عوارض اعتیاد به مصرف نان و برنج
نان و برنج از مواد غذایی محبوب ایرانیهاست و خیلیها این دو ماده غذایی را بهصورت همزمان مصرف میکنند، آن هم به بهانه اینکه سیر نمیشوند. این در حالی است که نان و برنج هر دو از منابع اصلی کربوهیدراتها هستند و مصرف همزمان آنها منجر به دریافت بیش از حد کالری میشود. اگر این کالری اضافی بهصورت فعالیت بدنی سوزانده نشود، به مرور زمان باعث افزایش وزن و چاقی است که خود، عامل خطر بسیاری از بیماریها ازجمله دیابت نوع۲، بیماریهای قلبی-عروقی و فشار خون بالاست.
به گزارش همشهری؛ مسئله اینجاست که تکیه بیش از حد بر نان، فرد را از سایر گروههای غذایی مهم مثل سبزیجات، پروتئینها و چربیهای سالم غافل میکند و به او احساس بینیازی میدهد.
این موضوع میتواند منجر به کمبود ویتامینها و مواد معدنی ضروری مانند آهن، کلسیم، ویتامین D و اسیدهای چرب امگا 3 شود. از سوی دیگر مصرف زیاد کربوهیدراتها بهخصوص اگر همراه با فیبر کافی نباشد، میتواند باعث مشکلات گوارشی مانند نفخ، یبوست یا سوءهاضمه هم بشود، چون برنج، نانهای سفید و بسیاری از نانهای سنتی فیبر کمی دارند.
راهکارهای ترک عادت
مصرف متعادل نان و برنج: به جای مصرف هر دو این خوراکیها، در وعدههای غذایی یکی را انتخاب کنید یا مقدارشان را کاهش دهید.انتخاب غلات کامل: برنج را میتوانید با نان سبوسدار مصرف کنید. مواد غذایی حاوی سبوس باعث احساس سیری طولانیتری میشوند.مصرف بیشتر سبزیجات: سبزیجات کمکالری هستند، فیبر بالایی دارند و میتوانند به کنترل قند خون کمک کنند.مصرف پروتئین و چربیهای سالم: حتماً در هر وعده غذایی منبعی از پروتئین (مانند مرغ، ماهی، حبوبات و…) و چربیهای سالم (مانند روغن زیتون) داشته باشید. فعالیت بدنی: اگر کالری دریافتی شما بالاست، فعالیت بدنی منظم داشته باشید تا انرژی اضافی سوزانده شود.
دو نکته مهم
اینکه بسیاری از افراد بهدلیل عادتهای فرهنگی یا روانی احساس میکنند، بدون نان سیر نمیشوند، ریشه در عادتهای کودکی یا حتی جنبههای روانی تغذیه دارد.
گاهی احساس گرسنگی یا نیاز به خوردن نان همراه غذا ناشی از کمآبی بدن است. نوشیدن آب کافی قبل از غذا میتواند به کنترل اشتها و کاهش تمایل به مصرف بیش از حد کربوهیدراتها کمک کند.