معرفی 7 غذای شب عید و سیزده به در کرمانشاه
کرمانشاه، سرزمین فرهنگ و اصالت، در آستانه نوروز با آیینها و رسوم ویژهای به استقبال بهار میرود. مردم این دیار باوری دیرینه دارند که پخت غذاهای سنتی و لذیذ در شب عید و سیزده به در، نویدبخش برکت و گشایش در سال پیش رو خواهد بود. در این مقاله از مجله اکالا، همراه ما باشید تا با طعم دلنشین غذاهای مخصوص شب عید کرمانشاه آشنا شوید.
از جمله این غذاهای خوشمزه و ویژه میتوان به خورشت خلال، خورشت کنگر، کوفته، رشته پلو، آش سورانه، سیب پلو و… اشاره کرد که در ادامه طرز تهیه هر یک را برایتان شرح خواهیم داد.
غذاهای شب عید و سیزده به در کرمانشاه
در ادامه، شما را با فهرستی از محبوبترین و لذیذترین غذاهای مخصوص شب عید و سیزده به در که زینتبخش سفرههای کرمانشاهیها میشوند، آشنا خواهیم کرد.
۱- خورشت خلال
خورشت خلال محبوبترین غذای کرمانشاه است که برای درست کردن آن از خلال بادام و زرشک سیاه استفاده میشود. این خورشت در کرمانشاه بسیار پرطرفدار است و معمولا از آن برای پذیرایی از مهمانها در شب عید و سیزده به در استفاده میشود.
برای درست کردن این خورشت با گوشت باید پیاز، گوشت و رب را خوب تفت دهید و بعد همراه با مقداری آب در قابلمه بریزید تا گوشتها بپزند. بعد از پخت کامل گوشت میتوانید خلال خیسانده شده، زعفران و لیمو عمانی را اضافه کنید.
در ادامه زرشک شسته شده، گلاب، فلفل و کمی نمک را به خورشت اضافه کنید و اجازه دهید غذا جا بیفتد. در صورت تمایل میتوانید این غذا را با مرغ نیز آماده کنید و به جای گلاب مقداری پودر گل محمدی در آن بریزید.
اگر به زرشک سیاه دسترسی ندارید میتوانید این غذا را با زرشک قرمز درست کنید.
۲- خورشت کنگر
خورشت کنگر، با طعم بینظیر و شباهت دلپذیر به خورشت کرفس، یکی از غذاهای ویژه و محبوب کرمانشاه در ایام نوروز است که طبخ آن برای شب عید نیز رایج است. برای پخت این غذا، باید ابتدا پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید تا نرم شود.
سپس زردچوبه و گوشت خورشتی را اضافه کرده و تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. رب گوجه فرنگی را افزوده و کمی تفت دهید، سپس آب جوش بریزید و اجازه دهید گوشت نیمپز شود.
در این فاصله، کنگر پاک شده و خرد شده را به همراه نعنا و جعفری ساطوری در روغن تفت دهید. سبزیجات و کنگر تفت داده شده را به قابلمه گوشت نیمپز اضافه کنید.
در یک ساعت پایانی پخت، لیمو عمانی سوراخ شده، نمک و فلفل سیاه را اضافه کرده و با حرارت ملایم اجازه دهید خورشت جا بیفتد. در صورت تمایل، در انتها کمی آبلیمو یا آبغوره برای چاشنی اضافه کنید و با پلو سرو کنید.
بیشتر بخوانید: غذاهای مخصوص شب عید نوروز در اراک
۳- کوفته کرمانشاهی
کوفته کرمانشاهی یا همان هلو کباب یکی از غذاهای بسیار محبوب و پرطرفدار کرمانشاهی است که اغلب در شب عید سرو میشود. برای طبخ این غذا، ابتدا لپه را بپزید و با سیبزمینی، گوشت و پیاز چرخکرده مخلوط کنید.
سپس این مواد را ورز دهید تا چسبندگی کافی پیدا کنند. داخل هر کوفته، یک مغز گردو قرار دهید و آن را گرد کنید. در ادامه، کوفتهها را در روغن سرخ کنید و در یک سس مخصوص که ترکیبی از پیاز داغ، رب، زعفران و آلو بخارا است، قرار دهید تا به خوبی مغز پخت شوند.
۴- رشته پلو با قیسی
رشته پلو با قیسی از جمله غذاهای خوشمزه کرمانشاه است که برای ایام عید طبخ میشود. برخی افراد بر این باورند که با طبخ و میل کردن رشته پلو عمر طولانی داشته و مدیریت امور زندگی را به دست میگیرند.
برای درست کردن این غذای خوشمزه، باید ابتدا برنج و رشته را پس از شستن در آب جوش ریخته و پس از حدود ۸-۱۲ دقیقه آبکش کنید. سپس در قابلمه مورد نظر ته دیگ گذاشته و لایه لایه برنج و رشته را با هل و دارچین بریزید.
زعفران دم کرده یا روغن حیوانی اضافه کرده و به مدت ۴۵ دقیقه دم کنید. در این فاصله، پیاز رنده شده و آب گرفته را با گوشت چرخ کرده و ادویه ورز داده و به صورت کوفتههای قلقلی درآورید و پس از استراحت در یخچال، سرخ کنید و در آخر کمی زعفران دم کرده به آن اضافه کنید.
قیسی و کشمش شسته شده را نیز در کمی روغن تفت دهید. پس از دم کشیدن پلو، آن را مخلوط کرده و با کوفتههای قلقلی، قیسی و کشمش تزیین و سرو کنید.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
۵- آش سورانه
یکی دیگر از غذاهای محبوب کرمانشاهی که اغلب در سیزده به در طبخ میشود، آش سورانه است. سورانه گیاهی شبیه سیر با عطر و طعم فوقالعاده است که در فصل بهار برداشت میشود و برای شب عید به عنوان غذای مخصوص پخته میشود.
برای درست کردن این آش، ابتدا باید گیاه سورانه را بشویید و خرد کنید. سپس آن را بعد از تفت دادن همراه با آب بپزید. پیاز را با گوشت چرخ کرده تفت دهید و بعد از اضافه کردن چاشنیها به قابلمه، گیاه سورانه را اضافه کنید.
بعد از این که همه مواد به خوبی پختند، رب انار و در صورت تمایل شکر را اضافه کنید. میتوانید این آش را بدون گوشت و با مقداری برنج نیز آماده کنید.
بیشتر بخوانید: غذاها و خوراکیهای مخصوص چهارشنبهسوری
۶- سیب پلو
سیب پلو غذایی ساده اما پرطرفدار در کرمانشاه است که اغلب برای شب عید و سیزده به در پخته میشود. برای درست کردن سیب پلو، ابتدا باید برنج را خیسانده و سیب زمینی نگینی خرد شده را در آب سرد قرار دهید.
برنج و سیب زمینی را در آب جوش با نمک و روغن چند دقیقهای بجوشانید و سپس آبکش کنید. در قابلمه روغن ریخته و ته دیگ دلخواه قرار دهید، مخلوط برنج و سیب زمینی را اضافه کرده و حفرهای در وسط آن ایجاد کنید.
سپس روغن مایع و زعفران دم کرده را روی برنج بریزید و به مدت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت دم کنید. این پلو را میتوانید با انواع خورشت مانند مرغ یا گوشت قلقلی سرو کنید.
۷- چلو گوشت
چلو گوشت از جمله غذاهای محبوب بین ایرانیان است که برای ایام عید در کرمانشاه طبخ میشود. این غذای لذیذ با گوشت گوساله یا گوسفندی طبخ و در کنار پلو زعفرانی سرو میشود.
برای درست کردن چلو گوشت، ابتدا باید پیاز را با گوشت و زردچوبه سرخ کنید. رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و همه مواد را برای ۵ دقیقه دیگر تفت دهید. به مقدار کافی آب در قابلمه بریزید و بعد سیر، برگ بو و دارچین را اضافه کنید.
اجازه دهید گوشت به خوبی بپزد و سس آن غلیظ شود. سپس برنج را آماده کنید و گوشت را در کنار برنج آبکش سرو کنید.
در این مطلب از بخش آشپزی اکالا، شما را با شماری از محبوبترین و خوشمزهترین غذاهای سنتی کرمانشاه که زینتبخش سفرههای شب عید و سیزده به در این استان هستند، آشنا کردیم.
اگر در تعطیلات نوروز قصد سفر به کرمانشاه زیبا را دارید، با مطالعه این مقاله میتوانید از میان تنوع بینظیر غذاهای لذیذ این خطه، بهترین انتخابها را داشته باشید و تجربهای فراموشنشدنی از طعمهای اصیل کرمانشاهی کسب کنید.
شراره هستم و اینجا سعی دارم با قلمم، شما را به دنیای گردشگری، مد و فشن، آشپزی و… ببرم. پس اگر به دنبال ایدههای جدید و سبک زندگی متفاوت هستید، اینجا دقیقا جای شماست.