جوک‌

جنگ جهانی تعرفه؛ فرمان تجاری ترامپ چه پیامدهایی به دنبال دارد؟

دونالد ترامپ، روز شنبه تهدید خود مبنی بر اعمال تعرفه‌های سخت بر مکزیک، کانادا و چین را عملی و زمینه را برای یک جنگ تجاری بی ثبات کننده با بزرگ‌ترین شرکای تجاری ایالات متحده فراهم کرد.

به گزارش دنیای اقتصاد، پیش‌تر قرار بود تعرفه‌ها از روز سه شنبه آغاز شود. حالا، اما با شروع جنگ تجاری، متحدان آمریکا از جمله کانادا و مکزیک گفته‌اند که مقابله به مثل خواهند کرد.

به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، مکزیک و کانادا بلافاصله پس از اعمال تعرفه‌ها از سوی ترامپ، متعهد شدند که تعرفه‌های خود را اعمال کنند. جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، روز سه شنبه تعرفه‌های تلافی جویانه را با ۲۵ درصد تعرفه بر تقریبا ۲۰ میلیارد دلار کالا‌های آمریکایی آغاز کرد و ۸۵ میلیارد دلار دیگر نیز طی سه هفته آینده اعمال خواهد شد. البته به غیر از متحدان آمریکا، رقیب آمریکا نیز مورد حمله تعرفه‌ای دونالد ترامپ قرار گرفت.

چین نیز گفته دست به اقدامات متقابل خواهد زد. در این راستا وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که این کشور علیه ایالات متحده در سازمان تجارت جهانی شکایت خواهد کرد و همچنین متعهد شد که «اقدامات متقابلی برای محافظت قاطعانه از حقوق و منافع خود اتخاذ خواهد کرد.

وزارت خارجه این کشور هم از سابقه کشور خود در مبارزه با مواد مخدر فنتانیل دفاع کرد و گفت که چین در سال۲۰۱۹ با اعمال مقررات سخت‌گیرانه در مورد مواد مرتبط با فنتانیل، رهبری جهان را در این زمینه به دست گرفته است.

آغاز جنگ تجاری

دونالد ترامپ روز شنبه اقدام به اعمال تعرفه‌های سخت بر مکزیک و کانادا کرد که رهبران آنها به سرعت به آن واکنش نشان دادند و ترامپ را به آغاز جنگ تجاری متهم کردند و گفتند که این جنگ تجاری هر سه اقتصاد قاره آمریکا را ضعیف می‌کند. ترامپ، کانادا و مکزیک را با تعرفه ۲۵ درصدی بر همه کالاها، با کاهش نسبی برای صادرات انرژی و نفت کانادا، هدف قرار داد.

تعرفه‌های اعلام‌شده در روز شنبه، همچنین تعرفه ۱۰ درصدی بر کالا‌های چین، یکی دیگر از شرکای تجاری بزرگ ایالات متحده، اعمال می‌کند. وزارت بازرگانی چین با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که چین یک پرونده حقوقی علیه ایالات متحده در سازمان تجارت جهانی تشکیل خواهد داد.

این وزارتخانه همچنین گفت که چین «اقدامات متقابل مربوطه را برای محافظت قاطعانه از حقوق و منافع خود انجام خواهد داد»، اما به تعرفه‌ها اشاره یا مراحل دیگری را مشخص نکرده است. چین انگیزه‌های قوی برای اجتناب از جنگ تجاری دارد؛ اما در صورت عدم تلافی ممکن است در داخل کشور با مشکلاتی مواجه شود.

با این حال بین سه کشوری که هدف ترامپ قرار گرفتند، مکزیک و کانادا واکنش سریع و تندتری داشتند. به نظر می‌رسد که چین قصد دارد تا با حوصله بیشتری اقدام متقابل خود را برنامه ریزی کند. جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا بعدا گفت که کانادا قصد دارد روی ۱۰۵ میلیارد دلار از کالا‌های آمریکا بیشتر تعرفه‌های تلافی جویانه اعمال کند.

ترودو درخواست مستقیم و احساسی به آمریکایی‌ها کرد که روابط نزدیک و تاریخ مشترک کشور‌ها را تداعی کرد، از جمله سربازان کانادایی که در کنار همتایان آمریکایی جنگیدند و جان باختند. او همچنین گفت که بهترین راه برای آغاز عصر طلایی برای ایالات متحده، مشارکت با کانادا است و کانادا دارای مواد معدنی حیاتی و سایر موادی است که صنعت آمریکا برای موفقیت به آنها نیاز دارد.

او سپس درباره تعرفه‌ها گفت: «ما نمی‌خواهیم به این مرحله برسیم. ما این را نخواستیم.» پیش از سخنرانی ترودو در ساعات پربیننده، کانادا اعلام کرده بود که از آب‌پرتقال فلوریدا، نوشیدنی‌های الکلی تنه سی و کره بادام زمینی کنتاکی، محصولات ایالت‌هایی با سناتور‌های جمهوری‌خواه مالیات خواهد گرفت. ترودو شنبه‌شب گفت که فهرست تعرفه‌های کانادا شامل محصولاتی مانند آبجو، شراب، سبزیجات، عطر، لباس، کفش، لوازم خانگی، مبلمان و تجهیزات ورزشی و موادی مانند چوب و پلاستیک می‌شود.

واکنش مکزیک به تعرفه‌ها

کلودیا شینبام، رئیس جمهور مکزیک هم با بیانیه‌ای در شبکه‌های اجتماعی به این تعرفه‌ها واکنش نشان داد و انتقادات ترامپ را رد کرد. او پیشنهاد‌های ایالات متحده مبنی بر همکاری دولتش با قاچاقچیان مواد مخدر را «تهمت» توصیف کرد. او همچنین از ایالات متحده خواست تا تقاضای داخلی خود را برای مواد مخدر محدود کند و همکاری دوجانبه بیشتری را در این زمینه پیشنهاد کرد.

شینبام افزود که مکزیک «تدابیر تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای» را برای دفاع از منافع مکزیک اجرا خواهد کرد؛ اما او توضیح بیشتری نداد و دامنه احتمالی انتقام جویی مکزیک هنوز مشخص نیست.

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!