۴ نکته درباره اتهامات انگلیس و فاکسنیوز به ایران
فرارو- طی روزهای گذشته، ۷ تبعه ایرانی توسط پلیس ضدتروریسم بریتانیا به اتهام مشارکت در عملیات تروریستی، در دو یورش جداگانه پلیس بازداشت شدند. وزیر کشور بریتانیا در توصیف این عملیات که در جریان آن ۸ نفر دستگیر شدند، آن را یکی از بزرگترین عملیات ضدتروریستی تاریخ انگلستان خواند. پلیس ضدتروریسم این کشور تاکید کرده است که دو عملیات پلیس برای دستگیری این متهمان، به یکدیگر بیارتباطی هستند. بنا بر گزارش رسانههای انگلیسی، دومینیک مورفی رئیس پلیس ضدتروریسم اعلام کرد که یک عملیات مربوط به یک توطئه تروریستی برای حمله به یک محل خاص و عملیات دیگر بازداشتی در ارتباط با موضوعات امنیت ملی بوده است. سه روز قبل دن جارویس، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا در مجلس عوام، دستگاههای امنیتی ایران را به تلاش برای نفوذ و اقدام علیه امنیت ملی بریتانیا متهم کرد.
به گزارش فرارو، با پیچیدگی روابط میان ایران و کشورهای اروپایی که طی چهارسال گذشته همواره پیچیدهتر نیز شده، میتوان چند نکته را در رابطه با این ادعا مد نظر قرار داد. سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به طرح این اتهامات از سوی طرف بریتانیایی، در توئیتر نوشت: «داستانسرایی در خصوص اتباع دستگیر شده ایرانی در بریتانیا را قاطعانه رد می کنیم. انتخاب زمان کنونی و عدم تعامل نشان می دهد که ظاهراً مسائلی در پشت پرده می گذرد.» او همچنین خواستار دسترسی کنسولی به اتباع بازداشتی ایران در انگلستان شد.
اول؛ اوج گرفتن تیرگی روابط
عراقچی در توئیتر به زمان کنونی اشاره کرد. تیرگی روابط میان ایران و اروپا که از زمان آغاز تجاوز روسیه به اوکراین بیش از پیش شتاب گرفت و از سال ۱۴۰۱ – به خاطر حمایت علنی و اظهارات تند مقامات اروپایی علیه ایران و کارشکنیها از داخل ایران با تئوری زمستان سخت – وارد مسیر جدیدی شد، پس از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا به یک سطح بالاتر از تنش ارتقاء پیدا کرد. اروپاییها از دخیل نبودن در این روند دیپلماتیک احساس خطر میکنند و در حال حاضر نیز اقدامات و بهانههای غیرهستهای در حال اوج گیری است. یکی از نمایندگان پارلمان بریتانیا پس از سخنرانی معاون امنیتی وزیر کشور، خواستار تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شده بود. تمام این اقدامات مانند گرههایی هستند که در زمان لازم روی میز تبادل امتیاز قرار میگیرند.
دوم؛ ادعای یک روزنامه انگلیسی
همان طور که در گزارش پلیس ضدتروریسم انگلستان آمده بود، این دو عملیات ارتباطی با یک دیگر نداشتند و یکی از آنها مربوط به تلاش برای حمله به یک مکان خاص بوده است. مکانی که روزنامه تلگراف آن را سفارت اسرائیل نامید. در جریان این عملیات، ۵ نفر در نقاط مختلف انگستان دستگیر شدند که ۴ نفرشان ایرانی بودند. تلگراف دو گزارش در این باره منتشر کرد. در گزارش ابتدایی تلگراف به این موضوع اشاره شده بود که محل مذکور سفارت اسرائیل است و در گزارش بعدی به نقل از مقاماتی ناشناس در داخل ایران، بدون هیچ سندی ادعا کرد که این سناریو توسط یک حلقه تندروی درونی و برای بر هم زدن مذاکرات ایران و آمریکا طراحی شده اما در اجرا ناکام مانده است. در تکمیل گزارش تلگراف میتوان این گونه گفت تحت فشار گذاشتن ایران از طریق بازداشت اتباعش با اتهامات سنگین و متهم شدن به عملیات تروریستی در خاک اروپا مطلوب بسیاری طرفهای خارجی از جمله اروپاییهاست. در این میان اما رابطه بسیار درهمتنیده و پیچیده سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل – موساد – با همتایان اروپایی خود را نیز نباید نادیده گرفت.
سوم؛ بازیگری موثر اسرائیل
در کنار روابط عمیق اروپا و اسرائیل و پشتیبانی همهجانبه آنان از تلآویو طی ۱۹ پس از ۷ اکتبر، باید نگاهی نیز به بعد دیگر روابط میان تلآویو و پایتختهای اروپایی بیاندازیم. آنچه در انگلستان رخ داد، حلقهای از یک زنجیر است که احتمال دارد ادامه پیدا کند. اگر اخبار چند ماه گذشته را مرور کنیم، با اخبار و اتهامات مشابه از سوی برخی دیگر کشورهای اروپایی نیز مواجه میشویم. از جمله این کشورها، پادشاهی هلند است. ۵ اردیبهشت سازمان اطلاعات و امنیت عمومی هلند (AIVD) در گزارش سالانه خود ایران را به برنامهریزی ترور یک فعال سیاسی اپوزیسیون در شهر هارلم متهم کرد. آنها مدعی شدند که ایران از گروههای جرایم سازمانیافته برای انجام این دست عملیات استفاده میکند تا امکان انکار نقش خود را داشته باشد. AIVD از جمله سرویسهای اطلاعاتی اروپاییست که ارتباط گستردهای با همتای اسرائیلی خود دارد. طی ماههای گذشته این اتهامات از سوی اروپاییها مطرح شده و در هفتههای پیش رو نیز افزایش خواهد یافت.
چهارم؛ ورود اسرائیل از طریق سازمان رجوی
سازمان رجوی سالها قبل به رغم این که در لیست گروههای تروریستی خارجی ایالات متحده آمریکا بود، در سال ۲۰۰۲ کنفرانسی خبری در هتل ویلارد واشینگتن برگزار و برنامه هستهای ایران را با یک سری اسناد و تصاویر ماهوارهای افشا کرد. این موضوع مورد توجه کارشناسان این حوزه قرار گرفت و این مسئله مطرح شد که اصولاً سازمان رجوی در جایگاهی نیست که بتواند به تصاویر ماهوارههای نظامی و جاسوسی دسترسی داشته باشد. بلکه این اسناد و تصاویر احتمالاً از طریق سرویس اسرائیل – یا ایالات متحده – در اختیار آنان قرار گرفت تا افشای این برنامه به پای یک گروه اپوزیسیون جمهوری اسلامی گذاشته شود و نه یک دولت خارجی.
این بازی امروز و ۲۳ سال بعد از آن نشست مشهور در هتل ویلارد، بار دیگر تکرار شده است. شبکه خبری فاکسنیوز به تازگی مدعی شد اسنادی از سازمان رجوی به دستش رسیده که میگوید ایران در سمنان یک سایت تسلیحاتی سری برای استخراج تریتیوم دایر کرده و نام رمزی آن نیز «سایت رنگینکمان» است. سیدعباس عراقچی در واکنش به این گزارش در توئیتر نوشت: «با شروع مجدد گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا، «تصاویر ترسناک ماهوارهای» بیشتری خیلی دقیق و حساب شده در حال انتشار هستند. نتانیاهو، که به عنوان یک کارشکن مخرب دیگر آبرویی برایش نمانده، در ادامه سیاست «تعیین تکلیف برای ترامپ» رو به سوی همه نوچههای قدیم و جدید خود آورده است. او این بار، نوکران دونپایه ایرانی صدام را به کار گرفته است. دستمزد آنها ممکن است کم باشد ولی استخدام یک فرقه منحرف تنها نشانه کمال استیصال است.»