سفری به گنجینه شخصی محمد صادقی محفوظی؛ مرور تاریخ و تمدن در این موزه
آثار این موزه، گنجینه شخصی محمد صادق محفوظی است که تاریخ و تمدن سرزمین خود را از دوردستترین نقاط دنیا به این مجموعه آورده تا به میراث گذشتگان ادای دین کند. این گنجینه نفیس با بیش از ۲۵ سال قدمت، بیش از ۷۰.۰۰۰ آثار و نسخ خطی و فرهنگی خطی نفیس و … را در خود جا داده است.
نشانی: خیابان ولنجک، موزه محفوظی
ساعت بازدید: هر روز از ساعت ۱۰ تا ۱۸
نام مقصد: بخش خطهای قرآنی
معرفی: بخش خطهای قرآنی در موزه محفوظی، سیر تحول ۱۴ قرن کتابت قرآن و کتاب آرایی قرآنی را با انواع خطوط کوفی به نمایش عموم میگذارد.
سیر تحول قرآنی
بخش خطوط قرآنی که در موزه محفوظی قرار دارد، مجموعهای غنی به حساب میآید. در این بخش نسخ قرآنی متعلق به قرنهای ۳ و ۴ هجری که با زیبایی و ظرافت خاص روی پوست نوشته شدهاند به نمایش گذاشته شده است. در این بخش شیوههای نگارش استادان معروف و قطعه خطهایی که با شیوههای مختلف مانند نگارش چندسطری، موربنویسی، وارونهنویسی، چپ و راستنویسی، رنگیننویسی، تذهیبها و شمسههایی که در کنار قرآنها کار شده خودنمایی میکند.
نام مقصد: بخش نسخههای خطی علوم، اسناد و عقدنامهها
معرفی:در کنار نسخههای قرآنی، در موزه محفوظی آثار و نسخههای خطی دیگر در موضوعاتی مانند طب، نجوم و علوم قدیم و … از دوران تاریخی مختلف وجود دارد.
اسناد خطی طب و نجوم
نسخههای خطی این مجموعه آثار تاریخی است که از دل سالها همنشینی با میراث و تمدن ایران بیرون آمده است. آثاری مانند خط کوفی ۹ سطری روی پوست، کتاب انجیل روی پوست آهو مربوط به قرن ۱۶ میلادی، قطعه خط تعلیق اثر خواجه اختیار منشی گنابادی با موضوع حل و عقد امور مالی درباری، عقدنامه قاجاری متعلق به رجال عصر قاجار، نزههالقلوب اثر حمدالله مستوفی با موضوع افلاک و نجوم مربوط به دوره ایلخانیان و … از جمله نسخی هستند که در این بخش قرار دارند.
نام مقصد: بخش دستنوشتههای بزرگان جهان
معرفی: موزه محفوظی در سالهای فعالیت مورد توجه نهادهای بینالمللی بوده و در آن دست نوشتههایی از شخصیتهای برجسته خارجی و داخلی به چشم میخورد.
یادبود سفیران و چهرههای خارجی
موزه محفوظی همواره مورد توجه نهادهای بینالمللی فرهنگی، سازمان کنفرانس اسلامی، سازمان یونسکو، دانشگاه آکسفورد، موزه V&A و … بوده است. شخصیتهای برجستهای همچون رؤسای جمهور کشورهای مختلف، دبیرکل سازمان ملل، استادان دانشگاهها و … از این موزه دیدن کردهاند. در این بخش از موزه میتوانید دستنوشتههای شخصیتهای علمی، فرهنگی، هنری و سفیران کشورهای اسلامی و اروپایی را تماشا کنید.
نام مقصد: کارگاه مرمت موزه
معرفی: یکی از بخشهای جالب و منحصربه فرد این موزه، کارگاه مرمت آثار است. بخشی که با تاکید و نظر موسس موزه برای نگهداری و احیای آثار این مجموعه به وجود آمده است.
مرمت در سطح بین المللی
بخش اعظم موزه محفوظی، متشکل از میراث مکتوب و نسخ خطی در قالب اسناد، کتب تاریخی، علمی و مذهبی است که جزو سرمایههای کشور به حساب میآیند. اهمیت این مجموعه باعث شده تا موزه محفوظی جایگاه ممتازی از نظر حفاظت، مرمت و نگهداری در سطح بینالمللی پیدا کند. مرمت حدود ۲۰۰۰ قطعه خط، بیش از ۷۰۰ اثر نقاشی از نقاشان بزرگ دوره صفویه و قاجاریه و معاصر و بیش از ۴۰۰اثر لاکی از قبیل قلمدانها و… ازجمله فعالیتهای این کارگاه است.