جوک‌

طرح ایران برای همکاری با امارات و عربستان در غنی‌سازی اورانیوم

فرارو- نشریه بریتانیایی گاردین در گزارشی با عنوان «ایران پیشنهاد همکاری امارات و عربستان در زمینه غنی‌سازی اورانیوم را می‌دهد» از طرح تهران برای غنی‌سازی مشترک به این دو کشور خبر داد؛ امری که به تهران کمک می‌کند تا راه حلی برای اعتراضات آمریکا به ادامه برنامه غنی‌سازی خود پیدا کند. 

به گزارش فرارو به نقل از نشریه بریتانیایی گاردین، بر اساس این گزارش، ایران ایده کنسرسیومی متشکل از کشورهای خاورمیانه شامل ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی را برای غنی‌سازی اورانیوم در جهت تلاش برای غلبه [و حل] مخالفت‌ها و اعتراضات آمریکا با برنامه غنی‌سازی‌اش مطرح کرده است. 

این طرح به عنوان راهی برای نگه‌داشتن کشورهای حوزه خلیج فارس در راستای حمایت از موضع ایران در حفظ توانایی غنی‌سازی‌اش در نظر گرفته می‌شود. 

گاردین در ادامه می‌نویسد: ایران این طرح را به عنوان اعطای یک امتیاز می‌بیند؛ چرا که به کشورهای همسایه خود دسترسی به دانش فنی [در این زمینه] را می‌دهد و آن‌ها را در این فرایند نیز ذی‌نفع می‌کند. 

طبق اعلام این نشریه، مشخص نیست که آیا عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران این پیشنهاد را در جلسه نسبتا کوتاه سه‌ساعته با آمریکا در عمان در روز یکشنبه که چهارمین دور از مذاکرات بود، داده است یا خیر؛ اما چنین پیشنهادی در محافل تهران دست‌به‌دست می‌شود. 

پس از دور چهارم مذاکرات، عراقچی به دبی پرواز کرد و در آنجا با «شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر خارجه امارات گفت‌وگو کرد. امارات در حال حاضر برای برنامه هسته‌ای خود، اورانیوم را غنی‌سازی نمی‌کند. 

طبق این گزارش، کنسرسیوم پیشنهادی در تأسیسات داخلی ایران و با غنی‌سازی که به سطح ۳.۶۷ درصد بازگشته و مطابق قرارداد سال ۲۰۱۵ (قرارداد برجام) است، مستقر خواهد بود. 

آمریکا خواهان آن است که ایران به غنی‌سازی خود پایان دهد و تمامی تأسیسات هسته‌ای‌اش را برچیند؛ اما در سایه شکاف‌ها و اختلاف‌ها در واشینگتن، ترامپ هنوز تصمیم نهایی خود را در این زمینه نگرفته و از جدی بودن ایران در مذاکرات تعریف و تمجید کرده است. 

گاردین در ادامه می‌نویسد: ایده ایجاد چنین کنسرسیومی در ابتدا از سوی «سید حسین موسویان»، مذاکره کننده سابق هسته‌ای ایران و «فرانک فون هیپل» فیزیکدان آمریکایی و استاد دانشگاه پرینستون بسیار پیشتر از مذاکرات کنونی تهران و واشینگتن داده شد؛ پیشنهادی که در مقاله اکتبر ۲۰۲۳ در «بولتن دانشمندان اتمی» انتشار و بازتاب گسترده‌ای داشت. 

در این گزارش همچنین آمده است: تحت این کنسرسیوم، سعودی‌ها و اماراتی‌ها به عنوان سهامداران و بنیانگذاران شناخته می‌شوند و دسترسی به فناوری ایران را خواهند داشت. مشارکت کشورهای حوزه خلیج فارس می‌تواند به عنوان یک تضمین اضافی باشد مبنی بر اینکه برنامه هسته‌ای ایران کاملا دارای اهداف غیرنظامی است و آن‌طوری که اسرائیل ادعا می‌کند، به سمت ساخت بمب نخواهد رفت. همچنین در صورتی که به سعودی‌ها و اماراتی‌ها اجازه داد شود تا مهندسان خود را به ایران بفرستند، یک نوع نظارت بیشتر بر برنامه هسته‌ای ایران امکان‌پذیر خواهد بود که سبب می‌شود جامعه جهانی نیاز کمتری داشته باشد تا به‎‌تنهایی بر بازرسان هسته‌ای سازمان ملل از آژانس بین‌الملل انرژی اتمی متکی باشد.

منبع خبر

مطالب مشابه را ببینید!