سبزی دلمه برگ مو چیست؟ معرفی سبزیهای مخصوص این غذای محبوب
دلمه برگ مو یکی از غذاهای سنتی و بسیار محبوب در ایران است که با بعضی تغییرات کوچک در دیگر کشورها هم آماده و مصرف میشود. یکی از اجزای جدا نشدنی انواع دلمه، سبزیجات مورد استفاده در آن است. در این مطلب از مجله اکالا به پاسخ این پرسش میپردازیم که سبزی دلمه برگ مو چیست، پس با ما همراه باشید.
این سبزیها معمولا شامل جعفری، شوید، نعناع، گشنیز، پیازچه، تره و گشنیز میشوند. در ادامه با سبزیجات مورد استفاده در دلمه برگ مو و نسبت استفاده هر کدام بیشتر آشنا خواهیم شد.
سبزی دلمه برگ مو چیست؟
سبزی دلمه برگ مو ترکیبی از چند سبزی معطر و تازه است که با گوشت چرخکرده، برنج، و ادویهجات ترکیب شده و در برگ مو پیچیده میشود. سبزیهای اصلی که معمولا در دلمه استفاده میشوند شامل جعفری، شوید، نعناع، گشنیز، پیازچه، تره و گشنیز میشوند.
نسبت ترکیب این مواد عموما به صورت زیر است:
سبزیهامقدار مورد نیازجعفری300 گرممرزه100 گرمتره200 گرمشوید100 گرمنعناع100 گرمترخون100 گرمپیازچه100 گرم
در بعضی از رسپیهای محلی ممکن است سبزیهای دیگری مثل مرزه یا ترخون نیز دیده شود که بسته به ذائقه هر منطقه متفاوت است. در این رسپیها برای جلوگیری از تلخ شدن طعم کلی سبزی دلمه تنها به یک پینچ کوچک، مرزه و ترخون خشک اضافه میشوند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دلمه برگ مو
سبزی دلمه برگ مو، چند درصد مواد دلمه را تشکیل میدهد؟
سبزی دلمه معمولا حدود 20 تا 30 درصد از کل مواد داخلی دلمه را تشکیل میدهد. باقی مواد شامل برنج، گوشت چرخکرده، پیاز رنده شده، ادویهجات و نمک میشوند.
دلمه برگ مو در شهرها و کشورهای مختلف
در ایران، دلمه برگ مو در تمام استانها طرفداران زیادی دارد، اما روش پخت و ترکیب سبزیها در هر منطقه کمی متفاوت است. علاوه بر ایران این غذا در کشورهای دیگری نیز با تغییراتی اندک آماده میشود.
در شهرهای شمالی ایران بیشتر از سبزیهای نعناع و شوید استفاده میشود تا عطر دلمه تند و خنک باشد. درصد استفاده از پیازچه و سیر تازه در شهرهای شمالی ایران بیشتر است.در آذربایجان تره، جعفری، شوید، مرزه، ترخون، نعنا و پیازچه یا سیر سبز در ترکیب سبزی دلمه بیشتر دیده میشود که طعم تندی و عطری متمایز به غذا میدهد.در کرمانشاه و کردستان گاهی از سبزیجات محلی دیگر نیز استفاده میشود و ادویهها کمی تندتر است.در شیراز دلمه معمولا با سبزیجات معطر مثل ترخون و ریحان همراه است و در برخی مواقع مقداری کشمش و گردو هم داخل دلمه اضافه میشود.در ترکیه، دلمه تنوع زیادی دارد و یکی از محبوبترین دلمهها در این کشور دلمه برگ مو است. سبزیهای این دلمه شبیه به سبزیهای ایرانی است، ولی گاهی کمی بیشتر از سبزیجات تند مثل نعناع استفاده میکنند. همچنین در ترکیه به دلمههای بدون گوشت هم زیاد علاقه دارند. برنج در ترکیب داخلی دلمه ترکی معمولا بیشتر است و گوشت کمتری دارد.در کشور ارمنستان برای آماده کردن دلمه از تره، جعفری، ترخون و سیر سبز استفاده میشود.در کشورهای عربی بیشتر از سبزیجات معطر و برنج استفاده میشود. شوید، ترخون، جعفری و نعناع بخش اصلی سبزیجات مورد استفاده در دلمه کشورهای عربی هستند.در صربستان و کشورهای بالکان معمولا نسخههای دیگری از دلمه آماده میشوند که در ترکیباتشان یا سبزی ندارند یا در پخت آنها تنها از جعفری استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: ترفندهای خوشمزهتر شدن دلمه برگ مو
در این مطلب از بخش آشپزی اکالا با سبزی دلمه برگ مو و نسبت آن آشنا شدیم. همچنین سبزیهای مورد استفاده برای آماده کردن این غذا در نقاط مختلف ایران و ورژنهای بینالمللی دلمه را مورد بررسی قرار دادیم. شما برای طبخ دلمه برگ مو از چه سبزیجاتی استفاده میکنید؟
من فاطمه عاقلی هستم؛ عاشق کشف طعمهای تازه، غرق در دنیای کتابها و شیفته فیلمهایی که ذهن را به چالش میکشند. نوشتن و داستانگویی برای من چیزی بیش از یک سرگرمی است؛ راهی است برای به اشتراک گذاشتن لحظات ناب و تجربههای هیجانانگیز.