طرز تهیه شله مشهدی+ نکات و فوتوفن ها
مناسب برای
10 نفر
زمان آمادهسازی
30 دقیقه
زمان پخت
3 ساعت
شله مشهدی یکی از خوشمزهترین غذاهای استان خراسان است که معمولا در روزهای خاص مثل محرم و ماه رمضان طبخ میشود. این غذا در اصل نوعی آش فوق العاده خوش طعم است که با قیمه سرو میشود. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه شله مشهدی و همه فوتوفن های درست کردن این آش خوشمزه آشنا شوید.
نگاهی سریع به روش پخت
برای درست کردن شله مشهدی ابتدا باید گوشت را با یک عدد پیاز بپزید و بعد ریش ریش کنید. حبوبات را به صورت جداگانه بپزید و به خوبی له کنید. در ادامه باید حبوبات له شده را همراه با گوشت ریش ریش شده در یک قابلمه بریزید.
بعد برنج نیم دانه و بلغور گندم را همراه با کمی آب گوشت به سایر مواد اضافه کنید. مواد آش را به صورت مرتب هم بزنید و بعد از یک ساعت پودر دارچین، پودر جوز هندی، نمک، فلفل سیاه، پودر زنجبیل و کمی روغن مایع در آش بریزید.
شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را روی آن بگذارید و اجازه دهید شله مشهدی برای یک ساعت دیگر دم بکشد و آماده شود. رسپی این غذای خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای شله مشهدی برای ۱۰ نفر
مواد لازممقدار مورد نیازلوبیا سفید۱ لیوان فرانسوی دستهدارلوبیا چیتی۱ لیوان فرانسوی دستهدارنخود۱ لیوان فرانسوی دستهدارعدس (اختیاری)۱ لیوان فرانسوی دستهدارماش ۱ لیوان فرانسوی دستهداربرنج نیم دانه۱ لیوان فرانسوی دستهداربلغور گندم ۳ لیوان فرانسوی دستهدارگوشت گوساله یا گوسفندی۵۰۰ گرمپیاز۱ عدد متوسطجوز هندی۱/۲ قاشق مرباخورینمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه مقدار لازمپودر دارچین و زنجبیلبه مقدار لازمروغن مایعبه مقدار لازمخورشت قیمهبه مقدار لازم
خرید مواد اولیه با تخفیف از اکالا
طرز تهیه شله مشهدی اصیل با قیمه
مدت زمان آماده سازی: ۳۰ دقیقهمدت زمان پخت: ۳ ساعتدرجه سختی: متوسطمناسب برای: ۸ تا ۱۰ نفر
مرحله اول: حبوبات را بخیسانید
برای شروع باید نخود، لوبیا سفید، لوبیا چیتی، عدس و ماش را در یک کاسه بزرگ بریزید و مقداری آب به کاسه اضافه کنید. حبوبات را برای یک شب تا صبح بخیسانید و در این مدت آب آنها را چند بار عوض کنید تا نفخشان کاملا گرفته شود.
مرحله دوم: گوشت را بپزید
تکههای گوشت را در قابلمه بریزید و یک عدد پیاز را ۴ قاچ و به آن اضافه کنید. در ادامه به اندازهای آب در قابلمه بریزید که روی گوشتها را بپوشاند. سپس قابلمه را روی شعله گاز قرار دهید و اجازه دهید گوشتها برای ۳ ساعت بپزند و کاملا نرم شوند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه حلیم به روش بازاری
مرحله سوم: بلغور گندم و برنج را بخیسانید
بلغور گندم و برنج نیم دانه را در یک کاسه آب بریزید و برای حدود ۳ ساعت بخیسانید تا برای پخت آماده شوند. برای درست کردن این غذا بهتر است از برنج ایرانی استفاده کنید.
مرحله چهارم: گوشت را ریش ریش کنید
بعد از این که تکههای گوشت به خوبی نرم شدند، آنها را از قابلمه خارج کنید. اجازه دهید گوشتها کمی خنک شوند و بعد آنها را با چنگال ریش ریش کنید.
مرحله پنجم: حبوبات را بپزید و له کنید
حبوبات را آبکش کنید و در یک قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. اجازه دهید حبوبات با حرارت متوسط بپزند و کاملا نرم شوند. سپس آنها را آبکش کنید و در یک ظرف مناسب بریزید و با گوشتکوب به طور کامل له کنید.
مرحله ششم: مواد آش را ترکیب کنید
در این مرحله باید حبوبات له شده را همراه با گوشت ریش ریش شده در یک قابلمه بریزید و بعد برنج نیم دانه و بلغور گندم را نیز اضافه کنید. سپس مقداری از آب گوشت را در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا برنج و بلغور به طور کامل بپزند.
در این مرحله باید آش را به صورت مداوم هم بزنید تا ته نگیرد و حالت کش دار پیدا کند. میتوانید برنج و بلغور گندم را به صورت جداگانه بپزید و بعد به مواد آش اضافه کنید.
مرحله هفتم: چاشنیها را اضافه کنید
حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت صبر کنید تا آش بپزد و در این مدت آش را هم بزنید. در ادامه مقداری پودر دارچین، پودر جوز هندی، نمک، فلفل سیاه، پودر زنجبیل و کمی روغن مایع در آش بریزید و آش را خوب هم بزنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش شله قلمکار
مرحله هشتم: آش را سرو کنید
یک ساعت دیگر غذا را روی حرارت ملایم قرار دهید تا شله مشهدی دم بکشد و آماده شود. در این مرحله باید شعله گاز را کم کنید و یک دم کنی روی درب قابلمه قرار دهید و اجازه دهید شله مشهدی مثل برنج دم بکشد.
سپس آن را در ظرف مورد نظر بریزید و با خورشت قیمه تزیین کنید. شله مشهدی شما آماده است و میتوانید آن را سرو کنید.
ادویههای مخصوص شله مشهدی
برای درست کردن شله مشهدی باید از ادویههای مخصوص آن یعنی دارچین، جوز هندی، فلفل سیاه و در صورت تمایل مقداری پودر هل و پودر فلفل قرمز استفاده کنید. بهتر است این ادویهها را در زمان استفاده پودر کنید و در آش بریزید تا شله مشهدی شما خوشطعمتر شود.
علت کشدار شدن شله مشهدی
مهمترین دلیل کشدار شدن شله مشهدی اضافه کردن گوشت ریش ریش شده به این غذا و هم زدن مداوم آن با حرارت ملایم است. برای این که این غذا به خوبی کشدار شود، باید حبوبات را به خوبی بکوبید و هر چند دقیقه یک بار غذا را هم بزنید تا کاملا جا بیفتد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه حلیم قرمز (کشکک) با گوشت
بهترین گوشت برای شله مشهدی
برای درست کردن شله مشهدی بهتر است از گوشت گوسفند یا گوساله بدون استخوان استفاده کنید. میتوانید برای این غذا از گوشت گردن و دنده گوسفندی نیز استفاده کنید تا شله شما کشدارتر شود.
قیمه شله مشهدی
قیمه شله مشهدی هیچ تفاوتی با قیمه معمولی ندارد. برای درست کردن آن باید پیاز را خرد کنید و در مقداری روغن تفت دهید. سپس تکههای گوشت را اضافه کنید. در ادامه لپهها را اضافه کنید و همراه با زردچوبه و رب گوجه تفت دهید.
مقداری آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید مواد به خوبی بپزند. در اواخر پخت میتوانید نمک و زعفران دم کرده را به خورشت اضافه کنید. بعد از اینکه خورشت پخت، میتوانید آن را روی شله مشهدی بریزید.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه شله مشهدی
در ادامه این بخش به چند نکته طلایی برای پخت شله مشهدی اشاره شده است، با ما همراه باشید.
برای پخت شله مشهدی باید از برنج نیم دانه ایرانی استفاده کنید.به منظور خوشمزهتر شدن این آش میتوانید مقداری پودر فلفل قرمز نیز به آن اضافه کنید.در برخی رسپیها برای مزه دار کردن شله مشهدی از مقداری پودر هل استفاده میشود.برای پخت شله مشهدی نذری و هیئتی برای ۱۰۰ نفر باید مواد اولیه این غذا را ۱۰ برابر کنید. برای درست کردن شله مشهدی نذری برای ۲۰۰ نفر نیز میتوانید مواد اولیه این غذا را ۲۰ برابر کنید.برای خوشمزهتر شدن شله مشهدی میتوانید مقداری دنبه گوسفند نیز به غذا اضافه کنید و بعد از پخت آن را با گوشتکوب برقی یا غذاساز میکس کنید.از آن جایی که برای پخت این غذا از بلغور استفاده میشود، بسیار زود ته میگیرد و از همین رو باید آن را به صورت مرتب هم بزنید. به خاطر داشته باشید که هر چقدر شله مشهدی را بیشتر هم بزنید، کشدارتر و خوشمزهتر میشود.بهتر است ادویه شله مشهدی را در مراحل پایانی پخت به آن اضافه کنید و بعد یک ساعت دیگر غذا را روی حرارت ملایم دم کنید تا آماده شود.جالب است بدانید که مشهدیها شله مشهدی را با نوشابه کوکا میخورند، میتوانید این ترکیب را امتحان کنید.در هر مرحله از پخت این غذا که احساس کردید، آب آن کم شده، میتوانید مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.برای کشدارتر شدن شله مشهدی بهتر است از گوشت گردن یا دنده گوسفندی استفاده کنید.فرق شله مشهدی با آش شله قلمکار این است که در پخت شله مشهدی از سبزی استفاده نمیشود.اضافه کردن عدس به شله مشهدی اختیاری است و در صورت تمایل میتوانید آن را حذف کنید.برای خوشمزهتر شدن این غذا میتوانید از مقداری آب قلم نیز استفاده کنید.بعد از آماده شدن شله مشهدی میتوانید این غذا را با نان تازه سرو کنید.برای تزیین شله مشهدی میتوانید از مقداری قیمه و پودر دارچین استفاده کنید.میتوانید از شله مشهدی به عنوان صبحانه نیز استفاده کنید.برای پخت شله مشهدی میتوانید از مرغ یا بوقلمون ریش ریش شده به جای گوشت نیز استفاده کنید.
در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه شله مشهدی و همه فوتوفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این غذا را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…