جاهای دیدنی تهران؛ سفری به دوران پهلوی با لوکیشنهای سریال تاسیان
راهنماتو- لوکیشنهای سریال تاسیان همگی نوستالژیک هستند، حتی اگر این لوکیشنها را در سریال نبینیم و تنها نامی از آن ها بشنویم. از کافه ها گرفته تا خیابانهایی که هنوز در تهران امروز میتوانیم ردی از آن ها پیدا کنیم.
به گزارش راهنماتو، سریال تاسیان با لوکیشنهایش و ترکیب آن با پوششهایی که ما را به دوران پهلوی میبرند این روزها ورد زبان همه شدهاند. شاید یکی از نامآشناترین این لوکیشنها کافه نادری باشد که احتمالا یکی دو بار به آن سر زده باشیم یا در برنامههایمان گذران وقت در این کافه نوستالژیک را قرار داده باشیم.
اما، ماجرا به کافه نادری ختم نمیشود. به عنوان مثال ما نام مزون لباس خانم یمینی را می شنویم. با کمی جستوجو در مییابیم که این مزون در زمان خود یکی از بهترین مزونهای فروش لباس بوده است. اما، این مزون کجا بوده است؟ شاید الان دیگر نشانی از آن وجود نداشته باشد، اما برای خاطره بازی هم که شده می توانیم به حوالی این مزون یعنی میدان کاخ، که امروز میدان فلسطین نامیده میشود برویم و خاطرهبازی کنیم.
لوکیشنهای دیگری نیز در این سریال حضور دارند که حتی همین حالا ممکن است برای ما خاطرهانگیز باشند، اما حالا پس از دیدن سریال تاسیان، اگر به آن جا سفر کنیم، به دنبال ردی از شیرین، امیر و باقی شخصیتهای این سریال میگردیم.
یاد آن سکانس فراموش نشدنی بیافتید که امیر در خیابان انقلاب به بابک تنه زد تا ماکتش را خرد و خمیر کند!
در این مطلب از راهنمای سیر و سفر، برخی از لوکیشنهایی که نامی از آن ها در سریال تاسیان هست را معرفی می کنیم.
1. کافه نادری
یکی از جاهای دیدنی تهران که نامش را چند باری در سریال تاسیان شنیدیم، کافه نادری است. کافهای که هنوز هم مشتریهای خاص خودش را دارد که به یاد گذشته دمی را در آن میگذرانند، اما تقریبا کمتر کسی از فعالیتهای امروز کافه نادری دل خوشی دارد.
اگرچه با شنیدن نام این کافه فضایی مجلل و باشکوه به ذهنتان میرسد، اما فضای آن کاملا ساده و بی آلایش است. به هر حال وارد این کافه میشوید، مینشینید در انتظار کافهچی سیبیلو و اخمالویی که مطمئنید قلبی مهربان دارد. بالاخره مدتها خودتان را در این کافه حس میکردید!
اما، خبری از آن جو صمیمانه و روشنفکرانهای که روزی نویسندگان بزرگ در این کافه راه انداخته بودند نیست! هیچ کس از شما نمیپرسد چه چیزی میل دارید! پس باید مسیری را گز کنید و خودتان خواهش کنید چیزی برای خوردن برایتان آماده کنند.
راستش ممکن است دلتان به حال افراد مسنی که برای خاطره بازی به این کافه آمدهاند میسوزد که با پا درد مجبورند به سراغ کافهچی بروند. ضمنا اگر پیش از ساعت 7 عصر آنجا نباشید کسی از شما استقبال نخواهد کرد. راستش حس و حال کافه نادری طوری است که آدم حس میکند صاحب کافه ما را آدم حسابی فرض نمیکند و میگوید ما عصر شکوفاییمان را در دوره اخوان ثالث گذراندیم! بگذریم. با تمام این اوصاف سر زدن به کافه نادری حسی نوستالژیک دارد.
خلاصه بگوییم که کافه نادری در سال 1306 احداث شد. یک ارمنی مهاجر به نام خاچیک مادیکیانس این کافه را با الهام از سبک باهاوس آلمان ساخت و همین فضای مدرن دلیلی بود که نویسندگان مدرن مثل صادق هدایت، بزرگ علوی، احمد شاملو، جلالآلاحمد، نیما یوشیج، سیمین دانشور، احمد فردید، نصرت رحمانی و اخوان ثالث پا به آن بگذارند. اما، حالا فقط عکسی از آنها مانده بر دیوار این کافه که انگار سردرگم است! آخر این عکسها در تمام کافهها پیدا میشوند؛ کجاست عطر حضور آنها؟
یکی از صحنه های جذاب سریال تاسیان در همین کافه میگذرد؛ امیر سر وقت سعید میرود و به او میگوید سری به خاچیک بزنند که احتمالا منظورش همان کافه نادری است.
آدرس کافه نادری
برای رفتن به کافه نادری باید به تهران، خیابان جمهوری، ضلع شرقی پل حافظ، نرسیده به چهارراه استانبول، پلاک ۵۲۴ بروید.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی تهران؛ کافه های ۱۰۰ ساله تهران برای سفر در زمان
2. تئاتر شهر
تئاتر شهر یکی از زیباترین جاهای دیدنی تهران است که با ساختمان زیبایش وسط پارک دانشجو با معماری هنرمند بزرگ ایران سردار افخمی میدرخشد.
در یکی از سکانسهای سریال تاسیان، وقتی شیرین و مریم می خواهند هما را متقاعد کنند تا بخشی از شب را بیرون از خانه سپری کنند، ابتدا به تئاتر شهر اشاره میکنند. البته آنها قرار است به باغ انجمن فرهنگی روابط ایران – آلمان بروند؛ همان جایی که ده شب شعر گوته پیش از انقلاب در آن برگزار شد.
حال به تئاتر شهر امروزین باز می گردیم تا ببینیم در این دوره چه ویژگی هایی برای وقت گذرانی دارد؟!
تئاتر شهر تهران یکی از مهمترین مراکز فرهنگی پایتخت است که با معماری خاص خود، ترکیبی از سبک سنتی ایرانی و مدرن را به نمایش میگذارد. این مجموعه شامل چندین سالن نمایش ازجمله تالار اصلی، تالار چهارسو و تالار قشقایی است که میزبان اجراهای متنوعی هستند. علاوه بر سالنهای نمایش، تالار مشاهیر برای نشستهای فرهنگی، کتابخانه تئاتر شهر برای پژوهشهای نمایشی و کافههای هنری برای استراحت و گفتگوهای هنرمندان از دیگر بخشهای این مجموعه محسوب میشوند.
پارک دانشجو در کنار تئاتر شهر، فضایی مناسب برای استراحت و اجرای نمایشهای خیابانی است. این محوطه، یکی از شناختهشدهترین مکانها برای تئاتر محیطی و تجمع هنرمندان به شمار میرود و با موقعیت مرکزی خود، فضایی دلپذیر برای علاقهمندان به هنر تئاتر فراهم کرده است.
آدرس تئاتر شهر
برای رفتن به تئاتر شهر باید به تهران، چهارراه ولیعصر، ضلع غربی پارک دانشجو، ساختمان تئاتر شهر بروید.
3. موزه هنرهای معاصر
در قسمت سوم سریال تاسیان سکانسی هست که شیرین، مریم، امیر و سعید در موزه هنرهای معاصر هستند. امیر و سعید در حال پاییدن شیرین و مریماند و آن دو محو در آثار هنری نام آور که در این موزه به نمایش گذاشته شده است.
از طرفی دیگر در بخشی از سریال، شیرین در مورد زیباییهای معماری موزه هنرهای معاصر برای عمهاش هما حرف میزند. جدای از این که این موزه واقعا جایی زیباست و آثاری بسیاری از بزرگان تاریخ هنر غرب از جمله پیکاسو در آن نگهداری میشود، باید به این نکته توجه کنیم که این سریال تا چه حد موفق توانسته در لایههای پنهان خود مردم را به موزه رفتن ترغیب کند!
حال به سراغ موزه هنرهای معاصر می رویم؛ موزه هنرهای معاصر تهران یکی از مهمترین مراکز فرهنگی و هنری ایران است که در سال ۱۳۵۶ با معماری مدرن الهامگرفته از معماری سنتی ایرانی توسط کامران دیبا ساخته شد.
این موزه، گنجینهای بینظیر از آثار هنری مدرن جهان را در خود جای داده که شامل شاهکارهایی از هنرمندانی مانند پیکاسو، دالی، وارهول، پولاک و رنوار است. همچنین، مجموعهای ارزشمند از آثار هنرمندان ایرانی همچون سهراب سپهری و پرویز تناولی در این موزه نگهداری میشود. مسیر مارپیچ داخلی و طراحی منحصربهفرد گالریها، تجربهای خاص از بازدید را برای علاقهمندان به هنر فراهم میکند.
محوطه بیرونی موزه نیز با باغ مجسمه، آثار هنری متعددی از هنرمندان داخلی و خارجی را به نمایش میگذارد که در کنار فضای سبز پارک لاله، محیطی دلنشین برای علاقهمندان به هنر ایجاد کرده است.
همچنین، کتابخانه تخصصی، سینماتک و گالریهای موقت این موزه، فرصت آشنایی با تازهترین تحولات هنری را برای بازدیدکنندگان فراهم میکند. با توجه به موقعیت مرکزی موزه، علاقهمندان میتوانند پس از بازدید، از سایر جاذبههای اطراف مانند پارک لاله، موزه فرش و تئاتر شهر نیز دیدن کنند.
آدرس موزه هنرهای معاصر
برای رفتن به موزه هنرهای معاصر باید به تهران، خیابان کارگر شمالی، حد فاصل بلوار کشاورز تا خیابان فاطمی، جنب پارک لاله بروید.
4. خیابان انقلاب و سر در دانشگاه تهران
سردر دانشگاه تهران، نردههایش، محوطه اش و حوالی دانشکده ادبیات یکی از موتیفهای تکرارشونده در سریال تاسیان است. بنابراین اگر از دانشجویان دانشگاه تهران باشید این سریال سرشار از فضاسازی برای شماست. اما، اگر از دانشجویان دانشگاه تهران هم نباشید میتوانید با امیر همذاتپنداری کنید و همراه با او در خیابان انقلاب قدم بزنید و نگاهی به سر در دانشگاه تهران بیاندازید.
دانشگاه تهران به عنوان قدیمیترین و معتبرترین مرکز آموزش عالی در ایران، علاوه بر جایگاه علمی برجسته، دارای جاذبههای دیدنی و تاریخی فراوانی است. از جمله این جاذبهها میتوان به سردر نمادین دانشگاه اشاره کرد که یکی از معروفترین نمادهای فرهنگی تهران محسوب میشود.
همچنین پردیس مرکزی دانشگاه با ساختمانهای قدیمی و معماری خاص خود، فضایی دلنشین و تاریخی را برای دانشجویان و بازدیدکنندگان فراهم کرده است. باغ موزه نگارستان که در نزدیکی دانشگاه قرار دارد، یکی دیگر از اماکن دیدنی مرتبط با این مجموعه است و محلی برای نمایش آثار هنری و تاریخی ارزشمند به شمار میآید.
آدرس دانشگاه تهران
برای رفتن به دانشگاه تهران باید به هران، میدان انقلاب، خیابان ۱۶ آذر، سازمان مرکزی دانشگاه تهران بروید.
5. کانون پرورش فکری
کانون پرورش فکری نیز یکی دیگر از جاهایی دیدنی تهران است که در سریال تاسیان نام آن را می شنویم. امروزه در تهران دو ساختمان متعلق به کانون پرورش فکری وجود دارد که یکی در خیابان وزرا و دیگری در خیابان حجاب، حوالی پارک لاله و موزه هنرهای معاصر قرار دارد.
وقتی به کانون پرورش فکری بروید، جدای از همایشها، جشنوارهها، سینما، کارگاههای پرورش فکری و بازارچه می توانید آن سکانس هیجان انگیز سریال تاسیان را به یاد بیاورید که عباس کیارستمی به حمایت از شیرین سر از سریال تاسیان در میآورد.
آدرس کانون پرورش فکری
برای رفتن به کانون پرورش فکری باید به دکتر فاطمی، خیابان حجاب بروید.