چرا احتمال برخورد این سیارک با زمین هر روز بیشتر میشود؟
فرارو- ناسا و دانشمندان بلاخره توضیح دادند احتمال برخورد سیارک وایآر ۴ با سیاره ما چگونه محاسبه میشود و چرا هنوز جای نگرانی نیست.
به گزارش فرارو به نقل از نیویورک تایمز، اخترشناسان از آذر ماه امسال به دقت مشغول بررسی احتمال برخورد یک سیارک ۳۹ تا ۹۱ متری با زمین هستند. در مجموع به نظر میرسد احتمال برخورد این سیارک با زمین در ۸ سال آینده هر روز در حال افزایش است. در ۹ بهمن، احتمال برخورد این سیارک با سیاره زمین در تاریخ ۱ دی ۱۴۱۴، ۱.۳ درصد بود. سپس در ۱۲ بهمن به ۱.۷ درصد افزایش یافت و در روز بعد به ۱.۴ درصد کاهش یافت. چند روز بعد این احتمال به ۲.۳ درصد جهش کرد. افراد زیادی از این کاهش و افزایش دائمی احساس ناراحتی میکنند. با این حال، این آمار ترسناک زمانی که صحبت از سیارکهای تازه کشف شده نزدیک به زمین میشود، بسیار عادی است.
دیوید فارنوکیا، مهندس ناوبری در مرکز مطالعات اجرام آسمانی نزدیک زمین در ناسا، میگوید: «درست است که احتمال برخورد این سیارک با زمین اخیراً دو برابر شده است، اما این بدان معنا نیست که احتمال برخورد بیشتر از این افزایش پیدا خواهد کرد. احتمال برخورد بسیار کم است و با ادامه مشاهدهات ممکن است به صفر برسد.» دو سازمان کلیدی در محاسبه این شانس برخورد این سیارک با زمین دخالت دارند. ناسا و مرکز هماهنگی اجرام نزدیک به زمین در ایتالیا که بخشی از آژانس فضایی اروپا است این مشاهدات را برعهده دارند. این گروهها نقشه نگاران فضای نزدیک به زمین هستند و به دنبال بخشهایی از نقشه کیهانی هستند که سیارکها یا ستارههای دنبالهدار با خطرناک برخورد با زمین در آن قرار میگیرند.
هنگامی که یک جرم آسمانی جدید کشف میشود، هر دو مرکز از نرم افزار دینامیک مداری خودکار خود برای بررسی این اجرام استفاده میکنند. ترسیم مسیرهای احتمالی اجرام آسمانی باعث بالا رفتنن احتمال برخورد آنها با زمین میشود. با این حال این ارقام تنها احتمالی هستند و بسیاری از این مدارها از زمین دور خواهند شد، بنابراین احتمال برخورد کم خواهد بود. با آغاز فرآیند مشاهده و بررسی مدارهای محتملتر احتمال برخورد این اجرام با زمین کم میشود. این روش مشاهده مدارهای محتمل باعث افزایش یا کاهش احتمال برخورد این سیارک جدید با زمین است. با این حال، این روش یک تئوری علمی است که عددی واقعی را نشان نمیدهد و تنها به بررسی احتمالات میپردازد.
تلسکوپها تنها تا ماه اردیبهشت میتوانند سیارک وای آر ۴ را رصد کنند، با تغییر مدار این سیارک دانشمندان پس از اردیبهشت ۴ سال دیگر دوباره میتوانند این سیارک را رصد کنند. اگرچه احتمال برخورد این سیارک جدید با زمین بسیار کم است، اما ناسا و آزانس فضایی اروپا به بررسی ادامه میدهند، زیرا همین احتمال کوچک نیز بیشتر از آن چیزی است که معمولاً برای سایر سیارکها محاسبه میشود. اگر این سیارک به زمین برخورد کند، نیروی مخربی شبیه به بمب هستهای ایجاد میکند. عدم قطعیت فعلی در مورد مدار آینده این سیارک، احتمال برخوردش با مناطق مختلف را افزایش میدهد. مکانهای احتمالی برخورد در حال حاضر شامل شرق اقیانوس آرام، شمال آمریکای جنوبی، اقیانوس اطلس، بخشهایی از آفریقا، دریای عرب و جنوب آسیا میشود. اگر احتمال حقیقی برخرود این سیارک با کره زمین افزایش پیدا کند دانشمندان برای اولین بار فرصت آزمایش سیستمهای دفاع فضایی خود را خواهند داشت.