمی برای تجلیل از حسین ترابی سینماگر پیشکسوت روی صحنه رفتند. حمیدی مقدم گفت: آغاز جشنواره با تجلیل از هنرمندان عزیز و پیشکسوت، نعمت بزرگی است. به یاد دارم که در سال 2018 کار تجلیل از استاد منوچهر انور و محمدرضا اصلانی را در مراسم افتتاحیه آغاز کردیم. همه از کارنامه درخشان حسین ترابی باخبرند و او امروز با حضور در اینجا به ما برکت داده است. به عنوان یک شاگرد از شما می خواهیم که هجدهمین جشنواره را برای ما راه اندازی کنید.
حسین ترابی گفت: من به تازگی از بیمارستان آمده ام و می خواهم هجدهمین جشنواره سینما-غکریت را به شما تبریک بگویم. سینما در آزمایشگاه علمی متولد شد، اما اگر انسان در کابین قطار از گرسنگی نمی مرد، امروز سینمای داستانی وجود نداشت. من دوست دارم غزل 483 حافظ را بخوانم:
من شادی را در هیچکس نمی بینم، شفای عاطفی یا درد مذهبی.
درون تاریک شد، گویی از نامرئی آمده است. یک چراغ تنهایی را می شکند
سپس پیام تصویری کارول منصور کارگردان فیلم «دولت عشق» و مونا خالدی تهیه کننده آن پخش شد که گفت: این فیلم درباره وضعیت غزه از نگاه دکتر ابوسته است. او مردی معمولی با خانواده ای معمولی است اما احساس می کند رسالت بیان این موضوع بر دوش اوست. ما خوشحالیم که با او دوستی نزدیک داریم و با او گفتگوی عمیقی داریم. در پایان این فیلم مستند پخش شد.
در این مراسم چهره هایی چون حبیب ایل بیگی، مرتضی رزاق کریمی، مسعود نجفی، عبدالحسین بدرلو، محمد طیب و … حضور داشتند.
هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینما-غکریت» 27 تا 25 آذرماه به دبیری محمد حمیدی مقدم در پردیس سینمایی چارسو برگزار میشود.
۵۷۵۷