جوک‌

دو روایت رسمی و غیررسمی از شانزدهم شانس 32

ایراندخت خوانساری: صبح روز دوشنبه 25 آذر 1397، پس از عادی سازی روابط ایران و انگلیس و افتتاح سفارت این کشور در ایران و همچنین انتشار خبر سفر قریب الوقوع نیکسون، وقت معاون رئیس جمهور از آمریکا تا ایران، گروهی از جوانان حامی جنبش مقاومت ملی و حامی دولت ملی دکتر مصدق که کودتای آمریکایی-انگلیسی او در 28 مرداد شکست خورده بود، در دانشگاه تهران سخنرانی اعتراضی کردند و اعلامیه ها را توزیع کرد. اسامی مصطفی بذرنیا، احمد قندچی و مهدی شریعت رضوی به شهادت رسیدند.

اعلامیه فرمانداری نظامی تهران

فرمانداری نظامی تهران در بیانیه ای که در روزنامه همان روز منتشر شد، این حادثه را به شرح زیر توضیح داد:

“حوالی ساعت 10:15 صبح امروز تعدادی از دانشجویان در دانشکده علوم تظاهرات کردند و فرمانداری نظامی بلافاصله معترضان را متفرق و سیزده دانشجو را دستگیر کردند و متعاقباً چند دانشجوی احزاب چپ تظاهرات کردند. تظاهرات در نزدیکی دانشکده فنی. و چون معترضان پس از اخطار پلیس متفرق نشدند و در مقابل ماموران مقاومت کردند، 3 نفر مجروح و 17 نفر نیز دستگیر شدند. از مجروحین و مجموعاً 30 نفر در دانشگاه دستگیر شدند.

در ادامه یکی از مسئولان فرمانداری نظامی تهران در خصوص این تظاهرات به خبرنگار اطلاعاتی (25 آذر 1395) گفت: امروز برخی عوامل اخلالگر وابسته به حزب منحله توده به دانشگاه رفتند و تعدادی از دانشجویان را مجبور به تظاهرات کردند اکنون به طور دسته جمعی افسران فرماندار نظامی که از دانشگاه محافظت می کردند و اوضاع را در دست داشتند، حمله کردند و سعی کردند اسلحه آنها را بدزدند و افسران نیز شروع به تیراندازی کردند.

توجیه برخی روزنامه ها

خبر روز بعد در سرمقاله خود با بیان برداشت خود از قتل سه دانش آموز، اقدام مجرمانه مأموران پلیس را اینگونه توجیه کرد: «احتمالاً سهل انگاری و خطا از سوی مأموران پلیس، پلیس یا پلیس وجود دارد. دانشگاه والدین در مورد جلوگیری از آشوب و بی نظمی و شاید بدون قتل و خونریزی امکان پذیر باشد، با درایت جمعیت دانشگاه را ساکت کرد، اما این را هم باید در نظر گرفت که در چنین مواقعی همه خونسردی خود را از دست می دهند. می رود و احساسات چنان می جوشد که چشم و گوش و شعور انسان چیزی نمی فهمد و لوله تفنگ سرباز پیر و جوان و دوست و دشمن و بی گناه و گناهکار را نمی شناسد. ، با جلوگیری از خطر. و سپس کسانی را که فضای دانشگاه را سیاسی کرده اند مقصر دانست و گفت: برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی باید دانش آموزان و خوانندگان عزیزمان را نسبت به نقص بزرگی که در دانشگاه و مدارس ما وجود دارد آگاه کنیم. جوانان معصوم و حساس پرشور هستند. میهن پرستان کشور با سیاست ها، طبقه بندی ها و تشکیل حزب در دانشگاه ها و مدارس، کسانی که این چارچوب را ایجاد کردند و این سیاست را به مدارس و دانشگاه ها آوردند، در روز اول گسترش آن در نظر نگرفتند که وقتی جوانان بی گناه ما مبتلا می شوند، روزی خواهد آمد که در آن نظم و انضباط از دست همگان می لغزد و به دست شیادان و چاپلوسانی می افتد که با نیات و نیات شیطانی، افکار روحی را تسخیر می کنند و بر حسب مقاصد و نیات خود به هر سو می کشانند…».

«صدای مردم» نیز با انتشار سرمقاله ای به حوادث دانشگاه پرداخت و دانشجویان را به رد عوامل محرک و بیگانگان دعوت کرد و نوشت: اجازه ندهیم چیزی جز این «جنگ سرد» و تحریکات سیاسی جای علم و دانش را بگیرد. محیط دانشگاه (خندیها شماره 23 سال 14)

روایت غیر رسمی

اما نشریه سپید و سیاه در بیست و دومین شماره ۳۲ آذر خود به جای توجیه جنایت ماموران پلیس و مقصر جلوه دادن دیگران، اقدام به ارائه جزییاتی از ماجرا کرده و در ادامه می نویسد:

چند روزی است که تظاهرات کوتاهی در دانشگاه برگزار می شود و هر روز شعارهایی سر داده می شود. صبح روز دوشنبه این تظاهرات عمومیت یافت و به تمامی دانشکده ها از جمله دانشکده فنی کشیده شد. بر اساس اطلاعات برخی از دانش آموزان اقدام به توزیع اعلامیه کردند. وقتی ماموران پلیس متوجه شدند می خواستند اعلامیه ها را دستگیر کنند تا آنها بتوانند آنجا را ترک کنند. آنها وارد یکی از کلاس هایی شدند که معلم مورد نظر در آنجا تدریس می کرد و می خواستند دانش آموزی را که جزوه را پخش کرده بود دستگیر کنند. معلم کلاس به آنها هشدار می دهد که اگر می خواهند دانش آموزی را دستگیر کنند، ابتدا باید از رئیس دانشگاه اجازه بگیرند. اما گروهبانی که به این منظور وارد اتاق شده به او توجهی نمی کند. استاد مورد نظر که ظاهرا دکتر شمس است کیفش را گرفت و از کلاس خارج شد. در همان زمان، مهندس خلیلی، مدیر و دکتر عابدی، معاون آموزشی دانشکده، متوجه وضعیت شدند و دستور دادند که همه اساتید در دفتر دانشکده جمع شوند و تصمیم بگیرند. دانشجویان نیز با مشاهده این وضعیت برآشفته شده و دست به تظاهرات خشونت آمیز زدند و با بیم تیراندازی ماموران شروع به تیراندازی کردند که در نتیجه سه دانشجو به نام های بژورنیا، شریعت رضوی و احمد قندچی کشته شدند که در همین حادثه کشته شدند. بلافاصله در صبح و بعد از ظهر. بوغرونیا و قندچی بر اثر اصابت گلوله به بدن و شریعت رضوی بر اثر اصابت شدید سرنیزه به پا جان باختند. ضمن ابراز تاسف از این حادثه مرگبار، به خانواده های داغدار این سه جوان بی گناه صمیمانه تسلیت می گوییم.

۲۵۹

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!