چه زمانی باید آب سرد، گرم یا ولرم بنوشیم؟
فرارو- در حالی که بیشتر افراد تنها به مقدار آب مصرفی روزانه توجه میکنند، تحقیقات جدید نشان داده است دمای آب میتواند به اندازه حجم آن برای سلامتی اهمیت داشته باشد.
به گزارش فرارو به نقل از آپورثی، در دنیایی که مصرف روزانه آب به عنوان یک توصیه بهداشتی همگانی شناخته شده است، تحقیقات جدید نشان میدهد که تنها مقدار آب مصرفی مهم نیست، بلکه دمای آن نیز میتواند تأثیرات شگفتانگیزی بر سلامت داشته باشد. ۷۵ درصد بدن انسان از آب تشکیل شده است؛ این حقیقتی است که اکثر افراد از آن باخبرند اما به ندرت به آن فکر میکنند. برای حفظ این ذخیره داخلی، مردان باید روزانه ۱۵ فنجان و زنان ۱۱ فنجان آب بنوشند. نیازی به محاسبات پیچیده نیست تا متوجه شویم این مقدار زیادی آب است. اما اگر شما تمام این مدت، آب را به روش اشتباه یا حداقل ناکارآمد مینوشیدید، چه؟ درست همانطور که هر گیاه شرایط رشد ایدهآل خود را دارد، به گفته پزشکان و متخصصان پزشکی، دمای آبی که مینوشیم بسیار مهمتر از آن چیزی است که ممکن است تصور کنیم.
آب با دمای اتاق، یخزده و مستقیم از یخچال، یا کمی گرم؛ هر کسی روش منحصر به فرد خود را برای نوشیدن آب دارد، اما اینگونه ممکن است از برخی مزایای سلامتی جدی غافل شویم یا حتی باعث ناراحتی غیرضروری برای خودمان شویم. متخصصان پزشکی دریافتهاند که دمای آب، هنگامی که در زمان مناسب استفاده شود، میتواند به طور قابل توجهی سلامتی را بهبود بخشد و بر همه چیز از نحوه هضم غذا تا عملکرد در تمرینات ورزشی تأثیر بگذارد. همه انواع آب بدن را آبرسانی میکنند، اما دمایی که آن را مینوشید میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.
آب با دمای اتاق، بهترین دوست سیستم گوارش
بسیاری از متخصصان تغذیه و کارشناسان سلامتی توصیه میکنند که آب با دمای اتاق (حدود ۲۰ درجه سانتیگراد) را اولین چیزی قرار دهید که صبح مینوشید تا به آرامی دستگاه گوارش خود را فعال کنید. این رویکرد ملایم اغلب به عنوان درمان آب ژاپنی شناخته میشود و توصیه میکند صبح پس از بیدار شدن ۴ تا ۵ لیوان آب (هر کدام حدود ۱۸۰ میلیلیتر) بنوشید و سپس ۴۵ دقیقه برای خوردن صبحانه صبر کنید. آب با دمای اتاق همچنین برای آبرسانی روزانه عالی است، زیرا معمولاً نوشیدن آن راحتتر است.
دکتر جیل بلیکوی، متخصص طب سوزنی و پزشکی چینی توضیح میدهد: «در طب چینی ما نوشیدن آب گرم را به دلیل تأثیر آن بر سیستم گوارش توصیه میکنیم. نوشیدن آب سرد میتواند چربیهای موجود در غذا را منعقد کند و به همین دلیل میتواند سیستم گوارش را کند کند.» بدن شما آب با دمای اتاق را راحتتر جذب میکند و کمترین اختلال را در سیستم گوارشی ایجاد میکند، که آن را به گزینهای مناسب برای معدههای حساس تبدیل میکند.
آب یخ، ایدهآل برای ورزش و روزهای گرم
این گزینه مخصوص ورزشکاران و علاقهمندان به تناسب اندام است: آب سرد (حدود ۵ درجه سانتیگراد از یخچال یا ۱۵ درجه سانتیگراد از شیر آب) دوست جدید شماست. مانند نسیم خنک تابستانی، آب سرد به طور طبیعی بدن را در حین یا پس از ورزش خنک میکند. همچنین کمی به متابولیسم کمک میکند: طبق تحقیقات، بدن برای گرم کردن آب تا دمای بدن، حدود پنج کالری مصرف میکند.
مطالعات نشان میدهد نوشیدن آب سرد یک رفلکس خاص را فعال میکند که به بدن کمک میکند زودتر عرق کردن را متوقف کند، و به طور مؤثر دمای مرکزی بدن را کاهش داده و عملکرد کلی را بهبود میبخشد. دکتر برایان واینر، متخصص گوارش میگوید: «تعریق قبل از اینکه مایعات کاملاً در بدن جذب شوند، متوقف میشود. نوعی رفلکس وجود دارد که جذب مایعات را تشخیص میدهد و مطالعات نشان دادهاند که این رفلکس در دمای آب سرد از شیر بیشتر فعال میشود.»
آب گرم، تسکیندهنده ناراحتیها
آب گرم (۵۵-۷۰ درجه سانتیگراد) میتواند هنگامی که حال خوبی ندارید، فوقالعاده آرامشبخش باشد. بنابراین، اگر احساس گرفتگی میکنید یا درگیر گلودرد هستید، یک فنجان آب گرم ممکن است دقیقاً همان چیزی باشد که نیاز دارید. یک مطالعه در سال ۲۰۰۸ نشان داد نوشیدنیهای گرم مانند یک درمان طبیعی عمل میکنند و تسکینی سریع و ماندگار برای آبریزش بینی، سرفه، گلودرد و خستگی ایجاد میکنند.
آب گرم بخاری ایجاد میکند که به پاکسازی گرفتگی سینوسها کمک میکند، در حالی که گرمای آرامشبخش آن عضلات گوارشی و دستگاه گوارش را آرام میکند. در واقع، یک مطالعه کوچک نشان داد آب گرم برای بیماران در حال بهبودی پس از جراحی معجزه میکند و باعث بهبود راحتی و سلامت گوارشی آنها میشود. آب گرم یا داغ همچنین میتواند استرس را به معنای واقعی کلمه ذوب کند، به شرطی که دما به طور مناسب گرم باشد: آب بالای ۷۰ درجه سانتیگراد میتواند مری شما را بسوزاند یا به گیرندههای چشایی روی زبان آسیب برساند.
چه زمانی باید از دماهای خاص آب اجتناب کرد
اگرچه اکثر پزشکان موافقند که نوشیدن آب کافی بسیار مهمتر از دمای آن است، شرایط خاصی وجود دارد که باید در نظر داشت:
میگرن: آب سرد ننوشید! تحقیقاتی در سال ۲۰۰۱ نشان دادهاند این نوشیدنی خنک میتواند سردرد را در افرادی که مستعد آن هستند، تحریک یا حتی تشدید کند.
بیماری: اگر مری شما آسیب دیده است، آب سرد میتواند علائم را بدتر کند. سعی کنید به جای آن از آب گرم استفاده کنید که میتواند به تسکین و آرامش مری کمک کند.
روزهای گرم: برخلاف باورهای قدیمی، آب گرم در واقع میتواند باعث شود کمتر احساس تشنگی کنید. ونسا ریستو، متخصص تغذیه رسمی، هشدار میدهد که مصرف آب یخ میتواند در روزهایی که بدن شما برای خنک ماندن از طریق تعریق آب از دست میدهد، خطرناک باشد.
رویکرد شخصیسازی شده به نوشیدن آب
همانطور که هر فرد نیازهای تغذیهای منحصر به فردی دارد، ترجیحات نوشیدن آب نیز میتوانند بسیار شخصی باشد. بسیاری از افراد به طور غریزی به سمت دمای آبی میروند که برای بدنشان مفید است. برخی کشورها، مانند چین و ایران، سنت طولانی در توصیه به نوشیدن آب گرم به دلایل سلامتی دارند، که با یافتههای علمی جدید مطابقت دارد.
متخصصان سلامت پیشنهاد میکنند که برای بهینهسازی مصرف آب روزانه خود، به نشانههای بدن خود توجه کنید. اگر پس از نوشیدن آب سرد احساس ناراحتی دارید، به آب با دمای اتاق روی آورید. اگر در طول روز با مشکلات گوارشی مواجه هستید، ممکن است خیساندن یک لیمو یا دارچین در آب گرم صبحگاهی به ایجاد یک روتین سلامتی پایدار کمک کند. با این حال، مهمترین نکته این است که فارغ از دما به اندازه کافی آب بنوشید. کمآبی میتواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات سلامتی شود، از خستگی و سردرد گرفته تا مشکلات شناختی. متخصصان توصیه میکنند که بطری آب خود را همیشه همراه داشته باشید و در طول روز به طور منظم آب بنوشید، به جای اینکه منتظر احساس تشنگی شوید که معمولاً نشانهای از کمآبی خفیف است.