راهکارهای علمی برای کاهش ورم و نفخ
احتباس آب در بدن زنان میتواند موجب نفخ، ورم و احساس ناراحتی شود و اغلب با عوامل هورمونی، رژیم غذایی یا سبک زندگی مرتبط است. در این مطلب، راهکارهایی که توسط یک متخصص توصیه شدهاند برای کاهش این مشکل بررسی میشود.
به گزارش انتخاب و به نقل از انلیمای هلث؛ آیا قبول داریم که نفخ یکی از شایعترین مشکلات این روزها در میان مردم است؟ متأسفانه، این مشکل آنقدر رایج شده که اغلب با گاز معده اشتباه گرفته میشود؛ موضوعی که ممکن است شرایط را بدتر کند. بر اساس پژوهشهای متعددی که در پایگاه علمی PubMed منتشر شدهاند، نفخ یا احتباس آب در بدن بیشتر در زنان مشاهده میشود. گزارشها نشان میدهند که جنسیت و ترکیب بدنی تأثیر زیادی بر وضعیت آب بدن دارند. بنابراین، یکی از بهترین راهکارها برای پیشگیری از نفخ، پرهیز از مصرف غذاهایی است که باعث احتباس آب میشوند.
متخصص تغذیهی سلبریتیها – پرسیده شد که زنان چگونه میتوانند با مشکل نفخ مقابله کنند. او نهتنها توصیههای مهمی دربارهی بهبود این وضعیت ارائه داد، بلکه برخی غذاهای خاص را معرفی کرد که بهطور ویژه در زنان باعث احتباس آب میشوند.
«نفخ همیشه بهدلیل گاز نیست»
پایال میگوید: «باید متوجه شویم که نفخ در زنان همیشه به گاز یا سوءهاضمه مربوط نیست. بسیاری از زنان، بهویژه در دوران قاعدگی یا در زمان نوسانات هورمونی، بهدلیل احتباس آب دچار نفخ میشوند.»
غذاهایی که در زنان باعث احتباس آب میشوند
برخی مواد غذایی موجب میشوند بدن آب بیشتری را در خود نگه دارد، که در نتیجهی آن، احساس پفکردگی، ورم، بهویژه در ناحیهی شکم، مچ پا یا صورت ایجاد میشود. این غذاها عبارتاند از:
• غذاهای پرنمک
• تنقلات فرآوریشده
• خوراکیهای قندی
• کربوهیدراتهای تصفیهشده
• لبنیاتی مانند شیر و پنیر (پنیـر پنیر)
این غذاها لزوماً تولید گاز نمیکنند، اما تعادل مایعات بدن را بر هم میزنند. همچنین، مصرف بیشازحد نمک، غذاهای بستهبندیشده و فستفودها موجب میشود بدن برای حفظ تعادل سدیم، آب بیشتری را در خود نگه دارد. بنابراین، لازم است مصرف این مواد غذایی متداول را متوقف کنیم.
از جملهی این خوراکیهای مضر میتوان به چیپس، بیسکویتهای صنعتی، غذاهای یخزده، فستفود، تنقلات ناسالم، سوپهای کنسروی، خوراکیهای قندی و نوشیدنیهای شیرین اشاره کرد. مصرف زیاد قند باعث افزایش ناگهانی انسولین میشود که باعث میشود کلیهها سدیم بیشتری در بدن نگه دارند و در پی آن، احتباس آب رخ میدهد.
این موضوع شامل مواد شیرین مثل براونی، آبنبات، شکلات، شیرینی، کیک، نوشیدنیهای شیرین و حتی کوکتلهای الکلی نیز میشود. افرادی که زیاد کوکتل مصرف میکنند باید مراقب باشند، چرا که این نوشیدنیها حاوی مقادیر زیادی قند مصنوعی هستند.
کربوهیدراتهای تصفیهشده و نوشیدنیهای الکلی
کربوهیدراتهای تصفیهشده مانند نان سفید و شیرینیهایی که با آرد سفید تهیه میشوند نیز باعث افزایش ناگهانی قند خون و انسولین میشوند که در نتیجه، سدیم بیشتری در بدن حفظ شده و آب انباشته میشود.
الکل هم یکی از عوامل اصلی این مشکل است، زیرا باعث کمآبی بدن میشود و بدن برای جبران آن، آب بیشتری نگه میدارد. همچنین، نوشیدنیهای الکلی معمولاً حاوی قند و سدیم بالا هستند که نفخ را تشدید میکنند. گاز موجود در نوشابههای گازدار نیز میتواند نفخ ناشی از گاز را افزایش دهد. بسیاری از این نوشیدنیها کالریهای خالی هستند و هیچ فایدهای ندارند.
نکاتی برای کاهش احتباس آب در بدن
پایال رانگار برای پیشگیری از نفخ، چند توصیه کلیدی ارائه کرده است:
1. مصرف نمک را محدود کنید. بهتر است از غذاهای تازه استفاده کرده و بهجای نمک، از سبزیجات معطر و ادویههای ملایم استفاده کنیم.
2. آب کافی بنوشید. مصرف منظم آب به دفع سدیم اضافی کمک کرده و موجب کاهش احتباس آب میشود.
3. مصرف قند و کربوهیدراتهای تصفیهشده را کنترل کنید. بهجای آنها، از کربوهیدراتهای پیچیده و قندهای طبیعی مانند میوهها استفاده کنید.
4. الکل مصرف نکنید ، هنگام نوشیدن، گزینههای کمسدیم را انتخاب کنید.