طرز تهیه کوفته تبریزی به روش سنتی+ نکات و فوتوفن ها
مناسب برای
8 نفر
زمان آمادهسازی
1 ساعت
زمان پخت
2 ساعت و 30 دقیقه
کوفته تبریزی یکی از خوشمزهترین غذاهای ایرانی است که اصالت آن به خطه آذربایجان و شهر تبریز بازمیگردد. در این مقاله از بخش آشپزی در مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه کوفته تبریزی به روش سنتی و همه فوتوفنهای درست کردن این کوفته خوشمزه آشنا شوید.
نگاهی سریع به روش پخت
برای درست کردن این کوفته باید لپه و برنج را بپزید و کمی میکس کنید. گوشت، پیاز، سبزی، تخم مرغ و ادویهها را با لپه و برنج مخلوط کنید و خوب روز دهید.
در ادامه یک عدد تخم مرغ و سبزی کوفته به آن اضافه کنید و دوباره مواد کوفته را ورز دهید.
آب را با تره و مرزه، رب گوجه فرنگی، پیاز داغ، نمک و فلفل سیاه روی حرارت قرار دهید. تخم مرغ پخته، گردو، زرشک و آلو را در قسمت میانی کوفتهها بگذارید و بعد کوفتهها را در سس مخصوص قرار دهید و بپزید.
برای خواندن جزئیات طرز تهیه کوفته تبریزی به روش سنتی میتوانید این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
مواد لازم برای کوفته تبریزی به روش سنتی برای ۸ نفر
مواد لازممقدار مورد نیازگوشت چرخ کرده۵۰۰ گرملپه خام۲۵۰ گرمبرنج۱ لیوان فرانسوی دستهدارپیاز۱ عددسبزی کوفته۵ قاشق غذاخورینمک، فلفل دلمه و زردچوبهبه مقدار لازمتخم مرغ (اختیاری)۲ عددزعفران۱ قاشق غذاخوریرب گوجه فرنگی۳ قاشق غذاخوریلپه۱ لیوان فرانسوی دستهدار
مواد میانی کوفته تبریزی
مواد لازممقدار مورد نیازپیاز داغ۳ تا ۴ قاشق غذاخوریمغز گردوبه مقدار لازمتخم مرغ آبپز (بدون پوست)به مقدار لازمزرشک۱ قاشق غذاخوریآلوبه مقدار لازمتره و مرزه خرد شده۱ قاشق غذاخوری
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
مرحله اول: لپه را بخیسانید
برای شروع باید لپه را از چند ساعت قبل در یک کاسه آب بریزید و هر یک ساعت یک بار آب آن را عوض کنید تا نفخ لپه به طور کامل گرفته شود.
مرحله دوم: لپه را بپزید
بعد از چند ساعت باید لپهها را همراه با ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا لپهها نرم شوند.
سپس آنها را آبکش کنید و به سراغ مرحله بعد بروید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کوفته تبریزی
مرحله سوم: برنج را بپزید
برنج را بشویید و همراه با ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید. مقداری نمک به آن اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید. اجازه دهید برنج به خوبی بپزد و نرم شود. بعد از این که برنج نرم شد، آن را آبکش کنید و کنار بگذارید.
مرحله چهارم: برنج و لپه را میکس کنید
برنج و لپه پخته شده را در یک ظرف بریزید و بعد با گوشتکوب دستی یا برقی بکوبید تا کمی خرد شوند. به هیچ عنوان نباید لپه و برنج را به طور کامل له کنید.
مرحله پنجم: سس کوفته را آماده کنید
برای درست کردن سس کوفته تبریزی باید ۴ لیوان آب در یک قابلمه بریزید و بعد آن را روی حرارت قرار دهید تا بجوشد.
در ادامه تره و مرزه خرد شده را در قابلمه بریزید. رب گوجه فرنگی، پیاز داغ و مقداری نمک و فلفل سیاه نیز به قابلمه اضافه کنید و کمی زعفران در آن بریزید. اجازه دهید سس روی حرارت بجوشد و کمی غلیظ شود.
برای خوشرنگ شدن سس کوفته قلقلی میتوانید رب گوجه را در روغن سرخ و بعد به سایر مواد اضافه کنید.
مرحله ششم: گوشت، پیاز و ادویهها را ترکیب کنید
یک عدد پیاز را به صورت ریز رنده کنید و با دست کمی فشار دهید و آب اضافه آن را بگیرید.
گوشت چرخ کرده را با پیاز مخلوط کنید و بعد آرد نخودچی، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را در ظرف بریزید و همه مواد را برای ۵ دقیقه ورز دهید تا کاملا منسجم شوند.
بیشتر بخوانید: غذاهای سنتی تبریز
مرحله هفتم: مواد کوفته را مخلوط کنید
برنج و لپه را به مواد کوفته اضافه کنید و دوباره مواد را برای ۵ دقیقه ورز دهید.
در ادامه سبزی کوفته را به صورت ریز خرد کنید و در ظرف بریزید و دوباره مواد را ورز دهید تا یکدست شوند. کمی بعد تخم مرغها را به مواد کوفته اضافه کنید و دوباره مواد را ورز دهید تا کاملا با هم مخلوط شوند.
برای انسجام بیشتر مواد کوفته میتوانید ۲ عدد تخم مرغ خام را به آن اضافه و خوب با مواد کوفته ترکیب کنید.

مرحله هشتم: کوفتهها را گرد کنید
مقداری مایه گوشتی بردارید و آن را کمی پهن کنید.
یک عدد تخم مرغ آب پز بردارید و همراه با مقداری گردو، زرشک و آلو داخل آن قرار دهید. در ادامه روی مواد را با گوشت بپوشانید و کوفته را گرد کنید.
همه کوفتهها را به همین شکل آماده کنید.
مرحله نهم: کوفتهها را بپزید
کوفتهها را به آرامی در سس قرار دهید و اجازه دهید کوفته تبریزی شما با حرارت ملایم بپزد.
به خاطر داشته باشید که در زمان اضافه کردن کوفتهها به سس، سس نباید در حال جوشیدن باشد، زیرا در این صورت کوفتهها از هم میپاشند.
تا ۱۵ دقیقه اول به هیچ عنوان کوفتهها را دستکاری نکنید و اجازه دهید کوفته تبریزی شما به آرامی شکل بگیرد و منسجم شود.
مرحله دهم: کوفتهها را آماده کنید
نیم ساعت بعد از پخت کوفتهها میتوانید آنها را به آرامی بچرخانید تا تمام قسمتهای آنها زیر و رو شود.
حدود ۲ ساعت و نیم صبر کنید تا کوفتهها کاملا بپزند و سس آنها غلیظ شود.
مرحله یازدهم: کوفتهها را سرو کنید
بعد از آماده شدن کوفتهها، شعله گاز را خاموش کنید و آنها را در ظرف مورد نظر بریزید.
در ادامه سس را روی کوفتهها بریزید و برای تزیین آنها از مقداری پیاز داغ، زرشک و گردوی خرد شده استفاده کنید.
کوفته تبریزی با مرغ
برای پخت کوفه تبریزی با مرغ میتوانید به جای گوشت چرخ کرده باید از سینه مرغ چرخ کرده استفاده کنید. سایر مراحل پخت این کوفته هیچ تفاوتی با روش قبل ندارد.
سبزی کوفته تبریزی
برای پخت کوفته تبریزی باید از ترکیب سبزیهای معطر مثل گشنیز، نعنا، ترخون، مرزه و جعفری استفاده کنید.
در اکثر شهرهای شمالی معمولا از سبزیجات محلی نیز برای مزه دار کردن کوفته تبریزی استفاده میشود. برای خوش عطر شدن کوفته تبریزی حتما از سبزیجات تازه و باکیفیت استفاده کنید.
علت وا رفتن کوفته تبریزی
شل بودن مواد کوفته و جدا نکردن آب پیاز از مایه کوفته موجب باز شدن کوفته تبریزی میشود. از طرف دیگر اگر مواد اولیه کوفته را کم و زیاد کنید یا مقدار لپه را بیشتر از حد لزوم در کوفته بریزید، کوفته شما له میشود.
برای جلوگیری از وا رفتن کوفته سعی کنید مواد کوفته را به خوبی ورز دهید و از مقداری آرد نخودچی برای جلوگیری از شل شدن آن استفاده کنید.
برای جلوگیری از وا رفتن کوفتهها میتوانید بعد از گرد کردن کوفتهها، آنها را در یخچال بگذارید و بعد بپزید.

نکات و فوتوفن های طرز تهیه کوفته تبریزی به روش سنتی
در ادامه این بخش به چند نکته طلایی برای پخت کوفته تبریزی به روش سنتی اشاره شده است، با ما همراه باشید.
قرار دادن تخم مرغ پخته در کوفته بریزید اختیاری است و در صورت تمایل میتوانید آن را حذف کنید.برای پخت این کوفته به هیچ عنوان لپه و برنج را به طور کامل له نکنید.در صورتی که مواد کوفته شل به نظر میرسد، میتوانید از مقدار آرد نخودچی بیشتری استفاده کنید.در زمان پخت کوفته تبریزی باید شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید تا کوفتهها به آرامی بپزند و ظاهر آنها بعد از پخت حفظ شود.در برخی رسپیها برای قسمت میانی کوفته تبریزی به جای آلو خشک از آلبالوی خشک نیز استفاده میشود.بعد از پخت لپه و برنج میتوانید مواد را همراه با گوشت و سایر مواد در غذاساز بریزید و خوب میکس کنید تا کاملا یکدست شوند.برای درست کردن کوفته تبریزی میتوانید به جای تخم مرغ کامل از تخم مرغ نصفه در قسمت میانی کوفتهها استفاده کنید.در زمان گرد کردن کوفتهها دقت کنید که هیچ درزی روی گوشت باقی نماند و کوفتهها به خوبی گرد شوند.بزرگ یا کوچک بودن اندازه کوفته تبریزی کاملا اختیاری است و میتوانید این کوفتهها را در هر اندازهای که دوست دارید آماده کنید.قبل از قرار دادن کوفتهها در سس میتوانید آنها را در روغن سرخ کنید. این کار از وا رفتن کوفته تبریزی در سس جلوگیری میکند.برای پخت کوفته تبریزی با سبزی خشک باید به جای سبزی تازه از مقداری سبزی خشک استفاده کنید.برای درست کردن کوفته تبریزی باید از مخلوط گوشت گوساله و گوسفندی که چربی متعادلی دارد استفاده کنید.کم و زیاد شدن مواد کوفته موجب افت کیفیت این کوفتهها میشود.اضافه کردن ادویه کاری به این کوفتهها طعم فوقالعادهای میبخشد.در صورتی که مقدار چربی گوشت چرخ کرده کم باشد، ممکن است کوفتهها سفت شوند.برای پخت کوفته تبریزی برای ۴ نفر باید مواد اولیه این کوفته را نصف کنید.در طرز تهیه کوفته تبریزی برای دو نفر باید مواد اولیه این کوفته را به ۱/۴ کاهش دهید.برای پخت کوفته تبریزی میتوانید به جای سبزیهای مختلف تنها از ترکیب تره و مرزه استفاده کنید.مقدار سسی که برای پخت کوفتهها درست میکنید، باید به اندارهای باشد که حدود ۲/۳ کوفتهها را بپوشاند.
در این مقاله از بخش آشپزی مجله اکالا به طرز تهیه کوفته تبریزی به روش سنتی و همه فوتوفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این غذا را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…