تحریم موشکی؛ یک گام در کارزار فشار حداکثری
فرارو – ایالات متحده آمریکا در ادامه کارزار فشار حداکثری دونالد ترامپ، تحریمهای جدیدی علیه چند فرد و نهاد درگیر در برنامه موشکی کشورمان، در ایران و چین وضع کرد. بر اساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، در جریان این اقدام آمریکا ۱۲ نهاد و هفت فرد که بیشتر در هنگکنگ و چین هستند، به فهرست تحریمها اضافه شدند. این بیانیه رسمی همچنین تاکید میکند که تحریمهای مذکور بخشی از اقدامات مربوط به یادداشت ریاستجمهوری ترامپ مبنی بر احیای فشار حداکثری علیه ایران و بر اساس فرمان اجرایی به شماره ۱۳۳۸۲ است که سال ۲۰۰۵ توسط جرج بوش پسر امضا شده بود.
به گزارش فرارو، تحریمهای موشکی جدید آمریکا مربوط به افراد و نهادهایی میشود که در بخشی از تلاشها برای بومیسازی تولید الیاف کربن مورد استفاده در برنامه موشکی کشورمان درگیر بودند. آمریکا در جریان کارزار فشار حداکثری که با بازگشت ترامپ به کاخ سفید مجدداً شروع شد، همچنان شبکه فروش نفت ایران را نیز تحت تحریمهای جدید قرار میدهد. نفتکشهای مورد استفاده این شبکه، پالایشگاههای تیپات (قوری) و افراد درگیر در فروش نفت ایران و انتقال پول به کشور از جمله اهداف آمریکا هستند.
کارزار فشار همهجانبه
آمریکاییها طرح پیچیدهای برای اعمال فشار همهجانبه علیه ایران دارند که بخشهای مختلفی از آن در حال حاضر پیادهسازی میشود. دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در جریان سفر خود به خاورمیانه که هنوز به پایان نرسیده، دو اشاره به این موضوع داشت. ابتدا این که در جریان دوگانهسازیهای همیشگی توافق یا بحران که برای ایران ترسیم میکند، گفت اگر با ایران به توافق نرسیم مجبور به اعمال فشار حداکثری عظیم هستیم. او همچنین تمام کشورها را به رعایت تحریمهای ایران دعوت کرد.
در تفسیر این دو موضع میتوان این گونه گفت دستگاه اطلاعاتی آمریکا که وظیفه شناسایی شبکه و کانالهای ایران را بر عهده دارد، اقدامات خود برای انجام این کار را افزایش خواهد داد. بخش زیادی از پروژه تحریمهای ایران را بخشهای مختلفی از جامعه اطلاعاتی این کشور انجام میدهند چرا که آنها به زعم خود باید مسیر دور زدن تحریمها از طریق شبکه شرکتهای پوششی و مسیر انتقال پول را ببندند. احتمال این که رایزنیهایی با کشورها برای تن دادن بیش از پیش به این تحریمها در جریان باشد نیز منتفی نیست. چرا که ترامپ در یادداشت ریاستجمهوری خود، در قسمتی از وظایف برای دستگاههای فدرال به این موضوع اشاره داشت که راههای دور زدن تحریمهای ایران از طریق کشورهایی مانند عراق و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس باید بسته شود.
او همچنین فشاری رسانهای و سیاسی را نیز در جریان این سفر کلید زد که به گفته یکی از تحلیلگران حوزه سیاست خارجی، اقدامی غیرمعمول بود.
رحمن قهرمانپور، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی درباره صحبتهای تحقیرآمیز ترامپ در ریاض معتقد است: «آنچه در ریاض رخ داد به نظر من غیرمنتظره بود. چراکه معمولاً رؤسایجمهور آمریکا حداقل از زمان اوباما به این سو، اینقدر صریح درباره مسائل داخلی ایران صحبت و موضعگیری نمیکردند. معمولاً احتیاط میکردند. اما میتوان آنچه ترامپ گفت را در چارچوب همان دیپلماسی اجبار و فشاری که بر ایران میآورند، تحلیل کرد. یعنی کنار فشار اقتصادی و تهدیدات نظامی، فشار سیاسی از این جنس را نیز آغاز کردند. او گفت عربستان صحرا را سرسبز و ایران سرزمین خود را بیابان کرده است و با لحنی خیلی عامیانه، به نوعی مردم ایران را خطاب قرار داد. در حالی که قبلاً بیشتر حکومت را مخاطب قرار میداد که فلان کار را باید بکنیم و فلان کار را نباید بکنیم. کمی محتاطانه میشود گفت که اگر این روند ادامه پیدا کند، احتمالاً بر اساس آنچه اندیشکدههای دست راستی آمریکا نوشته بودند، نوعی فشار همهجانبه در دستور کار آنها قرار گرفته است.»